Cum scapam de dependenta de alcool

Dependența de alcool sau alcoolismul apare atunci când dorința și nevoia fizică a individului de a consuma alcool nu pot fi controlate, în ciuda impactului negativ pe care îl are băutura asupra vieții sale.

Statisticile efectuate la nivel mondial arată că anual, în lume, mor peste 3,3 milioane de oameni din cauza consumului abuziv de alcool. Consumul frecvent și abuziv de alcool produce schimbări la nivelul chimiei creierului, iar astfel individul devine incapabil să se abțină, cu toate că la un moment dat poate sa conștientizeze că are o problemă.

Dependența de alcool are urmări severe în toate aspectele vieții persoanei afectate. În primul rând, apar problemele de sănătate precum ficatul mărit, ciroza hepatică, malnutriția, deficitul de vitamina B, anemia, afecțiunile gastrice și nu numai. Apoi, și relațiile cu cei din jur au de suferit, persoana dependentă de alcool modificându-și comportamentul sub influența băuturilor alcoolice. 

Divorțul, relațiile deficitare cu cei din jur sau chiar pierderea locului de muncă apar adesea pe fondul alcoolismului. De asemenea, și sănătatea psihică este afectată de această problemă. Depresia, anxietatea și alte tulburări similare pot apărea pe fondul consumului de alcool ori pe fondul renunțării la acesta – sevrajul alcoolic provoacă adesea anxietate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este alcoolul?

Alcoolul este considerat un drog psihoactiv popular, consumat în mod obișnuit în mediile sociale. Etanolul, sau alcoolul etilic, este ingredientul intoxicant al băuturilor alcoolice, care produce senzația de beție. 

Când este ingerat, aproximativ 20% din alcool este absorbit prin stomac, iar restul de 80% este absorbit prin intestinul subțire. Alcoolul își croiește drum către restul corpului prin fluxul sangvin și începe să perturbe funcționarea normală a sistemelor corpului. Ficatul metabolizează majoritatea alcoolului care a fost consumat, dar consumul de alcool excesiv și pe termen lung poate pune presiune asupra acestui organ, ceea ce poate cauza probleme de sănătate asociate. În creier, alcoolul interacționează cu neurotransmițătorii și influențează funcționarea normală a dispoziției, a conștientizării și a percepției. 

Ce cauzează consumul excesiv de alcool?

Consumul excesiv de alcool pare a fi provocat de una sau de o combinație dintre următoarele: genetică, evenimente tragice din copilăria timpurie, încercări de a ușura o durere emoțională. Oamenii sunt mai susceptibili să dezvolte o dependență de alcool dacă încep să bea alcool la o vârstă fragedă și dacă beau des și în cantități mari ori dacă au trecut prin traume cauzate de abuzul fizic sau sexual. 

De asemenea, mai predispuși la dependența de alcool sunt oamenii care au antecedente familiale de alcoolism, dacă au probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia, tulburările de alimentație și tulburarea de stres post-traumatic, ori dacă au suferit o intervenție chirurgicală de bypass la stomac pentru probleme de greutate.

Ce boli poate cauza excesul de alcool?

Consumul pe termen lung și abuzul de alcool pot prezenta riscuri grave pentru sănătate, acesta fiind conectat cu peste 200 de boli și alte probleme de sănătate. Ciroza hepatică, cancerul, rănirile neintenționate (a propriei persoane și a altor persoane) și dependența pot fi toate cauzate de consumul de alcool. 

Alte efecte pe termen lung asupra sănătății includ ficatul gras alcoolic, tensiune arterială crescută, boli de inimă, ulcere gastrice, pancreatită, leziuni ale creierului și nervilor, anxietate, depresie, probleme digestive și demenţă.

Multe dintre consecințele medicale cronice ale alcoolismului sunt cauzate de deficiențe alimentare. Alcoolul oferă un număr mare de calorii, dar, ca și cele din zahăr rafinat, sunt calorii goale, adică lipsite de vitamine și alți nutrienți esențiali, inclusiv minerale și aminoacizi. 

Cantitățile mici de vitamine și minerale prezente în beri și vinuri, de exemplu, sunt insuficiente pentru nevoile alimentare. În timpul perioadelor de consum intens de alcool, alcoolicii neglijează alimentația normală sau, din cauza dificultăților digestive, nu pot absorbi suficient din elementele alimentare esențiale. Aceste defecte nutriționale sunt cauza multor boli cronice asociate cu alcoolismul.

Cum scăpăm de dependența de alcool?

Dependența de alcool este o problemă gravă, care nu poate fi rezolvată decât cu ajutor, de multe ori specializat, și cu multă voință din partea persoanei afectate.

Acceptarea problemei

Primul pas în combaterea dependenței de alcool este acceptarea acesteia. În general, persoanele dependente de alcool au tendința de a nega gravitatea situației în care se află, considerând că pot renunța în orice moment la consum. Unii oameni sunt convinși că nu au o problemă cu abuzul de alcool, în timp ce altora le este jenă să recunoască în fața altor persoane că sunt dependenți.

