De ce te ingrasi cand esti stresat?

Ai observat și tu că atunci când te superi, ai prea multe sarcini la job și timp puțin să le duci la bun sfârșit, stai mult în trafic sau pur și simplu nu mai știi cum să gestionezi problemele copiilor tăi, ai tendința să te refugiezi în alimente grase și gustoase? Iată de ce te îngrași și cum sunt implicați hormonii precum cortizol sau adrenalină în acest proces.

Dacă te întrebi de ce te îngrași și dacă stresul îngrașă, nu ești singură. În situația ta sunt multe persoane care pur și simplu nu găsesc resurse pentru a depăși momentele tensionate și tind să se refugieze în mâncare. Mai mult, dacă stresul afectează o persoană care de felul ei este pofiticioasă, gurmandă, care adoră mesele copioase, atunci riscul de a devora compulsiv cantități mari de alimente este foarte mare. 

Mâncarea este și trebuie să fie o plăcere, numai că dacă este utilizată pentru a distrage atenția de la probleme, nu face parte din rezolvarea acestora, ci poate genera o problemă cel puțin la fel de mare – cu kilogramele în plus. Așadar, stresul îngrașă dacă nu faci tot ce poți pentru a-l ține sub control.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce te îngrași când te confrunți cu stresul?

O cercetare a specialiștilor de la Universitatea de Medicină din Ohio atrage atenția asupra faptului că un organism stresat își dă peste cap metabolismul care, pur și simplu, devine mai leneș când mâncăm compulsiv alimente grase. Participantele la acest studiu care au consumat aproape 1000 de calorii la o masă, dintre care 60 de grame de grăsime, au ars mai puține calorii atunci când s-au confruntat cu o situație stresantă în ziua care a precedat masa copioasă. 

Organismul a reținut 100 de calorii care, la prima vedere, nu par multe. Dar dacă situațiile tensionate prin care treci de-a lungul zilei sau al mai multor zile sunt urmate frecvent de mese care abundă în grăsime, atunci riscul de îngrășare crește. Soluții există: de la tehnici de relaxare, la mișcare efectuată regulat, la o dietă care să nu conțină mai mult de 30 la sută grăsimi sănătoase din nuci și semințe, pește și uleiuri presate la rece și până la masaje corporale și evadări în natură.

Prin urmare, stresul îngrașă dacă nu te raportezi adecvat la aceste tensiuni. De aceea, ca să nu te mai întrebi de ce te îngrași când ești stresat, este important să gestionezi adecvat stresul prin metode sănătoase.

Secreția de cortizol și îngrășarea

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că un organism stresat produce cantități anormale de cortizol, un hormon care favorizează acumularea de grăsime în zona abdomenului, una dintre cele mai periculoase situații. Grăsimea abdominală și mai ales grăsimea viscerală, cea care acoperă organele interne, este extrem de nesănătoasă și, în plus, foarte greu de eliminat. Grăsimile de la nivelul abdomenului declanșează procesul inflamator, care crește riscul de diabet ori de afecțiuni cardiovasculare. 

Dacă la analize îți iese că ai un nivel de cortizol anormal de mare, este important să iei măsuri pentru a combate stresul. Astfel, reduci riscul de îngrășare.

Secreția de adrenalină și îngrășarea

Atunci când identifică un pericol, care în această situație este stresul, creierul detectează amenințarea și stimulează eliberarea unor substanțe hormonale care, în prezența unui pericol real, ar putea salva viața individului. În această situație, însă, acești hormoni sunt complet inutili și pot crea dezechilibre în organism.

Somnul insuficient și legătura cu stresul și îngrășarea

În perioadele în care suntem stresați, somnul poate deveni neliniștit. Grijile pe care ni le facem ne tulbură somnul și ne fac să ne trezim uneori mai obosiți decât eram când ne-am culcat. Oboseala crește nevoia organismului de glucoză, ceea ce înseamnă că apar poftele, mai ales pofta de dulce, după o noapte nedormită. În cazul în care combatem oboseala cu o cafea cu lapte îndulcită cu zahăr din belșug sau poate chiar cu o cantitate semnificativă de ciocolată și prăjituri, aportul caloric crește foarte mult.

Cum gestionezi eficient stresul?

Ca să nu îți mai găsești scuza că stresul îngrașă, este necesar să iei măsuri pentru a-l ține sub control, pentru că poate fi destul de dificil să reduci expunerea la stres. Așadar, ar trebui să te concentrezi asupra controlului stresului și asupra menținerii greutății în perioadele solicitante.

În acest sens, nu doar o dietă echilibrată, cu evitarea gustărilor nesănătoase și a alimentelor de tip fast-food îți va fi de ajutor, ci este nevoie și să practici zilnic o formă de mișcare. Exercițiile fizice nu numai că te ajută să arzi caloriile consumate și accelerează metabolismul, însă totodată reduc nivelul de cortizol din organism, îmbunătățindu-ți starea de spirit.

