Ce trebuie sa stii despre glanda tiroida: ce rol indeplineste si ce boli o pot afecta

Te-ai îngrășat sau ai o senzație de oboseală inexplicabilă? Micuța glandă în formă de fluture situată la nivelul gâtului ar putea fi de vină. Așa că e bine să știi câteva lucruri esențiale despre glanda tiroidă, despre rolul pe care aceasta îl îndeplinește în organism și despre bolile acesteia.

Ce este tiroida?

Tiroida este o glandă care cântărește în medie între 20 și 60 de grame. Este înconjurată de două capsule fibroase. Capsula exterioară este conectată la mușchii cutiei vocale și la multe vase și nervi importante. Există țesut conjunctiv lax între capsula interioară și cea exterioară, astfel încât tiroida se poate mișca și își poate schimba poziția atunci când înghițim.

Țesutul tiroidian în sine constă dintr-o mulțime de lobuli individuali mici, care sunt închiși în straturi subțiri de țesut conjunctiv. Acești lobuli conțin un număr mare de vezicule mici (saci) – numite foliculi – care stochează hormonii tiroidieni sub formă de mici picături.

Deși  tiroida nu este o glandă foarte mare, îți afectează aproape orice proces din organism. Ea produce hormonii care reglează metabolismul, controlând cât de multe calorii "arzi", precum și cât de repede sau cât de încet funcționează creierul tău, inima, ficatul și alte organe, explică endocrinologii. Ce trebuie să reții: această glandă mică joacă un rol în multe aspecte, începând de la dispoziția ta, ciclul menstrual și până la sănătatea oaselor.

Cum funcționează glanda tiroidă

Tiroida produce trei hormoni tiroidieni esențiali, precum triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), care sunt parțial compuși din iod.  Al treilea hormon produs de glanda tiroidă se numește calcitonina. Calcitonina este produsă de celulele C. Este implicat în metabolismul calciului și al oaselor.

Iodul este unul dintre elementele principale ale triiodotironinei (T3) și tiroxinei (T4). Corpul nostru nu poate produce acest oligoelement, așa că trebuie să-l obținem din dietă. Iodul este absorbit în sânge din alimentele din intestin. Apoi este transportat la glanda tiroidă, unde este, în cele din urmă, folosit pentru a produce hormoni tiroidieni.

Este important ca nivelurile hormonilor T3 și T4 să nu fie nici prea ridicate, nici prea scăzute. Două glande din creier - hipotalamusul și hipofiza comunică pentru a menține echilibrul acestor hormoni.
Hipotalamusul semnalează hipofizei să „comunice” glandei tiroide să producă mai mult sau mai puțin T3 și T4 prin creșterea sau scăderea eliberării unui hormon numit hormon de stimulare a tiroidei (TSH).

Când nivelurile T3 și T4 sunt scăzute în sânge, glanda pituitară eliberează mai mult TSH pentru a „comunica” cu glanda tiroidă să producă mai mulți hormoni tiroidieni. Dacă nivelurile de T3 și T4 sunt ridicate, glanda pituitară eliberează mai puțin TSH în glanda tiroidă pentru a încetini producția acestor hormoni.

Glanda tiroidă afectează fiecare proces din organism

Așa cum am precizat mai sus, glanda tiroidă afectează starea noastră de sănătate, din cap până în picioare.

