Dependenta emotionala - cum o recunosti & cum o combati

Atunci cand ne gandim la dependente, prima data ne trec prin minte dependenta de substante, de tutun, de alcool. Rareori ne gandim la dependentele de natura emotionala – ei bine, acestea exista, chiar daca de multe ori nu sunt identificate.

Poti fi dependent emotional de partenerul de viata (cea mai des intalnita dependenta in randul adultilor), dar si de parinti, frati, prieteni sau chiar de... psiholog.

Cum iti dai seama ca ai dezvoltat dependenta emotionala fata de o persoana

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista cateva semne care tradeaza dependenta pe care o ai fata de o alta persoana – iata despre ce este vorba:

  • Te temi de faptul ca persoana cu pricina te-ar putea abandona, nu iti imaginezi viata fara ea si esti sigur ca nu te-ai descurca pe cont propriu.
  • Te ingrozeste gandul ca persoana fata de care ai dezvoltat dependenta nu iti impartaseste sentimentele.

  • Ai ganduri recurente cu privire la persoana respectiva si la relatia voastra.
  • Nu poti face nimic fara acordul acelei persoane.
  • Pui gandurile, sentimentele si programul persoanei fata de care ai creat dependenta inaintea propriilor nevoi.
  • Prezenta persoanei cu princina este singurul lucru care te linisteste si iti ofera bucurie.
  • Te temi de singuratate.
  • Toate lucrurile pe care le faci au scopul de a atrage atentia acelei persoane.
  • Atunci cand persoana respectiva isi face planuri fara tine, te simti dezamagit, furios si neglijat.
  • Simti ca viata ta nu are sens daca nu o traiesti in compania persoanei de care esti dependent.

 

Daca observi aceste semne la tine, inseamna ca ai dezvoltat o dependenta fata de cineva drag. Pe de alta parte, daca sesizezi aceste semne la cineva apropiat, ar trebui sa aduci in discutie dependenta emotionala si sa incerci sa ii explici cum stau lucrurile.

Cum combati dependenta emotionala

Daca ai dezvoltat deja dependenta emotionala fata de o persoana, este extrem de dificil sa o combati pe cont propriu. Apeleaza la ajutorul unui specialist pentru a reusi.

Un psiholog te poate ajuta sa tratezi aceasta dependenta si sa intelegi de ce ai dezvoltat-o. De cele mai multe ori, exista un cumul de factori care favorizeaza comportamentul adictiv al unei persoane – in aceasta situatie, de pilda, comportamentul parintilor in copilarie, abandonul, precum si traiul intr-o familie cu probleme sunt principalii factori care determina instalarea dependentei emotionale la maturitate.

Invata sa iti observi sentimentele, sa le depistezi originea, sa cercetezi motivatia din spatele fiecarei actiuni si sa te controlezi. Odata ce reusesti sa iti recunosti problema, iti va fi mult mai usor sa o combati.

Acceptandu-ti dependenta, vei reusi sa opresti comportamentul specific acesteia. Nu poti schimba modul in care simti anumite lucruri, insa iti poti modifica propriul comportament, astfel incat sa nu te sabotezi singur.

Pune-te pe tine pe primul loc, fara insa sa devii egocentrist, iubeste-te asa cum esti, iubeste-i si pe cei din jur, insa fara sa iti faci tie insuti rau. Comportamentul adictiv te raneste si iti afecteaza considerabil calitatea vietii, chiar daca ai dezvoltat dependenta fata de o persoana, nu fata de o substanta sau o actiune.

De cele mai multe ori, sunt toxice relatiile in care unul dintre parteneri a dezvoltat dependenta fata de celalalt.

Terapia cognitiv comportamentala este cea care identifica tiparele eronate de gandire si le inlocuieste cu unele sanatoase. Acest tip de terapie te poate ajuta sa combati orice fel de dependenta, inclusiv pe cea emotionala. In comparatie cu alte dependente, cea emotionala este considerata ca fiind mult mai putin periculoasa, manifestarile sale fiind numai de natura afectiva.

Orice problema diagnosticata si tratata corespunzator poate fi rezolvata. Asadar, este esential sa fii dispus sa iti recunosti problema.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0