Cum sa previi alunecarea si cazaturile pe gheata

Iarna si-a intrat in drepturi, iar temperaturile scad sub 0 grade, chiar daca momentan numai pe timpul noptii. Temperaturile cu minus nu inseamna numai frig, ci si trotuare acoperite cu gheata, pe care poti aluneca intr-o secunda de neatentie.

Alunecarea si cazaturile pe gheata cauzeaza, an de an, o multime de accidentari care se soldeaza de multe ori cu fracturi. Acestea pot fi insa prevenite cu ajutorul unor ponturi eficiente, dar si cu putina atentie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Statistic vorbind, peste o treime din persoanele de peste 65 de ani cad anual din cauza alunecarii pe gheata. In ceea ce priveste persoanele de peste 80 de ani, procentul este chiar mai mare, aproximativ jumatate dintre acestea cazand din cauza stratului de gheata de pe strazi.

In cazul varstnicilor care aluneca pe gheata, cea mai comuna consecinta a cazaturii este fractura de sold, care de multe ori cauzeaza o serie de alte complicatii. Complicatiile pot fi de natura fizica, necesitand internare pe o perioada mai lunga, dar si de natura psihica, determinand individul sa se izoleze de teama sa nu se expuna din nou riscului de a aluneca pe gheata.

Asta nu inseamna ca tinerii nu sunt expusi aceluiasi risc, mai ales in conditiile in care majoritatea tinerilor merg pe strada uitandu-se la ecranului telefonului.

 

 

Cum poti preveni alunecarea si cazaturile pe gheata, in sezonul rece

Poarta incaltari cu talpa antiderapanta – in zilele geroase de iarna poti fi tentat sa incalti o pereche de UGG-uri groase si calduroase, insa nu este deloc indicat sa faci asta. Alege, mai degraba, o pereche de bocanci cu talpa antiaderenta, care vor face mersul prin zapada sau pe gheata mai sigur.

Nu te grabi – pleaca mai devreme de acasa daca trebuie sa ajungi undeva la o anumita ora. Graba strica treaba si, in mod cert, creste riscul de accidentare din cauza alunecarii pe gheata. Mergi incet, uitandu-te in jos si urmarind fiecare pas pe care il faci.

Incearca mersul pinguinului – exploratorul David Hempleman-Adams a petrecut foarte mult timp la Polul Nord si Polul Sud in expeditiile sale, si ne indeamna sa folosim trucurile pe care animelele le folosesc in anumite conditii. De pilda, acesta sustine ca mersul pinguinului previne alunecarea pe gheata. Mai exact, fa pasi mici si distribuie-ti in mod egal greutatea pe intreaga suprafara a talpilor. De asemenea, imita pinguinul si tine-ti mainile pe langa corp pentru a iti mentine echilibrul la nevoie. Mainile in buzunar sau care tin genti voluminoase cresc riscul de alunecare si de accidentare pe gheata.

In caz de zapada mare insa, e indicat sa atingi solul mai intai cu calcaiul si abia apoi cu varful, pentru a reduce riscul de alunecare. Daca gheata de pe trotuar este acoperita cu un strat subtire de zapada, foloseste mai intai varful pantofilor pentru a impinge zapada, si abia apoi calca pe stratul de gheata.

Protejeaza-te atunci cand cazi – in cazul in care nu exista nicio cale prin care sa poti evita cazatura, foloseste-ti mainile pentru a te sprijini astfel incat sa eviti accidentarile foarte grave.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0