  • Inima: hormonii tiroidieni influențează pulsul (numărul de bătăi ale inimii, pe minut) și ajută la controlul circulației sângelui, relaxând mușchii din pereții vaselor de sânge.
  • Fertilitatea: hormonii tiroidieni îți influențează ciclul menstrual. Atunci când nu există un echilibru, este posibil să ai ovulație neregulată, precum și menstruații neregulate.
  • Oasele: viteza la care oasele tale sunt descompuse este influențată/stabilită de hormonii tiroidieni; când acest proces este accelerat, oasele (densitatea osoasă) sunt distruse mai repede decât pot fi înlocuite, ceea ce poate duce la osteoporoză.
  • Masa corporală: deoarece tiroida îți reglează metabolismul (cât de repede corpul tău arde "combustibilul"), o tiroidă hiperactivă (hipertiroidismul) este legată de scăderea în greutate, pe când hipotiroidismul este legat de creșterea în greutate.
  • Creierul: nivelurile scăzute ale hormonilor tiroidieni pot aduce multe neplăceri: faptul că uiți lucruri, îți este dificil să te concentrezi, te confrunți cu depresia. Din fericire, aceste simptome tind să se rezolve cu ajutorul tratamentului pe bază de hormoni sintetici.
  • Pielea: când tiroida ta este hipoactivă (funcționează sub capacitatea normală), corpul tău încetează să mai producă și să elimine celulele pielii așa cum ar fi făcut-o într-un ritm normal. Celulele se acumulează, ducând la piele uscată, cu aspect tern. Totodată, creșterea părului și a unghiilor încetinește.

Uneori, corpul nostru are nevoie de mai mulți hormoni tiroidieni, iar uneori au nevoie de mai puțini.  

Problemele tiroidei sunt mai frecvente la femei

Femeile sunt de 5 până la 8 ori mai predispuse să aibă probleme cu tiroida, comparativ cu bărbații, dar explicația a rămas încă necunoscută. Vinovatul principal este estrogenul, spun endocrinologii. Celulele tiroidei au o concentrație mare de receptori de estrogen, ceea ce înseamnă că aceștia sunt mai sensibili la efectele hormonilor sexuali feminini. Un alt motiv posibil: multe cauze ale hipotiroidismului și ale hipertiroidismului sunt legate de bolile autoimune, iar femeile, în general, sunt mai predispuse la aceste boli.

Învață să recunoști simptomele bolilor tiroidei

Gușă

Glanda tiroidă poate crește și ea în dimensiune. Uneori, întreaga glanda tiroidă se mărește (gușă difuză), iar uneori în glandă cresc noduli (gușă nodulară). O examinare specială, cunoscută sub numele de scintigrafie tiroidiană poate fi utilizată pentru a vedea dacă acești noduli produc cantități anormale de hormoni. 

Dacă produc mai mulți hormoni decât restul țesutului tiroidian, se numesc noduli „fierbinți”. Dacă produc mai puțin, se numesc noduli „reci”. În cele mai multe cazuri, o tiroidă mărită sau nodulii nu sunt cauzate de nimic grav. Dar este totuși important să consulți un medic dacă observi orice modificări ale glandei tiroide.

Hipotiroidismul și hipertiroidismul

Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul pot fi dificil de detectat deoarece simptomele tind să fie destul de vagi și sunt întâlnite și în alte boli. Însă dacă observi mai mult de două dintre semnele de mai jos, discută cu medicul tău despre cum îți poți testa funcția glandei tiroide.

Hipotiroidismul se manifestă prin următoarele simptome:

  • piele și păr uscate
  • uitare
  • constipație
  • o senzație de oboseală (te simți mai mereu epuizată)
  • crampe musculare
  • creștere inexplicabilă în greutate
  • menstruații neregulate, abundente
  • umflarea feței
  • sensibilitate sporită la frig.

Hipertiroidismul se manifestă prin:

  • irascibilitate
  • transpirație frecventă
  • bătăi rapide ale inimii
  • tulburări ale somnului
  • scădere inexplicabilă în greutate
  • menstruații mai puțin frecvente și mai puțin abundente
  • ochi bulbucați
  • tremuratul mâinilor.

Printre cauzele hipotiroidismului se numără:

  • Boala tiroidiană autoimună, inclusiv tiroidita Hashimoto
  • Disfuncția glandei tiroide din cauza unui medicament (de exemplu, imunoterapie împotriva cancerului)
  • Îndepărtarea totală sau parțială a glandei tiroide
  • Leziuni ale tiroidei prin radiații (de exemplu, radiații externe, tratament de ablație cu iod radioactiv)
  • Tratament în exces cu medicamente antitiroidiene.

