Țigările electronice afectează respirația tinerilor

Folosirea țigărilor electronice este asociată cu respirație șuierătoare și alte probleme de respirație la adulții tineri și la adolescenți, chiar și la cei care nu fumează țigări clasice, potrivit unor cercetări prezentate la Conferința internațională a American Thoracic Society în 2021.

În ultimii ani, utilizarea țigărilor electronice a luat tot mai mult avânt în rândurile fumătorilor. Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolior (CDC), pe de o parte, țigările electronice ar putea avea beneficii pentru adulții care fumează țigări clasice, dacă sunt utilizate ca înlocuitor complet pentru acestea. Cu alte cuvinte, dacă un fumător dorește să renunțe la acest obicei, ar putea să apeleze la țigări electronice ca să reușească să se lase.

Pe de altă parte, tot potrivit CDC, țigările electronice NU sunt sigure pentru adolescenți, adulți tineri, femei însărcinate și nefumători. Specialiștii spun că există trei motive pentru care țigările electronice pot fi deosebit de atrăgătoare pentru tineri. În primul rând, mulți adolescenți cred că acestea sunt mai puțin dăunătoare decât fumatul. În al doilea rând, țigările electronice au un cost per utilizare mai mic decât țigările tradiționale. În al treilea rând, acestea sunt adesea formulate cu arome de fructe (de exemplu, pepene) sau de dulciuri (plăcintă cu mere) care atrag utilizatorii mai tineri.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Majoritatea țigărilor electronice conțin, însă, nicotină, care creează dependență și este toxică atât pentru tineri, cât și pentru gravide și fătul în curs de dezvoltare. Expunerea la nicotină poate afecta dezvoltarea creierului adolescenților și tinerilor, proces care continuă până la 20 și ceva de ani. Aerosolul pentru țigările electronice poate conține substanțe chimice nocive pentru plămâni. În plus, folosirea de țigări electronice de către tineri este asociată și cu utilizarea altor produse din tutun, inclusiv a țigărilor clasice.

Cum afectează țigările electronice sănătatea respiratorie a tinerilor?

O echipă de cercetare de la University of Southern California a realizat, în perioada 6 - 30 august 2020, un sondaj web la care au participat 2.931 de adolescenți și adulți tineri, cu vârste între 14 și 21 de ani. Sondajul conținea întrebări privind utilizarea de țigări electronice, țigări clasice și canabis, împreună cu diagnosticul auto-raportat de astm și simptome respiratorii, în ultimele 30 de zile. Analizele statistice au fost folosite de cercetători pentru a examina posibilele relații dintre aceste variabile.

Astfel, oamenii de știință au descoperit că utilizarea țigărilor electronice a fost asociată cu un risc crescut de astm, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație, comparativ cu respondenții la sondaj care au raportat că nu utilizează niciodată țigări. Această relație s-a menținut, chiar și după controlul statistic, pentru cei care au spus că au folosit vreodată țigări clasice sau canabis. 

După ce s-a luat în calcul și utilizarea de țigări clasice și canabis din ultimele 30 de zile ale aprticipanților, folosirea de țigări electronice nu a mai fost asociată cu astmul bronșic - dar a fost în continuare asociată cu dificultăți de respirație și respirație șuierătoare.

Prevalența astmului, a respirației șuierătoare și a respirației scurtate a fost de 24%, 13% și 20%. Dintre utilizatorii de țigări electronice, 15% au raportat și fumatul de țigări clasice în cele 30 de zile anterioare, iar 37% au raportat consum de canabis.

Autorii studiului afirmă că, pe măsură ce vor intra pe piață mai multe produse și diverse dispozitive pentru țigări electronice, evaluarea sănătății respiratorii va fi și mai importantă pentru adolescenți și adulții tineri. Acest studiu preliminar evidențiază necesitatea unor studii longitudinale și a unor studii care să includă evaluări obiective ale sănătății respiratorii pentru a determina în continuare riscurile respiratorii specifice generate de țigările electronice. 

De asemenea, mai spun cercetătorii, este nevoie să se înțeleagă mai bine relațiile complexe dintre aceste produse și dacă utilizarea multiplă a produselor legate de fumat este asociată cu efecte respiratorii mai grave.

Numărul de adolescenți și tineri adulți care utilizează țigări electronice continuă să crească, cu estimări de 5,4 milioane de utilizatori noi în 2019. Țigările electronice sunt cel mai frecvent utilizat produs din tutun în această grupă de vârstă, dar cercetătorilor li s-a părut dificil de separat riscul de astm și simptome respiratorii asociate asociate cu țigările electronice având în vedere frecvența ridicată a fumatului de țigări și canabis în rândul tinerilor care foloseau țigări electronice.

Potrivit savanților, respirația șuierătoare (wheezing) și dificultățile de respirație sunt doar câțiva indicatori printre mulți alții pentru a evalua sănătatea respiratorie. Sistemul respirator este complex și poate că măsurarea mai frecventă a sănătății respiratorii prin mijloace precum spirometria ar putea oferi mai multe informații despre relația dintre utilizarea de țigări electronice, utilizarea altor tipuri de țigări și efectele asupra respirației.

Oamenii de știință continuă cercetările cu alte două studii de urmărire care utilizează instrumente obiective de măsurare, cum ar fi spirometria portabilă, la domiciliu, pentru a examina simptomele respiratorii raportate de adolescenți și tineri. Cei care folosesc exclusiv țigări electronice, precum și cei care nu au fumat niciodată țigări electronice vor fi recrutați pentru a se examina diferențele dintre ei și pentru a înțelege mai bine relația dintre utilizarea țigărilor electronice și sănătatea respiratorie.

Țigările electronice sunt dăunătoare și pentru inimă

Nicotina, această substanță nocivă care dă dependență, este agentul principal atât în țigările obișnuite, cât și în țigările electronice. Nicotina este, de asemenea, o substanță toxică pentru corp, crește tensiunea arterială și adrenalina, ceea ce mărește ritmul cardiac al fumătorului și probabilitatea de a avea un atac de cord.

Există încă multe necunoscute în ceea ce privește țigările electronice, inclusiv ce substanțe chimice alcătuiesc vaporii și cum afectează sănătatea fizică pe termen lung. Datele științifice de până acum sugerează legături cu boli pulmonare cronice și astm, precum și corelații între utilizarea țigărilor electronice plus fumatul de țigări clasice și bolile cardiovasculare.

Deși au fost comercializate drept ajutor pentru a ajuta fumătorii să renunțe la fumat, țigările electronice nu sunt recunoscute oficial ca dispozitive de renunțare la fumat. Unele studii au constatat că majoritatea oamenilor care intenționau să folosească țigări electronice pentru a renunța treptat la fumat au ajuns nu doar să nu se lase de fumat, ci să fumeze în continuare atât țigări tradiționale, cât și țigări electronice.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ATS 2021 - Adolescent and Young Adult Use of Tobacco and Nicotine Products: Associations with Respiratory Symptoms
https://conference.thoracic.org/program/abstract-search.php?sid=P7397
CDC - About Electronic Cigarettes (E-Cigarettes)
https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/e-cigarettes/about-e-cigarettes.html
Johns Hopkins Medicine - 5 Vaping Facts You Need to Know
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-truths-you-need-to-know-about-vaping


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0