Cine ar trebui sa poarte genunchiera pentru durerile de genunchi?

Genunchiera este un bun aliat al persoanelor care sufera de dureri la genunchi. Dar, indiferent ca ati suferit in trecut sau v-ati confruntati doar in sezonul rece cu disconfort si probleme ale acestei articulatii deosebit de importante, este sa bine sa cunoasteti toate situatiile in care ar fi nevoie sa purtati un astfel de dispozitiv medical.

Cand purtam genunchiera?

Si cei sanatosi, care practica sportul, alearga, au activitati care pun mare presiune pe picior ar trebui sa aiba in casa o pereche de genunchiere, o investitie deosebit de utila in profilaxia unor afectiuni ale genunchilor. Un alt exemplu sunt persoanele care petrec mult timp in genunchi, fie ca gradinaresc, muncesc in aceasta pozitie, precum parchetarii, menajerele ori cei care trebuie sa petreaca cateva ore dedicati unei activitati care ii obliga la pozitia aplecat sau "pe vine". De asemenea, persoanele varstnice care se confrunta cu o degenerare fiziologica a genunchiului, sunt supraponderali si in plus au afectate si alte articulatii, soldul de exemplu, cu deformarea mersului, ar trebui sa poarte genunchierele in deplasarile lungi pe jos.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

De aceea sfatul nostru este sa le luati in considerare, dar in alegerea lor sa apelati la un specialist obiectiv care sa va recomande cel mai potrivit tip de genunchiere, astfel incat sa va bucurati din plin de beneficiile profilactice sau chiar terapeutice ale acestora. Cel putin cand cumparati pentru prima oara genunchiera ar trebui sa va sfatuiti cu un specialist si s-o probati. Genunchierele nu se depreciaza functional prea repede prin purtare si spalarea manuala, cu apa rece si sapun, poate doar sufera usoare decolorari, datorita materialelor performante din care sunt facute, astfel ca pot fi folosite perioade indelungate.

Sportivii dedicati, care stiu cat de usor se pot produce accidente cu urmari ireversibile, stiu cat de importanta este purtarea acestor dispoziive si includ genunchierele in echipamentul lor, insa oamenii care nu se indeletnicesc prea frecvent cu sportul, dar au ocazia sa joace ocazional fotbal, volei, handbal sau basket, ce solicita mult articulatia prin sarituri, flexari bruste si rasuciri daca nu poarta genunchierele se pot trezi cu tensiuni, dureri ce pot persista si cateva zile, ba chiar accidentari cu urmari complicate.

Cei care sufera de gonartroza, artrita, au avut probleme legate de intinderea sau ruperea ligamentelor sau se afla in perioadele de recuperare dupa o artroscopie si o interventie la acest nivel ar trebui sa poarte poate permanent genunchiera specifica, aleasa dupa recomandarea facuta de medicul curant. Cele simple utilizate in acest caz se pot masca usor sub imbracaminte.

Pacientii cu gonartroza care poarta genunchiere au ca si beneficiu in primul rand stabilizarea articulatiei si o mai mare siguranta la mers. Caldura locala si imbunatatirea circulatiei locale pe care acestea o asigura, reprezinta de asemenea beneficii pentru pacientii cu dureri secundare gonartrozei. Este recomandata folosirea lor atunci cand trebuie facut un efort sustinut, cand trebuie parcursa pe jos o distanta mai lunga sau pe un teren accidentat, la urcarea si coborarea scarilor.

Cum alegem genunchiera?

Genunchierele sunt de mai multe feluri, in functie de rolul urmarit, insa in mare vorbim despre cele de sustinere si respectiv, cele medicale sau ortopedice.

Genunchierele de sustinere sunt recomandate celor care practica sportul si sunt mai flexibile, iar structurarea lor este gandita pentru a ajuta in principal la eliberarea tensiunii din genunchi, dar si la prevenirea si reducerea amortelilor, precum si la sustinerea ligamentelor, prevenind lezarea lor in timpul miscarile bruste.

Daca ati resimtit vreodata durere si tensiune in timpul practicarii unui alt tip de sport, jogging chiar si pilates, yogalates, aerobic, saritul corzii, etc. poate ca este cazul sa discutati cu un expert in alegerea unei genunchiere si purtarea ei pe parcursul orei de sport pentru a reduce presiunea pe genunchiul sensibil si evitarea insatalarii proceleor degenerative, induse de miscarile specifice.

