Densitatea tesutului mamar ar putea fi principalul indicator de risc pentru cancer

Un studiu publicat recent si-a propus sa identifice factorii reali de risc de cancer de san la femei. Cercetarea a concluzionat ca femeile care prezinta o densitate mai mare a tesutului glandular se pare ca ar prezenta si un risc mai crescut de a dezvolta cancer de san.

Cercetatorii au concluzionat, in urma studiului bazat pe istoricul medical a 200.000 de femei, ca densitatea tesutului mamar poate fi cel mai important factor de masurare a riscului de cancer de san, eclipsand istoricul familial al bolii si alti factori de risc.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

"Cea mai importanta concluzie in acest studiu este impactul densitatii sanului aupra dezvoltarii cancerului de san in populatie", a declarat autorul studiului, Dr. Karla Kerlikowske, cercetator in cadrul Departamentul de Epidemiologie si Biostatistica de la Universitatea din California, San Francisco (UCB).

Cu toate acestea, nu toti specialistii sunt inclinati sa creada ca densitatea tesutului mamar ar fi principalul factor de risc pentru dezvoltarea iminenta a cancerului de san. Dr. Kristin Byrne, coordonatorul clinicii de imagistica a sanului de la Lenox Hill Hospital, din New York City, considera ca cifrele din studiul de risc pe baza densitatii tesutului mamar par "incredibil de mari, mai ales daca alti factori de risc nu au fost luati in considerare." Byrne a spus ca "este posibil ca inainte de efectuarea investigatiei, aceste paciente sa fi luat diverse medicamente, cum ar fi tamoxifenul, care are multe efecte secundare semnificative, deci se impun mai multe studii in acest sens."

Compozitia si densitatea tesutului mamar

Asa cum cercetatorii de la UCB au explicat, tesutul glandular apare dens pe o mamografie standard, in timp ce tesutul gras este reprezentat calitativ, mai slab. Sunt multi factori care pot influenta compozitia tesutului mamar.

De exemplu, femeile supraponderale sau obeze au, de obicei, "o densitate de san mai mica, deci varsta este un factor determinant al densitatii sanului, in aceeasi masura", a declarat primul autor Natalie Engmann, doctorand in departamentul de Epidemiologie si Biostatistica UCB.

"Sanii densi sunt intalniti mai frecvent la femeile tinere, iar cele mai multe femei inregistreaza un declin puternic al densitatii in timpul menopauzei, care continua si in perioada de post-menopauza", a adaugat ea. "Cu toate acestea, terapia de substitutie a estrogenului si progesteronului in post-menopauza poate inversa declinul densitatii sanului."

S-a considerat ca sanii densi ar fi mai predispusi la tumori din cauza factorilor celulari, dar si pentru ca tumorile mai mici din tesutul dens sunt mai dure si vizibile pe mamografii. De aceea, noul studiu a urmarit cuantificarea riscului.

Ce ne spune studiul

Pornind pe aceasta pista, echipa doctorului Kerlikowske a urmarit aproximativ 200.000 de femei din SUA, in cadrul Consortiului National de Supraveghere a Cancerului, pentru a constitui o baza de date, cu scopul de a evalua screeningul cancerului de san. Doar aproximativ 18.000 de femei au avut diferite stadii de cancer de san, in timp ce restul de 184.000 nu aveau afectiunea.

Participantele la studiu au fost impartite in patru categorii:

  1. categoria A, sani formati aproape in intregime din grasime;
  2. categoria B, sani cu tesut dens, dar mai ales grasime;
  3. categoria C, cele cu tesut moderat dens,
  4. si categoria D, sanii cu tesutul dens reprezentand cel putin 75% din san.


Echipa de cercetare a luat in considerare si o serie de factori de risc de cancer de san cunoscuti - un istoric familial de cancer de san, antecedentele de leziuni mamare benigne, densitatea sanului si primul copil dupa varsta de 30 de ani - pentru a determina efectul asupra fiecarui factor de risc principal asupra riscului de cancer. Concluzia echipei UCB a fost ca, in general, densitatea sanilor a fost factorul de risc cel mai frecvent intalnit pentru cancerul de san.

