De ce e importanta deparazitarea animalelor, chiar si pentru sanatatea oamenilor

Parazitii sunt organisme care traiesc pe seama altor organisme, cauzandu-le acestora din urma boli si, in cazurile grave, chiar si moartea.

Puricii si capusele sunt cei mai comuni paraziti atunci cand vine vorba despre animalele de companie. Paduchii si viermii intestinali pot ataca, de asemenea, animalul tau de companie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii pot fi infestati cu parazitii pe care ii au animalele lor de companie, asa ca deparazitarea este importanta atat pentru sanatatea si starea de bine a prietenului tau necuvantator, cat si pentru sanatatea ta si a familiei tale.

Medicul veterinar este cel mai in masura sa iti spuna ce vaccinuri trebuie sa ii faci prietenului necuvantator, dar si ce masuri de preventie poti lua pentru a evita infestarea acestuia cu paraziti.

Deparazitarea este de doua feluri: interna si externa, in functie de parazitii care trebuie eliminati. In cazul viermilor intestinali spre exemplu, bineinteles ca e necesara o deparazitare interna, in timp ce pentru eliminarea puricilor si a capuselor e musai sa ii faci animalului de companie o deparazitare externa.

Deparazitarea interna

Parazitii intestinali sunt extrem de comuni in cazul cainilor, mai ales atunci cand acestia sunt foarte tineri. Viermii intestinali se manifesta atat in cazul cainilor, cat si in cazul pisicilor prin simptome precum: pierderea apetitului, scadere in greutate, abdomen balonat, voma, diaree si constipatie. Parazitii intestinali slabesc sistemul imunitar, ceea ce inseamna ca animalul tau de companie este predispus si unor boli mai grave. Imediat ce observi asemenea simptome la animalul tau de companie, mergi la cabinetul veterinar pentru deparazitare.

Tenia pune, de asemenea, in pericol sanatatea aimalului tau de companie. De regula, ouale de tenie patrund in sangele animalului tau prin intermediul puricilor. Daca observi ca prietenul tau necuvantator se scarpina intr-una si nu este in apele lui, mergi la veterinar pentru ca e posibil sa fie nevoie de o deparazitare interna, pentru indepartarea teniei, dar si de una exetrna, pentru a elimina puricii. Pentru prevenirea puricilor, este esential sa pui la gatul animalului tau de companie o zgarda anti-purici, care ii va tine pe acestia la distanta.

Deparazitarea externa

Deparazitarea externa se face pentru a indeparta parazitii precum puricii si capusele, care la randul lor por fi purtatori de paraziti interni. Din aceasta cauza, medicul veterinar iti va recomanda sa iti deparazitezi animalul de companie atat intern, cat si extern.

Animalele de companie trebuie deparazitate intern si extern, o data sau de doua ori pe luna pana cand ating varsta de minimum 3 luni, iar apoi de 4 ori pe an.

Pentru prevenirea infestarii cu paraziti, poti face si tu cateva lucruri. In primul rand, perierea blanii animalului de companie trebuie facuta in mod frecvent. Astfel, vei observa daca sunt probleme si vei apela in timp util la ajutorul medicului veterinar.

Si mediul in care traieste animalul de companie este important, asa ca nu face compromisuri atunci cand este vorba despre curatarea custii in care dorme prietenul necuvantator, ori despre spalarea si ingrijirea jucariilor sale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Intrucat atat parazitii externi, cat si cei interni, pot fi transmisi de catre caine sau pisica stapanului acestuia, deparazitarea prietenilor patrupezi nu este importanta numai pentru sanatatea acestora, ci si pentru sanatatea ta si a intregii familii.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0