Printe cauzele hipertiroidismului se numără:

  • Boala Graves
  • Gușa multinodulară
  • Inflamație tiroidiană (numită tiroidită) la începutul cursului bolii
  • Disfuncția glandei tiroide din cauza unui medicament (de exemplu, imunoterapie împotriva cancerului)

Tiroidita

Inflamația tiroidiană, numită și tiroidită, provoacă leziuni ale glandei tiroide și eliberarea de hormon tiroidian. Persoanele cu tiroidită au de obicei o scurtă perioadă de hipertiroidism (TSH scăzut), urmată de dezvoltarea hipotiroidismului (TSH ridicat).

Unele forme de tiroidite sunt tranzitorii, cum ar fi tiroidita postpartum sau tiroidita în urma unei infecții, și adesea se rezolvă de la sine, fără a fi nevoie de medicamente. Alte forme de tiroidite, cum ar fi tiroidita rezultată din imunoterapia cancerului, interferonul alfa sau inhibitorii tirozin kinazei, de obicei, duc la hipotiroidism permanent și necesită tratament pe termen lung cu substituție hormonală tiroidiană.

Endocrinologul va monitoriza testele tiroidiene în timpul tiroiditei și poate decide dacă ai nevoie de medicamente pe termen scurt sau lung pentru echilibrarea funcției tiroidiene și pentru a ține sub control orice simptom.

Cauze rare ale funcției anormale ale tiroidei

  • Rezistența la hormoni tiroidieni
  • Hipertiroidismul indus de iod
  • Tumora secretoare de TSH (TSH-oma)
  • Tumori cu celule germinale
  • Boala trofoblastică
  • Boli infiltrative, cum ar fi sclerodermia sistemică, hemocromatoza sau amiloidoza.

Cum sunt diagnosticate tulburările tiroidiene?

Medicul va putea să-și facă o idee despre activitatea glandei tiroide, analizând simptomele, punându-ți câteva întrebări și examinându-ți gâtul. Cu toate acestea, cu o mică probă de sânge, medicul poate evalua exact starea secreției tiroidei. Pe această singură probă de sânge, de exemplu, nivelurile hormonilor implicați pot fi măsurate în laborator. Așa se poate afla dacă se secretă prea mult sau prea puțin T4 și/sau T3 și cât de activă este hipofiza prin măsurarea TSH-ului. Un singur test de sânge va confirma în mod normal diagnosticul, dar uneori sunt necesare și alte investigații.

Tratament bolile tiroidei

Dacă se confirmă că te confrunți cu bolile tiroidei, medicul îți va recomanda o serie de teste și, în funcție de rezultatele acestora, îți va spune dacă ai nevoie sau nu de tratament.

Tratamente pentru glanda tiroidă hiperactivă (hipertiroidism)

Principalele tratamente în acest caz sunt:
* medicamentele care împiedică glanda tiroidă să producă acele cantități prea mari de hormoni tiroidieni
* tratament cu iod radioactiv - când radiațiile sunt folosite pentru a afecta glanda tiroida, reducându-i capacitatea de a produce hormoni tiroidieni
* intervenția chirurgicală, pentru a îndepărta parțial sau total glanda tiroidă, astfel încât aceasta să nu mai producă hormoni tiroidieni.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Tratamente pentru glanda tiroidă hipoactivă (hipotiroidism)

Tratamentul pentru glanda tiroidă implică administrarea zilnică a unor tablete de substituție hormonală, numite levotiroxină, pentru a crește nivelurile hormonului tiroxină. De regulă, pacienții au nevoie de tratament pentru tot restul vieții. Chiar și așa, cu tratamentul corespunzător, vei putea duce o viață normală și sănătoasă.

Dacă tiroida hipoactivă nu este tratată, ea poate duce la complicații, cum ar fi boli cardiace, gușă, probleme în sarcină.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - How does the thyroid gland work?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279388/
British Thyroid Foundation - Your thyroid gland
https://www.btf-thyroid.org/what-is-thyroid-disorder

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0