In baza calculelor sale, echipa Kerlikowske a estimat ca aproximativ 39% din cazurile de cancer de san la femeile mai tinere, in premenopauza, ar fi putut fi prevenite daca femeile ar fi fost "mutate" terapeutic la o categorie de densitate mai mica. A fost estimata si o reducere de 26% in cazurile de cancer de san pentru femeile aflate la menopauza, in aceeasi situatie.

Influentarea densitatii tesutului mamar si alti factori de risc

Din pacate, nu exista prea multe metode terapeutice prin care se poate influenta densitatea tesutului mamar. "Tratamentul cu tamoxifen, un blocant al hormonului estrogen, este singura interventie cunoscuta in prezent, care reduce in mod substantial densitatea tesutului mamar si, astfel, reduce riscul de cancer de san", a explicat Engmann.

"Cu toate acestea, tamoxifenul poate avea reactii adverse grave si este, in general, recomandat numai pentru femeile cu risc crescut de cancer de san, cu recomandarea medicului. Studiul nostru scoate in evidenta necesitatea identificarii unor noi interventii terapeutice pentru a reduce densitatea sanilor pentru femeile cu risc mediu", a adaugat ea .

Pur si simplu cresterea in greutate - care tinde sa adauge tesut gras la sani - nu ar diminua riscul unei femei pentru cancerul de san. Mai ales ca studiul UCB si alte studii anterioare au constatat ca obezitatea creste, de asemenea, riscul de cancer de san la femeile mai in varsta, in post-menopauza.

Au mai fost pusi in dezbatere si alti factori de risc care, surprinzator, s-au dovedit mai putin relevanti in acest studiu pentru riscul global de dezvoltare a cancerului mamar. De exemplu, istoricul familial al bolii a reprezentat mai putin de 10 la suta din cazuri.

Si antecedentele pacientelor legate de leziunile mamare benigne au reprezentat doar aproximativ 7 la suta din cazuri la femeile pre-menopauza si mai putin de 9 la suta din cazuri pentru femei la menopauza. Sarcina si nasterea primului copil, dupa varsta de 30 ani, a reprezentat un risc de aproape 9% la femeile aflate in premenopauza si un risc crescut de 5 la suta pentru femeile aflate la menopauza.

Studiul a fost finantat de Institutul National al Cancerului din SUA si a fost publicat in numarul din februarie al revistei JAMA Oncology.

Dr. Byrne a adaugat ca femeile cu sanii densi nu ar trebui neaparat sa intre in panica daca primesc acest rezultat. "Nu este inca suficient de clar daca reducerea densitatii de san va scadea riscul de cancer mamar", a spus ea. "Varsta inaintata si cresterea in greutate dupa menopauza sunt legate de scaderea densitatii sanilor - dar, de asemenea, sunt legate de o crestere a riscului de cancer mamar. Motivele dezvoltarii oricarui cancer de san raman complexe. Exista si alti factori de risc care contribuie, cum ar fi consumul de alcool, stilul de viata sedentar, utilizarea anticonceptionalelor, terapia hormonala de substitutie post-menopauza, istoricul menstrual, expunerea la radiatii, precum si istoricul familial de cancer de san", a spus ea.

"Cred ca evaluarea tuturor acestor factori de risc este necesara pentru a decide daca o persoana se afla in risc real", a afirmat si Dr. Cynara Coomer, seful Departamentului de Chirurgie a Sanului de la Staten Island Spitalul Universitar, din New York City.

Ea a fost de acord cu Byrne, ca "orice incercare de a modifica densitatea sanilor vine cu propriile sale riscuri, in timp ce cresterea in greutate poate scadea densitatea de tesut, obezitatea a fost implicata in multe boli, inclusiv cancerul de san, la femeile aflate la menopauza".

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe de alta parte, "Tamoxifenul este singurul medicament care poate scadea densitatea sanilor, dar, ca in multele situatii din medicina, riscurile trebuie sa fie puse in balanta cu beneficiile." Unele dintre aceste riscuri includ o sansa mai mare de a dezvolta cancer uterin sau tromboza venoasa profunda (blocarea cu cheaguri de sange a circulatiei la nivelul picioarelor).

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0