Acceptarea ideii de abstinență

Persoana care suferă de dependență de alcool trebuie să înțeleagă că abținerea pe perioade scurte sau reducerea cantității de alcool nu va duce la vindecarea dependenței. Singura cale de combatere a dependenței constă în abstinență. Alcoolicul trebuie să înțeleagă acest lucru și să își facă un scop în viață din a fi abstinent. Fiecare persoană poate găsi motive pentru a lupta cu dependența de alcool: imaginea în ochii copiilor sau ai altor persoane dragi, păstrarea sănătății sau păstrarea locului de muncă amenințat etc.

Solicitarea ajutorului

Pentru renunțarea propriu-zisă la alcool, persoana dependentă trebuie nu doar să își dorească să combată dependența, ci și să ceară ajutor. Partenerul de viață, rudele, prietenii apropiați, cadrele medicale și grupurile de sprijin pentru alcoolici pot oferi ajutor semnificativ persoanei care vrea să renunțe la consumul de alcool

Un psiholog sau un medic psihiatru poate ajuta pacientul să trateze dependența de alcool, atât prin psihoterapie cognitiv-comportamentală, cât și cu ajutorul unor medicamente antidepresive sau anxiolitice, care sprijină pacientul să își învingă și aceste probleme care pot apărea fie în paralel cu consumul abuziv de alcool, fie ca simptom de sevraj alcoolic.

Medicul generalist poate oferi, de asemenea, un tratament împotriva alcoolismului, care să ajute pacientul să stea departe de consum. Medicamentele pentru dependența de alcool conțin substanțe care provoacă reacții fizice agresive atunci când pacientul consumă alcool. 

Greața, vărsăturile, bufeurile și durerile de cap sunt principalele simptome care apar dacă pacientul bea alcool în timp ce ia un asemenea tratament. Chiar dacă pe termen scurt un asemenea tratament are rezultate și ajută pacientul să se abțină, pe termen lung rezultatele nu vor persista decât dacă este folosit în paralel cu psihoterapia.

Există, de asemenea, și tratamente pentru detoxifierea mai ușoară a organismului. Acestea previn simptomele de sevraj alcoolic în primele 4-7 zile după renunțarea, adică în perioada în care alcoolul este eliminat complet din organism. Sevrajul cauzat de alcool poate avea simptome extrem de agresive, provocând uneori febră, halucinații și convulsii. Într-o asemenea situație, pacientul are nevoie de îngrijiri medicale, pentru că viața sa este în pericol.

Evoluția pacientului cu dependență de alcool pe termen lung

Renunțarea la alcool este o alegere pe care pacientul dependent trebuie să o facă pe viață. Lupta continuă și după ce pacientul renunță la alcool, întrucât riscul de recădere rămâne destul de mare pe tot parcursul vieții.

Prognosticul depinde de mulți factori. Cazurile mai ușoare pot fi problematice doar pentru o perioadă de timp, în timp ce cazurile severe sunt adesea o luptă pe tot parcursul vieții. Cu cât persoana afectată recunoaște mai devreme că poate exista o problemă și cere ajutor, cu atât șansele de recuperare sunt mai mari.

Orice tulburare mintală sau dezechilibru psihic apare în viața fostului dependent de alcool îi poate cauza acestuia o recădere. De aceea, se recomandă pacientului să apeleze la un specialist pentru a-și trata angoasele, anxietatea sau alte tulburări în timp util. 

Trebuie reținut că nu este deloc ușor pentru o persoană afectată de dependența de alcool să lupte cu această problemă și să o învingă definitiv, de aceea e foarte important să existe o susținere permanentă din partea persoanelor dragi, care nu trebuie să aducă reproșuri și învinuiri, ci sprijin în combaterea alcoolismului și cât mai multă înțelegere.

Daunele asociate cu abuzul de alcool

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, au fost identificați mai mulți factori care afectează nivelurile și modelele de consum de alcool și amploarea problemelor legate de alcool în cadrul populațiilor la nivel individual și social.

Printre factorii sociali se numără nivelul de dezvoltare economică, cultura, normele sociale, disponibilitatea alcoolului și implementarea și aplicarea politicilor privind alcoolul. Impactul negativ asupra sănătății și daunele sociale de la un anumit nivel și tipar de consum sunt mai mari pentru societățile mai sărace.  

Factorii individuali pentru consumul de alcool includ vârsta, sexul, circumstanțele familiale și statutul socio-economic. Deși nu există un singur factor de risc dominant, cu cât o persoană are mai multe vulnerabilități, cu atât este mai probabil să dezvolte probleme legate de consumul de alcool. Persoanele cu venituri mai modeste tind să se confrunte cu daune mai mari asupra sănătății și cu daune sociale din cauza consumului de alcool decât persoanele cu venituri mai mari.

Impactul consumului de alcool asupra sănătății este determinat în mare măsură de volumul total de alcool consumat și de modelul de consum, în special de acele modele care sunt asociate cu episoadele de consum intens de alcool. Procentul de decese cauzate de alcool în rândul bărbaților se ridică la 7,7% din toate decesele globale, comparativ cu 2,6% din toate decesele în rândul femeilor. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIAAA - Treatment for Alcohol Problems: Finding and Getting Help
https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/treatment-alcohol-problems-finding-and-getting-help
WHO - Alcohol 
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/alcohol


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0