Ce e de facut atunci cand copilul tipa incontinuu

Copilul tău țipă foarte des? Discutăm în acest articol ce se află în spatele acestui comportament și ce de făcut atunci când te afli într-o asemenea situație. Țipătul copilului mic (tantrumul) este o etapă frustrantă (dar foarte normală!) prin care trec mulți copii. Copiii mici au emoții mari și un număr mic de cuvinte pentru a exprima acele sentimente, așa că recurg adesea la țipete. Într-o asemenea situație, trebuie să îi înțelegi nevoia de exprimare a celui mic și să îl lași să și-o manifeste, fără a te simți rușinată față de cei din jur.   

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

De ce țipă copiii? 

Cu siguranță ți s-a întâmplat ca micuțul tău să-și testeze corzile vocale în intimitatea casei tale. Dar în ultima vreme copilul tău a început să țipe când te afli la magazin, în mașină și la locul de joacă?

Iată de ce copilul tău țipă așa de mult!

Potrivit specialiștilor, există trei tipuri de copii care țipă:

Copiii care țipă de fericire

Există copii care își manifestă bucuria țipând cât îi țin plămânii. Entuziasmul acestora nu trebuie diminuat pentru că astfel le vei oferi o lecție pe care nu vrei să o învețe: că fericirea deranjează. Mai degrabă, învață-l pe cel mic să își dozeze intensitatea vocii. Atunci când observi că țipă de fericire în public, ia-l pe cel mic în brațe și mașează-i ușor spatele. Acest gest va avea efecte calmante asupra sa.

Copiii care țipă pentru a primi atenție

Atunci când țipetele copilului apar în momentele în părinții nu îi acordă atenție, este evident că micuțul caută cu disperare atenția adulților. Este felul lui de a spune: „Hei, uită-te la mine!” În funcție de vârsta și stadiul de dezvoltare al copilului tău, s-ar putea să nu aibă încă vocabularul să îți spună asta.

Așadar, el își va manifesta nevoia de atenție țipând și plângând. Într-o asemenea situație, ia-l pe copil în brațe, pune-l în poala ta și oferă-i un zâmbet. Astfel, cel mic va înțelege că îi ești alături, că nu îl ignori, ci doar că ai și alte lucruri de făcut.

Copiii care țipă pentru că sunt supărați

Unii copii mici țipă pentru a-și exprima emoții puternice, precum furia sau frustararea. Când își doresc ceva ce nu pot să obțină acel lucru, țipătul lor înseamnă: „Vreau acum acel lucru!” Uneori, acest țipăt este precursorul unei crize de furie în toată regula (tantrum). Atunci când copilul tău se enervează foarte tare și țipă pentru a-și manifesta furia, este bine să eviți să țipi la rândul tău, oricât de tare ți-ar veni să faci asta. Mai degrabă, oferă-i un moment să se liniștească, apoi propune-i să faceți ceva împreună. Astfel, îi vei distrage atenția și îl vei detensiona.

Aceste motive ar putea fi frustrante pentru tine, dar țipătul face parte din etapa de dezvoltare a copilului mic. Copiii mici au o mulțime de dorințe și nevoi, dar nu știu prea multe cuvinte pentru a descrie asta. Până la 18 luni, cei mai mulți copii încearcă să spună mai multe cuvinte, dar în acest moment au încă mult mai multe sentimente decât le poate suporta vocabularul, așa că nu este de mirare că sunt frustrați!

Țipetele copiilor mici de obicei pornesc și ating apogeul între 1 și 2 ani. Există totuși și o veste bună. Țipetele vor dispărea pe măsură ce vocabularul lor se îmbogățește.  Este important să înțelegi că țipătul copilului mic este o etapă normală de dezvoltare și că există modalități de a redirecționa sau de a te adapta la noul obicei al copilului tău de 1 an de a țipa toată ziua. Iată ce poți face în acest sens.

Strategii care te ajută să îți dezobișnuiești copilul de obiceiul de a țipa pentru a obține ce vrea

Pentru mulți părinți, cea mai dificilă parte a creșterii copilului este să facă față unui copil mic care țipă și să ignore acest comportament. Nu uitați că fiecare părinte a trecut printr-o situație asemănătoare cândva și încearcă să nu o iei personal.

Să țipi înapoi la copilul tău pentru a-i spune să-și coboare vocea nu te va ajuta – doar trimite mesajul că oricine țipă mai tare are ultimul cuvânt. Cel mai bine ar fi să eviți situațiile care tentează copilul tău să ridice vocea și să-i distragi atenția atunci când începe să țipe. Dar mai sunt câteva strategii prin care poți să gestionezi țipetele copilului tău. 

Iată câteva sfaturi pentru a-l face pe copil să nu țipe fără motiv:

Cere-i să reducă vocea

Dacă copilul tău țipă pentru că este fericit, încearcă să nu comentezi sau să critici aceste sentimele. Dar dacă într-adevăr manifestarea sentimentelor de fericire sunt prea gălăgioase, roagă-ți copilul să reducă vocea. 

Recunoaște-i sentimentele

Dacă copilul tău țipă pentru că îți dorește atenția ta, întreabă-te dacă este cu adevărat inconfortabil sau copleșitor acest comportament pentru tine. De exemplu, dacă vă aflați într-un supermarket foarte aglomerat, este posibil ca micuțul tău să se manifeste așa pentru că este suprastimulat. Cel mai bine ar fi să-l scoți pe micuț din acel mediu. Dacă crezi că micuțul tău este doar puțin plictisit, recunoaște asta. Spune-i calm: „Știu că vrei să mergi acasă, dar mai durează câteva minute până terminăm”. În felul acesta îi validezi sentimentele celui mic, chiar dacă nu s-a putut exprima prin cuvinte.