Unele alimente contribuie la combaterea stresului

Fulgii de ovăz sunt carbohidrați complecși, care ajută la menținerea glicemiei constante și reduc nivelul hormonilor de stres din creier. Acest aliment ajută la ușurarea stresului prin eliberarea serotoninei, care sporește relaxarea, calmul și creativitatea. Cum să îi consumi? O modalitate simplă de a introduce fulgii de ovăz în alimentație ar fi să îi mănânci la micul dejun. Astfel, vei lua o masă hrănitoare, sănătoasă și sățioasă, care te va ajuta și să combați stresul. 

Pune într-un bol o jumătate de cană de fulgi de ovăz simpli (deci nu sortimente cu zahăr, coloranți etc.) și amestecă-i cu o cană de lapte sau cu un pahar de iaurt – pot fi sortimente vegetale, dacă nu consumi produse animale. Lasă-i la înmuiat 20 de minute, apoi amestecă în bol și câteva fructe de pădure, deoarece și acestea au efect calmant, datorită conținutului de vitamina C. Această vitamină ajută organismul să readucă tensiunea arterială și cortizolul la niveluri normale. Mai poți pune în bol puțină pudră de roșcove, scorțișoară, ghimbir sau cacao, după preferințe.

Și alimentele bogate în Omega 3 te ajută să scapi de stres. Consumă în acest sens pește gras (macrou, somon, hering etc.) cu un cartof fiert și legume crude sau la cuptor, spanac pus în salate ori supe, crud sau opărit, semințe de in lăsate la înmuiat într-un iaurt și nuci pe post de gustare între mese.

Ceaiul de mușețel calmează stresul

Clasicul ceai de mușețel care ajută la tratarea durerilor de stomac și de cap este util și pentru calmarea stresului. După cină, fă-ți o cană de ceai de mușețel care te va ajuta să te relaxezi și să ai și un somn mai odihnitor. Pune o lingură de mușețel în 250 ml de apă clocotită, acoperă vasul și lasă la infuzat 15 minute. Strecoară ceiaul și bea-l ca atare.

Practică un sport sau o altă formă de mișcare

Printre metodele cu cele mai bune dovezi de combatare a stresului se numără mișcarea. Indiferent că e vorba de un tip de mișcare viguroasă, cum ar fi alergarea, înotul, aerobicul sau fotbalul sau un tip de mișcare moderată, cum ar fi plimbarea în pas alert, mersul încet pe bicicletă, aruncatul la un coș de baschet, spălatul geamurilor sau datul cu aspiratorul, important este să faci zilnic măcar 25 de minute de activitate fizică.

O metodă foarte utilă de gestionare a stresului este și yoga, care ajută și la forma fizică, dar și la îmbunătățirea stării de spirit. Dacă vrei să încerci, este indicat să mergi mai întâi la un curs de yoga pentru a învăța corect posturile, după care le poți practica la tine acasă.

Imaginează-ți un loc relaxant

Gestionarea stresului se face și cu ajutorul imaginației sau al memoriei. Întinde-te pe spate, închide ochii și relaxează mușchii. Apoi, gândește-te fie la un loc frumos pe care l-ai vizitat, fie la un loc pe care ți-ar plăcea să îl vizitezi. Simte razele soarelui pe piele și bătaia vântului (sau, dacă preferi iarna, simte fulgii de zăpadă și frigul care îți îngheață fața) și zâmbește. Sau gândește-te la o persoană dragă și la diverse momente frumoase pe care le-ați petrecut împreună. 10 minute de astfel de activitate pe zi te va face să te simți mai bine.

Fă-ți timp pentru pasiunile tale

Indiferent cât de ocupat ai fi, e necesar să îți găsești timp pentru a face lucruri care îți plac, pentru a lupta mai bine cu stresul și a avea o stare psihică mai bună. Că e vorba de citit, văzut un film, tricotat sau ieșit cu prietenii la o activitate prin oraș ori acasă la unul dintre voi, important e să-ți faci timp cât mai des pentru tine și hobby-urile pe care le ai. Sănătate mintală este la fel de importantă precum cea fizică, deși de multe ori este mai neglijată.

Vorbește despre problemele pe care le ai

Nu spunem că trebuie să te plângi tot timpul de problemele tale și de cât de stresat ești, dar când ai prea multe adunate pe cap, poate fi de ajutor să vorbești cu cineva. Discută sincer cu o persoană din familie sau cu un prieten și, cine știe, poate că vei primi și un sfat bun pentru a gestiona mai bine stresul sau, dacă nu, cel puțin să simți că te-ai mai descărcat.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard Health Publishing - Why stress causes people to overeat
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/why-stress-causes-people-to-overeat
Cleveland Clinic - Eat These Foods to Reduce Stress and Anxiety
https://health.clevelandclinic.org/eat-these-foods-to-reduce-stress-and-anxiety/
Runtastic - Stress relievers: which sports are best to reduce stress?
https://www.runtastic.com/blog/en/exercise-against-stress/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0