Ce afectiuni tradeaza tulburarile de somn

Calitatea somnului este extrem de importanta atat pentru sanatatea ta fizica si psihica, cat si pentru buna ta dispozitie si pentru randamentul pe care il dai la locul de munca. Nu poti avea o viata fericita daca nu te odihnesti cum trebuie.

Ce te faci insa daca suferi de tulburari ale somnului care te impiedica sa te odihnesti asa cum ti-ai dori? Raspunsul este simplu: descoperi cauza problemei tale si o tratezi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca esti atent la semnalele pe care organismul tau ti le transmite, vei descoperi din ce cauza nu te odihnesti cum trebuie si vei putea remedia problema – Iata cele mai comune probleme din timpul somnului, precum si ce transmit acestea!

Daca nu iti setezi alarma, ai putea sa dormi mai bine de 10 ore fara probleme

Un numar de 7-9 ore de somn pe noapte ar trebui sa fie suficiente pentru a te odihni. Daca insa nu te simti odihnit dupa ce dormi 9 ore, e posibil sa existe probleme de sanatate la baza acestei probleme. Hipotiroidismul este una dintre cauzele care ar putea sa determine aceasta problema. Problemele de tiroida apar mai ales in randul femeilor, cu precadere la cele care depasesc varsta de 60 de ani. Daca simti nevoia de a mai dormi indiferent de numarul de ore petrecute in pat, e bine sa iti testezi tiroida printr-un consult de specialitate. O alta problema pe care o poate indica nevoia de multe ore de somn este o infectie in stare latenta din organism.

Te trezesti vesnic obosit

Indiferent de numarul de ore dormite, te simti adormit si ai probleme de concentrare dimineata, la trezire? Apneea in somn poate fi de vina pentru aceste stari. Apneea intrerupe ciclul de somn chiar daca tu nu iti dai seama, asa ca este normal ca dimineata sa te simti obosit, ca si cand nu ai fi dormit suficient. 

Depresia este o alta cauza a starii de somnolenta permanente, iar intr-o asemenea situatie e indicat sa apelezi la ajutorul unui terapeut.

 

 

Te trezesti la aceeasi ora in noapte, indiferent de ora la care te culci

Fie ca te culci la 9, fie ca te culci la 2, la ora 6 dimineata te trezesti brusc si adormi la loc cu mare greutate? Ritmul circadian este vinovatul in aceasta situatie. Ciclul de somn este reglat de ritmul circadian, insa acesta este dat peste cap in unele situatii precum trezitul cu noaptea in cap in repetate randuri. Pentru a remedia tulburarile ritmului circadian, limiteaza expunerea la lumina artificiala seara, inainte de culcare, dar mai ales in timpul somnului. Si suplimentele pe baza de melatonina pot fi de ajutor intrucat induc starea de somnolenta.

Nu poti sa adormi decat in fata televizorului aprins

Televizorul face parte din rutina ta din fiecare seara? Daca nu poti adormi fara sa te uiti la televizor pentru ca gandurile negre te acapareaza, e posibil sa suferi de anxietate. Televizorul distrage atentia si face grijile sa fie date uitarii, de aceea este adesea folosit de catre anxiosi pentru a adormi.

Mergi la toaleta incontinuu pe timpul noptii

Nevoia de a merge la toaleta iti intrerupe somnul in repetate randuri pe timpul noptii? Este posibil sa suferi de diabet sau de pre-diabet. Nevoia frecventa de urinare poate sa fie declansata de nivelul crescut de zahar din sange, care determina rinichii sa isi accelereze activitatea pentru a filtra zaharul in exces.

Te foiesti incontinuu si ai palpitatii

Daca ai insomnii, te foiesti incontinuu si ai palpitatii in timpul noptii, e posibil sa suferi de hipertiroidism. Hormonii produsi de o tiroida hiperactiva pot da metabolismul peste cap si pot declansa asemenea probleme de somn.

Cosmarurile 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Din punct de vedere medical, visele urate la adulti pot fi cauzate de tulburari hormonale, afectiuni ale tiroidei, boli de inima- cand apar si palpitatiile- migrenele, unele boli degenerative ale sistemului nervos-Parkinson, Alzheimer, dar sunt detereminate si de migrene,depresie, stari de anxietate....Daca sunt foarte deranjante si repetitive, iti tulbura odihna, somnul si starea de dispozitie dimineata, mergi la un psihog, psihiatru sau neurolog...Visele urate pot fi si reactii secundare determinate si de unele medicamente - cum ar fi betablocantele, dar si de consumul de alcool, seara.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0