Studiu: Transportul in comun scade rata obezitatii

Este adevarat ca mersul pe jos este cel mai benefic pentru silueta, insa un nou studiu scoate la iveala un lucru surprinzator: si folosirea transportului in comun scade rata obezitatii.

Obezitatea este din ce in ce mai des intalnita in zilele noastre, in primul rand din cauza dietei nesanatoase adoptate, si apoi din cauza stilului de viata sedentar. Vestea si mai proasta este ca obezitatea vine cu o serie de riscuri pentru sanatate, incepand de la riscul de boli cardiovasculare si pana la cel de diabet de tip 2.

Cercetatorii de la Universitatea Illinois, SUA, au analizat mai multe studii si statistici facute la nivel international in perioada 2001-2009. S-a constatat astfel ca persoanele care au folosit transportul in comun, nu masina personala, pentru a ajunge la serviciu, au mai putine probleme cu greutatea.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Folosirea tramvaiului, trenului sau a autobuzului pentru a ajunge la serviciu implica putin mers pe jos, precum si statul in picioare. Comparativ cu folosirea masinii personale, care nu implica mai mult de cativa pasi de la si pana la parcare, folosirea transportului in comun determina individul sa faca putina miscare, care stim cat de importanta este pentru silueta, dar si pentru sanatate. In medie, un individ face intre 8 si 33 de minute de activitate fizica suplimentara zilnic atunci cand foloseste transportul in comun.

Asadar, daca reteaua de transport in comun a unui oras este mai bine pusa la punct si tot mai multi oameni renunta la masina personala in favoarea mijloacelor de transport, sunt mari sanse ca rata obezitatii sa scada in orasul cu pricina.

Activitati cotidiene care pot reduce riscul de obezitate

Pe langa banala folosire a transportului in comun, exista o serie de alte activitati care te pot ajuta sa previi, dar si sa combati obezitatea – iata despre ce este vorba:

Nu mai folosi liftul – de fiecare data cand trebuie sa folosesti liftul, mergi mai degraba pe scari. Urcatul si coboratul scarilor te vor scapa de cateva calorii si totodata iti vor lucra musculatura picioarelor si pe cea a fesierilor.

Nu mai sta jos cand astepti la o coada – de fiecare data cand astepti la coada – fie ca esti la banca, intr-un magazin ori la medic, ai tendinta de a te aseza pe scaun daca vezi unul liber? Ei bine, renunta la acest obicei si, mai degraba, plimba-te cu pasi marunti in zona in care trebuie sa astepti. In acest mod, vei stimula metabolismul sa functioneze non-stop.

Fa-ti cumparaturile in magazin, nu online – da, e mult mai la indemana sa iti faci cumparaturile online si sa le primesti acasa. Insa daca vei face cumparaturile in stilul clasic, alergand prin magazine in cautarea produselor dorite, vei reusi sa arzi si cateva calorii bune.

Acest lucru este valabil si in pauza de masa, la serviciu. In loc sa iti comanzi mancarea si sa iti petreci toata pauza de masa stand pe scaunul de la birou, mai bine iesi la o plimbare scurta si iti cumperi masa de pranz dintr-un magazin sau dintr-un restaurant din apropiere. In acest fel, vei face miscare inainte de masa.

Pregateste-ti singur masa de seara – sigur nu te-ai gandit ca prepararea mesei te poate ajuta sa te mentii in forma. Ei bine, curatarea legumelor, prepararea alimentelor si gatirea, dar si procesul de spalare a vaselor si de curatenie de dupa gatit te vor ajuta sa te mentii in forma. Totodata, vei fi tentat sa mananci mai putin decat atunci cand iti comanzi ceva gata preparat.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Is promoting public transit an effective intervention for obesity?”, publicat in Transportation Research part A: Policy and Practice (2018), autori: Zhaower She et al
  • Studiul “Physical activity associated with public transport use – a review and modelling of potential benefits”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Chris Rissel, Nada Curac, Mark Greenaway si Adrian Bauman
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0