Cat de sanatoasa este tigara electronica?

Tigarile electronice au devenit in ultimii ani o alternativa utilizata de multi fumatori care isi doresc sa reduca riscurile asociate tutunului sau sa renunte complet la fumat. Parerile sunt impartite in privinta lor: pe de o parte sunt considerate o „varianta” mai sanatoasa sau un rau mai mic, pe de alta parte sunt considerate la fel de nocive, cancerigene, si cu acelasi risc de a constitui un viciu.

Ce contin tigarile electronice?

Toate tigarile electronice, indiferent de forma de prezentare sau de producator, functioneaza practic in acelasi mod. In interior exista o baterie, un element de incalzire si un cartus, care contine nicotina si alte lichide si arome. Potrivit FDA, tigarile electronice sunt dispozitive care permit utilizatorilor sa inhaleze un aerosol (vapori), care contine nicotina sau alte substante.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Componenta principala a acestor dispozitive este acest cartus si lichidul din interiorul lui. Nicotina este extrasa din tutun si se amesteca cu o baza (de obicei, propilen glicol), pentru a obtine o forma lichida a acesteia. Pe langa nicotina, cartusele includ diferite arome, coloranti si alte substante chimice.

In prezent, la nivel mondial, tigarile electronice sunt utilizate de doua ori mai mult decat alte solutii cu nicotina: guma, plasturi, pastile.

De ce sunt nocive tigarile electronice?

Studiile timpurii realizate de diferite centre de cercetare au aratat ca tigarile electronice pot contine substante chimice nocive, inclusiv cancerigeni. In testele de laborator initiale efectuate in 2009, FDA a gasit niveluri detectabile de substante chimice toxice si posibil cauzatoare de cancer, inclusiv antigel.

Un alt studiu realizat in 2014 a constatat ca aerosolii emanati de tigarile electronice contin si formaldehida, o alta substanta cancerigena.

Periculoase sunt si aromele incluse in cartuse, care in majoritatea cazurilor se bazeaza pe ingrediente chimice indoielnice, coloranti si adaosuri similare cu cele din produsele alimentare pline de E-uri (arome si coloranti din creme si glazuri, din chipsuri, din sucuri carbogazoase, etc).

Fiindca tigarile electronice nu produc fum, ci un fel de vapori, se considera ca acestea nu expun persoanele din vecinatate la emisii de mana a doua, cum se intampla in cazul tigarilor. Doua studii dintre putinele realizate pana acum au depistat in aceste emisii formaldehida, acetaldehida, benzen si nitrozamine specifice tutunului, toate cancerigene.

Au si beneficii tigarile electronice?

Principalul beneficiu observat atat de consumatori cat si de specialisti este faptul ca tigara electronica faciliteaza renuntarea la fumat si reprezinta o buna solutie de compromis, pe termen scurt, cum sunt si plasturii cu nicotina. Studiile au aratat ca tigarile electronice ajuta oamenii sa incetineasca consumul de tutun, iar un studiu din octombrie 2014 a aratat ca dupa sase luni de utilizare, 21% dintre participanti au renuntat la tigarile „traditionale”.

Si un sondaj britanic realizat pe 1.800 de persoane, a aprobat efectele benefice ale utilizarii tigarilor electronice in procesul de renuntare la fumat.

Pana in prezent, dovezile sugereaza ca tigarile electronice pot fi mai sigure decat tigarile obisnuite, daca ne raportam la faptul ca unul dintre cele mai mari pericole din tigarile obisnuite este fumul emanat, iar variantele electronice nu implica arderea. De asemenea, daca se analizeaza o tigara electronica cu un nivel redus de concentratie si arome, aceasta contine mai putin de jumatate din substantele chimice periculoase existente intr-o tigara din comert.

Recent, si celebra Clinica Mayo a publicat rezultatele unei cercetari privind renuntarea la fumat. Dupa ce a constatat ca fumatorii se confrunta cu riscuri mult mai mari de complicatii dupa o interventie chirurgicala, cercetatorii au decis sa ofere pacientilor tigari electronice, atat inainte cat si dupa interventiile chirurgicale.

Rezultatele au fost imbucuratoare: 17% dintre pacienti au renuntat complet la fumat, 51% au sustinut ca vor inlocui pe termen lung tigarile obisnuite cu cele electronice, iar consumul mediu de tigari a scazut de la 15,6 la 7,6 per persoana pe parcursul studiului. Acest lucru ar putea ajuta medicii sa isi sustina pacientii care trebuie sa renunte la fumat pentru a diminua complicatiile diferitelor afectiuni sau complicatiile postoperatorii, fara ca renuntarea sa fie brusca si cu simptome de sevraj.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0