Cum sa va protejati de temperaturile ridicate

Odata cu primul val de canicula din acest sezon, trebuie sa luati masuri de prevenire a afectiunilor asociate cu temperaturile ridicate, dupa cum recomanda medicii.

„Este esential sa beti multe lichide reci, sa evitati expunerea la soare in jurul pranzului (10:00 - 14:00), atunci cand soarele arde, de obicei, cel mai tare” a precizat dr. Robert Glatter, medic de urgente in cadrul Spitalului Lenox Hill din New York. „Incercati sa nu faceti efort atunci cand temperaturile cresc considerabil, pastrati-va energia” a recomandat acesta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Daca faceti sport in caldura, mai putin de o ora, asigurati-va ca beti apa rece atat inainte, cat si dupa antrenament. Daca faceti sport mai putin de o ora, bauturile pentru sportivi si consumul de minerale nu sunt, in general, necesare. Acestea fiind spuse, indicele de confort termic si umiditate reprezinta un factor important in alegerea lichidelor ideale” a spus Glatter.

Dar daca planuiti sa faceti sport in caldura si umiditate mai mult de o ora, este important ca pe langa apa sa consumati bauturi pentru sportivi, pentru a compensa pierderea de minerale, ca urmare a transpiratiei, a mai precizat Glatter. „Covrigeii sarati reprezinta o alternativa buna la bauturile pentru sportivi” a adaugat acesta.

Cel mai bine ar fi sa stati inauntru cu aerul conditionat in functiune. Daca nu aveti la dispozitie aer conditionat, puteti reduce temperaturile daca va stropiti cu apa rece si daca folositi un evantai.

Daca iesiti afara, purtati haine largi si in culori deschise si o palarie cu boruri largi. Aplicati crema de protectie solara la fiecare doua ore in timpul expunerii la soare, recomanda Glatter.

Si nu lasati copiii in masinile parcate. „Daca afara sunt 32 de grade Celsius, temperatura din masina poate urca pana la 65,5 grade Celsius in mai putin de 15-20 de minute” avertizeaza Glatter.  „Chiar si atunci cand afara sunt doar 21 de grade Celsius, in masina, temperatura poate depasi 37,7 grade Celsius in mai putin de 30 de minute. Ferestrele masinii capteaza caldura, si se formeaza ca un efect de sera” a spus acesta.

ASPCA le atrage atentia proprietarilor de animale ca acelasi lucru este valabil si pentru animale: nu le lasati in masina. Chiar si cu geamul usor deschis, temperatura din masina poate fi periculos de mare, iar cainii nu isi pot regla temperatura la fel de bine ca oamenii.

 

 

In timpul perioadelor de temperaturi si umiditate ridicate, acordati o atentie deosebita seniorilor si copiilor, care se confrunta cu un risc crescut de boli asociate cu temperaturile ridicate, a spus Glatter.

„Crampele calorice si epuizarea termica sunt cele mai des intalnite afectiuni asociate cu temperaturile ridicate. Greata, ametelile si crampele musculare sunt cele mai frecvente simptome ale acestora. De asemenea, pielea poate fi rece si umeda din cauza transpiratiei abundente” a adaugat acesta.

In functie de gravitatea simptomelor, e posibil sa fie nevoie de administrarea de perfuzii pentru a reduce efectele caniculei. „Un mediu rece, cu aer conditionat, este esential pentru racirea eficienta a temperaturii corpului” a spus acesta.

Insolatia este si mai grava decat crampele sau epuizarea termica, fiind o urgenta medicala.

„Pacientii pot ajunge la temperaturi ale corpului de 41,1 - 42,2 grade Celsius, prezentand stari de confuzie si dezorientare, precum si pierderea capacitatii de transpirare pentru a-si reduce temperatura corpului. Baile cu gheata si ventilatoarele ar putea reduce temperatura corpului” a explicat Glatter.

„Medicamentele standard, ca ibuprofen si paracetamol, nu ajuta in cazul unor temperaturi ale corpului atat de ridicate, de fapt, pot fi chiar daunatoare” a spus acesta.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0