Oricum merita retinuta si ideea ca inainte de practicarea oricarui sport trebuie sa practicati cateva exercitii usoare de incalzire, cu flexarea progresiva a articulatiilor gleznei, genunchilor si soldului.

Genunchierele ortopedice se adreseaza persoanelor care au suferit mici accidente, au gonartroza sau s-au confruntat cu ruperea de ligamente cu tratament chirurgical. Sunt considerate chiar facand parte din procesul terapeutic de vindecare si recuperare a mobilitatii, intrucat limiteaza puterea de miscare, ofera suport intregii zone, retin caldura si sporesc circulatia, pentru a permite genunchiului sa se vindece. Puterea de mentienre a caldurii este deosebit de eficae in prevenirea durerii de genunchi la pacientii cu gonartroza. Ele sunt recomandate uneori a fi purtate permanent, in functie de gravitatea afectiunii, pe tot parcursul sezonului rece, sau in alte cazuri chiar de la sase la opt luni.

Majoritatea genunchierelor sunt disponibile pe masuri, de la xx-small pana la xx-large in magazinele de specialitate, farmacii, tehnica medicala, magazine sportive si sunt intr-o oarecare masura ajustabile. Alegerea genunchierelor se face in functie de circumferinta genunchiului persoanei respective, daca genunchiera este prea larga, atunci beneficiul folosirii ei este redus. Daca este prea stramta, impiedica mersul si blocheaza circulatia venoasa.

Pe cele simple le regasim realizate din neopren elastic, adaptat dimensiunii si se trag pe genunchi precum sosetele, fiind potrivite pentru afectiunile minore, pentru sustinere la mers, practicarea sportului de intensitate mica si medie, utile si pentru compresie si mentinerea caldurii. Pot fi compacte, mai ales pentru sezonul rece, iar pentru vara, exista variante perforate sau gaurite in dreptul rotulei, oferind posibilitatea zonei sa se ventileze.

Alte genunchiere mai complexe, in functie de scopul lor prezinta in general, au o portiune moale, din spuma sau gel, pentru a nu jena articulatia si mersul, materiale specifice hipoalergene, care nu irita pielea, iar pentru sustinere sunt inconjurate de bare mai rigide, curele, pivotante, tip bratara, magnetice, unele intarite cu materialele plastice, cauciuc brut, ba chiar si otel la cele cu suport foarte mare sau de tip aparatoare.

Pentru persoanele care au avut probleme cu tendoanele, cartilajele sau chiar artrita sunt mai degraba recomandate genunchierele pivotante, care sunt prevazute cu curele pe parti ce impiedica flexiunile puternice ale genunchiului. Acestea ofera senzatia de stabilitate si reduc durerea la mers.

O categorie inovativa de genunchiere contin magneti ce se presupune ca ar imbunatati circulatia sangelui si ar diminua problemele legate de inflamatie si disconfort. Sunt recomandate persoanelor care petrec mult timp in genunchi, fie ca gradinaresc, muncesc din aceasta pozitie sau au activitati la care trebuie sa stea aplecati.

Dr. Sorina Mustatea, medic primar reumatologie ne-a precizat ca: " In cazul ortezelor, rolul lor este de pozitionare si mentinere corecta a aliniamentului articular. Acestea pot prezenta suport patelar (la nivelul rotulei) si lateral cu efect de stabilizare articulara. Orteza de genunchi cu efect de descarcare compartimentala prezinta o piesa de gamba si una de coapsa prinse lateral print-un sistem de alunecare si este folosita pentru prevenirea si ameliorarea redorii articulare. Tipul de orteza se alege in functie de statusul musculo-ligamentar si de nivelul de stabilizare articulara urmarit. Evaluarea pacientului dupa ortezare urmareste amplitudinea miscarilor in articulatia genunchiului. In cazul in care amplitudinea miscarilor de flexie si extensie a genunchiului este mai mica dupa ortezare, chiar daca articulatia este stabilizata pe parcursul mersului, atunci orteza nu este functionala si pacientul trebuie reevaluat."

Si copiii pot beneficia de genunchiere cu rol de protectie, inca de la vasrtele de 2-3 ani, cand incep sa practice diverse sporturi - mers cu bicicleta, role, patinaj, realizand o buna preventie a accidentarilor, prin atenuarea socului caderilor si protejand de leziuni si zgarieturi.

De asemenea, dr. Sorina Mustatea ne atentioneaza ca "purtarea genunchierelor nu este recomandata pacientilor cu varice importante la nivelul membrelor inferioare. In plus, nu se recomanda purtarea lor pe timpul noptii".

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0