Fumati doar ocazional, in context social? Impactul asupra sanatatii este la fel de mare

Daca sunteti de parere ca fumatul ocazional in context social este mai putin periculos pentru inima in comparatie cu fumatul unui pachet de tigari pe zi, ar fi bine sa va reconsiderati pozitia.

Noile cercetari au aratat ca fumatul in context social implica aceleasi riscuri de hipertensiune si colesterol ridicat ca fumatul regulat. „Cel mai bine ar fi sa nu fumati deloc. Chiar si fumatul in context social afecteaza sanatatea cardiovasculara” a spus autorul studiului Kate Gawlik, profesor asistent de ingrijire clinica la Universitatea de Stat din Ohio. „In cadrul acestui studiu, una din 10 persoane a declarat ca fumeaza ocazional, majoritatea sunt tineri si deja predispusi la boli cardiace” a adaugat aceasta intr-un comunicat de presa al universitatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Oamenii de stiinta au chestionat aproximativ 40.000 de persoane din Statele Unite si au descoperit ca peste 10% dintre acestea fumau in context social, cu alte cuvinte, nu in fiecare zi, in timp ce 17% fumau regulat. In ambele grupuri de fumatori, rata hipertensiunii a fost mai mare de 75%, iar rata colesterolului ridicat de aproximativ 54%, potrivit studiului publicat pe 3 mai in revista americana Health Promotion.

Hipertensiunea si colesterolul ridicat sunt principalii factori de risc de boli cardiace, despre care stim ca sunt principala cauza de deces la nivel mondial.

 

Citeste si Ateroscleroza coronariană, principala cauză de deces în lumea dezvoltată

 

„Sunt constatari surprinzatoare, care au o mare importanta in practica clinica si pentru sanatatea populatiei” a precizat principalul autor al studiului, Bernadette Melnyk. Acesta este decanul si directorul sectiei Wellness din cadrul Colegiului de Medicina al Statului Ohio. Furnizorii din domeniul sanatatii ar trebui sa incerce sa identifice fumatorii in context social si sa le ofere sfaturi si modalitati prin care sa renunte la fumat, sustin cercetatorii.

„Aceasta parte a populatiei a fost neglijata. Stim ca fumatul regulat este o dependenta, dar in general, furnizorii nu intreaba despre fumatul in context social” a spus Melnyk. „Schimbarile simple si sanatoase in stilul de viata, inclusiv terapia cu aspirina, controlarea tensiunii arteriale, gestionarea colesterolului, gestionarea stresului si mai important, renuntarea la fumat pot reduce riscul de boli cronice” a adaugat aceasta.

Avantajul fumatorilor sociali consta in faptul ca acestia se pot lasa mai usor de fumat intrucat nu sufera de dependenta fizica de nicotina. Important este insa ca fumatorul social sa inteleaga cat rau ii fac tigarile, chiar daca fumeaza numai ocazional, niciodata in fiecare zi. In general insa, oamenii au tendinta de a considera ca o tigara din cand in cand, la o petrecere sau la o iesire in oras, nu face niciun rau.

Fumatul ocazional va poate scurta viata. De aceea, este important sa renuntati la tigari.

Cum va dati seama daca sunteti fumator ocazional sau ati capatat deja dependenta fizica?

Multi fumatori sunt in faza de negare si sutin ca fumeaza numai la ocazii, cu toate ca au capatat deja obiceiul de a fuma in fiecare zi. Iata cum va puteti da seama daca ati devenit dependent de nicotina:

Numarati tigarile pe care le fumati intr-o zi, dar si intr-o saptamana – daca tineti cont de numarul de tigari fumate de-a lungul timpului si observati ca acesta a crescut in ultimul timp, e posibil sa aveti deja de-a face cu dependenta de fumat, fara sa va dati seama.

Analizati situatiile in care fumati – va aprindeti o tigara la o petrecere sau fumati atunci cand lucrurile devin tensionate si complicate la munca ori atunci cand va beti cafeaua de dimineata? Daca contextul in care fumati o tigara s-a modificat si este din ce in ce mai diversificat, dependenta s-a instalat deja.

Fumati pe ascuns? – daca fumati in secret, pentru ca cei din jur sa nu isi dea seama ca v-ati apucat serios de fumat, inseamna ca nu mai sunteti de multa vreme un fumator ocazional.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0