Introducere in diabet – ce tipuri exista si care sunt cauzele

Numărul persoanelor care suferă de diabet zaharat a crescut în mod alarmant în ultimii ani și este în continuă creștere atât în România, cât și în lume, de aceea diabetul zaharat este considerat a fi una dintre bolile secolului XXI. Din ce cauze apare diabetul și ce tipuri există?

Diabetul în lume și în România

În ultimele decenii, la nivel mondial, s-a înregistrat o creștere extraordinară a numărului de cazuri de diabet. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), numărul persoanelor cu diabet a crescut de la 108 milioane în 1980 la 422 milioane în 2014. Se poate spune, așadar, că există o adevărată epidemie de diabet în lume.

În România, în anul 2006 erau înregistrate 400.000 de persoane cu diabet, iar până în anul 2012, numărul acestora se dublase. Un studiu din 2020 a constatat că 1 din 10 români are diabet, iar 3 din 10 au prediabet.  În plus, anual, unul din doi diabetici este spitalizat din cauza complicațiilor bolii (cardiovasculare, renale etc.).

Ce trebuie reținut este că diabetul e o boală care poate fi ținută sub control printr-o supraveghere atentă a alimentației zilnice și a greutății și prin activitate fizică regulată, pe lângă tratamentele prescrise de medicul curant.

Ce este, de fapt, diabetul?

Diabetul este o boală cronică progresivă, caracterizată prin tulburări ale întregului metabolism energetic al organismului și are ca principală caracteristică hiperglicemia. Prin hiperglicemie se înțelege creșterea nivelului glucozei (adică al zahărului) în sânge peste limitele considerate normale.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Energia necesară organismului pentru buna desfășurare a proceselor metabolice zilnice provine din digestia principalilor compuși nutritivi, adică glucide, proteine și lipide, până la cele mai simple forme chimice (glucoză, aminoacizi și acizi grași) și absorbția acestora la nivelul tubului digestiv.

Principalul combustibil utilizat de celule pentru producerea de energie este glucoza. Cu ajutorul insulinei, hormon secretat de pancreas, glucoza trece din sânge în celule, pentru a fi utilizată de acestea ca sursă de energie. Altfel spus, insulina face posibil transferul glucozei din sânge în toate celulele corpului și astfel scade și reglează glicemia.

Care sunt cauzele diabetului?

În diabetul zaharat, insulina fie nu este produsă în cantitate suficientă, fie nu este destul de eficientă și astfel glucoza rămâne în afara celulei, ducând la hiperglicemie. Altfel spus, diabetul zaharat este o boală în care organismul fie nu produce destulă insulină, fie nu o folosește în mod eficient.

Greutatea excedentară și sedentarismul cresc probabilitatea de a dezvolta diabet de tip 2. Moștenirea genetică poate juca, de asemenea, un rol important în dezvoltarea acestei boli, expunând anumite persoane la un risc crescut.

Înainte de a dezvolta diabet de tip 2, apare adesea rezistența la insulină – o afecțiune în care țesutul gras, mușchii și ficatul nu utilizează insulina în mod corespunzător. Inițial, pancreasul produce compensator din ce în ce mai multă insulină, stare ce se numește hiperinsulinism, dar din cauza ineficienței activității insulinei de introducere și utilizare a glucozei în celule (stare denumită insulino rezistență), glicemia rămâne crescută.

În timp, celulele pancreasului ajung să secrete din ce în ce mai puțină insulină, prin scăderea rezervelor sale. Nivelul crescut al glucozei în sânge (hiperglicemia) va duce la afectarea rinichilor, ochilor, nervilor, vaselor de sânge și inimii. Nediagnosticat la timp sau neglijat, deci netratat, diabetul poate determina apariția unor complicații extrem de grave și ireversibile, care afectează, în timp, toate organele corpului și cresc riscul de deces prematur.

Care sunt principalele tipuri de diabet?

Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 (denumit și juvenil) apare, de obicei, la copii, adolescenți sau adulți tineri. Este caracterizat de faptul că pancreasul acestor pacienți produce foarte puțină insulină sau deloc și au nevoie de injecții cu insulină din exterior (de obicei, 4 prize pe zi) pentru a supraviețui.

Diabetul de tip 2

Diabetul de tip 2, cunoscut și ca diabetul vârstei adulte, este cea mai obișnuită formă de diabet. Pancreasul acestor pacienți secretă inițial suficientă insulină, dar care nu este utilizată eficient – condiție denumită și sindromul de rezistență la insulină sau de insulinorezistență. 

Pe parcursul evoluției bolii, mai ales dacă diabetul este neglijat din punct de vedere al alimentației și netratat corespunzător, secreția de insulină din pancreas devine insuficientă (adică scade progresiv, până la epuizare) și astfel pot fi necesare injecțiile cu insulină pentru un control glicemic optim.

Diabetul gestațional

Diabetul gestațional este o formă de diabet care poate apărea pe parcursul sarcinii, însă dispare, de obicei, după nașterea copilului. Femeile care au avut acest tip de diabet sunt mai predispuse la apariția ulterioară a diabetului de tip 2.

Cum recunoști diabetul?

Unele dintre cele mai evidente și cele mai frecvente simptome ale diabetului de tip 1 sunt:

  • Sete excesivă
  • Urinare neobișnuit de frecventă
  • Senzație de oboseală (pacientul se simte tot timpul obosit)
  • Pierderea masei musculare și pierdere inexplicabilă în greutate
  • Alte simptome care le pot însoți pe cele enumerate mai sus sunt:
  • Mâncărimi în zona penisului sau a vaginului
  • Vedere încețoșată (cauzată de uscăciunea ochilor)
  • Crampe neașteptate
  • Infecții ale pielii.

Simptomele diabetului de tip 2 se dezvoltă treptat, iar pacienții s-ar putea să nu prezinte niciun semn în stadiile incipiente ale bolii. Simptomele diabetului de tip 2 pot fi ușor diferite de cele ale diabetului de tip 1:

  • Senzație de oboseală care apare în timpul zilei, în special după mese
  • Persoana se simte adesea înfometată și, în special, se simte înfometată la scurt timp după ce a mâncat (polifagie)
  • Pacientul urinează mai des decât în mod normal și, în special, simte nevoia să urineze în timpul nopții (poliurie)
  • Există o senzație anormală de sete (polidipsie)
  • Persoana se confruntă cu vedere încețoșată
  • Apar mâncărimi ale pielii, în special mâncărimi în zona organelor genitale
  • Tăieturile și rănile se vindecă greu
  • Persoana are, în mod regulat, infecții fungice
  • Pacientul are o boală de piele, cum ar fi psoriazisul sau acanthosis nigricans
  • Apare pierderea subită în greutate sau pierderea de masă musculară.

Consultă articolele din comunitatea noastră de Diabet pentru a afla mai multe despre cum se diagnostichează această boală, ce opțiuni de tratament există și cum trebuie să arate stilul de viață al unei persoane cu diabet.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bbiliografie:
CDC - What is Diabetes? 
https://www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetes.html
Studiu sociologic despre percepțiile românilor cu privire la diabetul zaharat
https://arpim.ro/wp-content/uploads/2020/09/infografic-diabetul-zaharat-.pdf

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0