Dacă știi că micuțul tău țipă pentru că așa are impresia că va primi o prăjitură imediat, nu ceda. Dacă îi dai ceea ce își dorește atunci când țipă, asta nu face decât să întărească acest comportament. În schimb, spune-i calm copilului tău: „Știu că vrei o prăjitură, dar mai întâi trebuie să terminăm cu cumpărăturile. Vei primi prăjitura atunci când terminăm”.

Fă un joc din asta

Încearcă să satisfaci nevoia de a țipa a copilului spunându-i: „Hai să țipăm amândoi cât de tare putem”. Apoi, convinge-l să reducă volumul spunând: „Acum este timpul să vedem cine poate șopti cel mai bine”. Apoi, treceți la alte mișcări, cum ar fi să îți pui mâinile peste urechi sau să sari în sus și în jos. Desigur, acel joc funcționează cel mai bine acasă sau în aer liber. Dacă sunteți în public, poți încerca un joc mai liniștit, cum ar fi să spui: „Oh, faci ca un leu! Poți să faci ca un pisoi?”  

Ține-l ocupat

Poți face sarcinile mai distractive pentru copilul tău implicându-l într-o activitate. Vorbește despre ceea ce faci și de ce sau povestește-i despre oamenii și lucrurile din jurul tău – atunci când copilul tău este ocupat, este mai puțin probabil să țipe de plictiseală. De asemenea, poți să-i ceri copilului tău să te ajute să alegi lucruri de pe rafturile supermarketului sau să inventeze un cântec despre ceea ce faci. Nu este întotdeauna posibil să îți faci treburile cu copilul după tine, dar, ori de câte ori poți, asigură-te că este odihnit și hrănit înainte de a pleca din casă.

Folosește discuțiile față în față 

Privește-l pe cel mic în ochi atunci când vorbești cu el și nu țipa la el din altă cameră. Privindu-l în ochi îi vei oferi atenția de care are nevoie și îl vei face să simtă că îți este egal, nicidecum inferior.

Încearcă să fii veșnic pozitiv 

Atunci când discuți cu cel mic, încearcă să ai un chip calm, nu agitat sau furios. Copiii interpretează forte bine mimica feței. Fii stăpân pe situație și păstrează-ți zâmbetul pe chip.

Stai departe de locurile zgomotoase

Când ai copii, o idee bună ar fi să stai departe de locurile liniștite, intime sau formale pentru a lua masa. În schimb, mergi unde merg alte familii. Te vei simți mai puțin stânjenită atunci când copilul tău țipă într-un restaurant deja zgomotos – și mai puțin probabil să-și întărească comportamentul, convingându-l să se așeze.

Încearcă să ignori țipetele copilului

Acest lucru este cu siguranță mai ușor de spus decât de făcut și s-ar putea să nu poți face acest lucru atunci când copilul tău țipă când urmează să plătești cumpărăturile, dar acasă ai opțiunea de a-i ignora pur și simplu țipetele. În funcție de vârsta copilului, acesta poate primi mesajul că țipătul nu îl ajută să obțină ceea ce își dorește.  De exemplu, în loc să-i ceri copilului să reducă volumul țipetelor, așteaptă să se oprească din țipat și spune-i ceva de genul acesta: „Oh, mulțumesc că ai tăcut! Poți să bei din ceașca albastră acum.”

Când să mergi la medic dacă micuțul tău țipă frecvent

Până la vârsta de 2 ani, mulți copii își dezvoltă vocabularul și pot chiar să rostească două cuvinte împreună în fraze scurte. Pe măsură ce devin mai buni în a-și exprima verbal punctul de vedere, ar trebui ca țipetele să nu mai fie frecvente. Există însă situații când țipetele ar trebuie să te convingă să discuți cu medicul pediatru. Iată câteva exemple:

Se trezește țipând noaptea

Acest lucru indică de obicei pavor nocturn, care nu este periculos în mod inerent, dar care poate perturba somnul copilului tău.

Nu reușește să vorbească

Toți copiii au propria cronologie în creștere și dezvoltarea vorbirii. Totuși, dacă copilul tău are peste 18 luni și țipă să comunice pentru că nu poate imita sunete sau nu poate înțelege cuvinte simple, cereri sau întrebări adresate lui, ar fi bine să consulți medicul pediatru. 

Se rănește în timp ce țipă

Dacă țipetele copilului tău sunt însoțite de orice fel de comportament autovătămător, cel mai bine este să mergi la medic. Mulți copii își lovesc capul, își trag părul și se mușcă atunci când sunt frustrați - și deseori nu este un motiv de îngrijorare sau un semn al unei probleme mai mari de dezvoltare. Totuși, este bine să găsești cu medicul câteva strategii pentru a-l menține pe micuț în siguranță în acele momente. 

Prezintă și alte semne de întârziere a dezvoltării

De regulă, țipătul copilului mic nu este un semn că micuțul ar avea anumite boli, precum autism. Printre semnele de întârziere în dezvoltare care semnalează autismul la copiii cu vârsta între 1 și 2 ani se numără neutilizarea gesturilor, pierderea bruscă a abilităților pe care le aveau anterior și vorbirea limitată, printre altele.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American Academy of Family Physicians-  What You Can Do to Change Your Child’s Behavior
https://familydoctor.org/what-you-can-do-to-change-your-childs-behavior/ 
American Academy of Pediatrics - Top Tips for Surviving Tantrums
https://www.healthychildren.org/English/family-life/family-dynamics/communication-discipline/Pages/Temper-Tantrums.aspx 
Centers for Disease Control and Prevention - Important Milestones: Your Child By Eighteen Months
https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-18mo.html 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0