Ce este infecția cu Helicobacter Pylori

Helicobacter pylori este o bacterie care a fost identificată în stomac și duoden. Pentru descoperirea și a rolului acesteia în apariția ulcerului gastroduodenal cercetătorii australieni Barry Marshall și Robin Waren au primit premiul Nobel pentru fiziologie și medicină în 2005.

Aproximativ jumătate din populație este infectată cu această bacterie ceea ce o face cea mai răspândită infecție de pe glob. Țările în curs de dezvoltare au o rată mai mare de infecție față de țările dezvoltate. În toate țările, infecția este dobândită cel mai frecvent în copilărie, fapt ce duce la o probabilitate mai mare de a dezvolta inflamație, atrofie și complicații precum ulcer gastroduodenal sau cancer gastric.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prin forma sa helicoidală, consumul scăzut de oxigen, substanțele care le produce precum oxidază, catalază, urează, prin capacitatea de a-și schimba forma, producerea de adezine cu care aderă de membranele celulare gastrice, prezența de patru până la șase flageli ce îi conferă mobilitate, bacteria s-a adaptat la mediul puternic acid din stomac, neprielnic dezvoltării bacteriilor și a microorganismelor în general.

Cum se manifestă infecția cu Helicobacter Pylori?

Majoritatea pacienților infectați cu Helicobacter Pylori nu dezvoltă simptome sau complicații fiind total asimptomatici. Infecția acută cu Helicobacter Pylori se manifestă cu dureri abdominale și greață. Când infecția acută evoluează spre infecție cronică simptomele care pot fi prezente sunt dureri abdominale și greață, balonare excesivă, eructații și foarte rar vărsături și tulburări de tranzit. Pacienții cu infecție cronică cu Helicobacter pylori prezintă riscul de a dezvolta ulcer gastroduodenal în 10% până la 20 % din cazuri și cancer gastric în 1-2% din care limfom MALT  în mai puțin de 1% din cazuri.

Bacteriile care posedă gena cagA au posibilitatea de a cauza ulcer. Citotoxinele asociate genei cagA pot produce nu numai inflamație dar au și potențial carcinogen.

Ulcerul gastroduodenal apare ca urmare a faptului că inflamația permite acidului și pepsinei din stomac să depășească mecanismele ce protejează mucoasa gastrică și duodenală. Inflamația care o produce bacteria conduce la o secreție crescută de gastrină care va stimula secreția de acid clorhidric și va conduce la formarea de ulcere în duoden . În timp apare atrofia gastrică și crește riscul de cancer gastric.

Cum se pune diagnosticul și cum se tratează?

Metodele de diagnostic pentru Helicobacter Pylori sunt invazive și nonivazive.
Metodele noninvazive sunt punerea în evidență a anticorpilor IgG antihelicobacter pylori din ser, antigenului Helicobacter pylori din materii fecale sau testul respirator cu uree marcată cu C13 sau C14.

Metodele invazive sunt testul rapid cu urează din fragmentul biopsic și examenul histopatologic care pune în evidență prezența bacteriei prin colorații specifice și se recoltează din două locuri diferite fiind cel mai sensibil test.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Odată descoperită Helicobacter Pylori la o persoană cu ulcer trebuie eradicată pentru a permite vindecarea ulcerului.Standardul de tratament este tripla terapie de o săptămână cu inhibitori de pompă de protoni ca de exemplu omeprazol și două antibiotice precum amoxicilina și claritromicina. Un număr din ce în ce mai mare de pacienți prezintă bacterie rezistentă la antibiotic ca urmare este necesară adăugarea de produse pe bază de bismut și înlocuirea claritromicinei cu alt tip de antibiotic, ca de exemplu levofloxacina.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0