Ti se reproseaza ca navighezi incontinuu? Ai putea suferi de dependenta de internet

Daca o mare parte din timp ti-o petreci pe internet, fie pe telefon, fie pe tableta sau computer, e posibil sa suferi de dependenta de internet. Afla mai multe despre aceasta dependenta, pentru a invata cum sa ii faci fata.

Dependenta de internet este descrisa ca fiind o tulburare a controlului impulsurilor, fiind asemanata in ceea ce priveste modul in care functioneaza cu dependenta de jocuri de noroc.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceasta dependenta face referire la nevoia compulsiva de a folosi internetul pentru orice actiune intreprinsa, dar si la crearea unor atasamente emotionale fata de prietenii din mediul virtual. Dependentii de internet socializeaza, petrec timp pe tot felul de site-uri, tin un blog sau pur si simplu se inscriu in tot felul de comunitati si urmaresc tot ce se discuta fara sa intervina. Indiferent de activitatea desfasurata pe inetrnet, daca cei din jur iti atrag in permanenta atentia asupra faptului ca ignori realitatea si stai numai cu ochii in telefon/ tableta/ laptop, e posibil sa suferi de aceasta dependenta. Persoanele care au aceasta dependenta folosesc lumea virtuala ca si cum ar fi reala in timp ce ignora conexiunile cu oamenii din jur, ajungand sa se izoleze.

Ce semne tradeaza dependenta de internet

Dependenta de internet se manifesta atat fizic, cat si emotional. Iata care sunt cele mai frecvente simptome ale acestei dependente:

  • Individul sa gandeste la internet in mod constat in timpul zilei, chiar si atunci cand nu are acces la acesta (de exemplu, isi planifica sa isi dedice pauza de masa cumparaturilor online sau documentarii cu privire la un subiect controversat).
  • Individul petrece din ce in ce mai mult timp online.
  • Individul nu poate renunta la internet – daca incearca sa se abtina de la folosirea acestuia devine nervos, iritat si nemultumit.
  • Partenerul de viata, colegii si alti oameni din jur sa plang ca nu primesc suficienta atentie din cauza folosirii excesive a internetului.
  • Individul pierde notiunea timpului cand navigheaza pe inernet, adesea culcandu-se cu 1-2 ore mai tarziu pentru ca nu isi da seama cand trece timpul.
  • Individul minte cu privire la timpul petrecut online sau la activitatile desfasurate pe internet.
  • Individul reuseste sa se detaseze de la stresul cotidian numai cand poate folosi internetul.

Din ce cauza apare dependenta de internet

Oricine poate dezvolta dependenta de internet, nu exista un tipar fix. Insa cercetarile facute de specialisti arata ca persoanele depresive si cele anxioase sunt mai expuse riscului de a dezvolta aceasta dependenta din dorinta de a fugi de propriile probleme.

Si cei care sufera de alte dependente precum cea de alcool, droguri sau jocuri de noroc prezinta risc crescut de dependenta de internet.

Persoanele timide au, de asemenea, predispozitie catre aceasta dependenta intrucat internetul iti permite sa ramai anonim.

Consecintele dependentei de internet

Dependenta de internet, la fel ca orice alta dependenta, poate afecta relatiile cu cei din jur, viata profesionala, dar si sanatatea mintala a individului.

Dependentul de internet poate experimenta, atunci cand incearca sa nu mai foloseasca internetul, stari si simptome precum: furie, depresie, anxietate, teama, irascibilitate, tristete, singuratate, plictiseala, precum si simtome fizice cum ar fi disconfortul gastrointestinal (crampe abdominale, diaree, constipatie, reflux gastroesofagian).

O serie de probleme asociate pot aparea pe fondul dependentei de internet. De pilda, din cauza petrecerii multor ore in fata ecranului digital, dependentul se poate confrunta cu probleme precum: uscaciune oculara, durere de cap, insomnii, dureri de spate.

Tratament dependenta de internet

In prima faza, pacientul trebuie sa constientizeze problema si sa recunoasca ca sufera de dependenta de internet. Apoi, acesta ar trebui sa apeleze la ajutorul unui psiholog, care il poate ajuta sa invinga aceasta problema, dar si pe cele asociate cum ar fi anxietatea sau depresia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0