Candidoza vaginală: cauze, simptome, tratament

Candidoza vaginală este o infecție fungică (cauzată de o ciupercă microscopică numită Candida albicans) care produce iritație, secreție vaginală și mâncărime intensă la nivelul vaginului și vulvei. Candidoza vaginală este o formă de vaginită, adică o inflamație a vaginului.

Ciupercile din genul candida trăiesc în mod normal pe piele și în interiorul corpului (gură, gât, intestin și vagin) fără a cauza probleme de sănătate. Cercetările sugerează că aproximativ 20% dintre femei au candida în vagin, care nu provoacă infecție. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Există multe specii de candida, dintre care cel puțin 15 sunt cunoscute că provoacă infecții dacă se înmulțesc fără control. 

Majoritatea infecțiilor vaginale sunt cauzate de specia Candida albicans și Candida glabrata. Mai rar, Candida parapsilosis, Candida tropicalis și Candida krusei provoacă infecții vaginale. Candidoza vaginală este o problemă frecventă a femeilor. Majoritatea femeilor suferă în decursul vieții de cel puțin două episoade de candidoză vaginală. 

Candidoza vaginală nu este considerată o boală cu transmitere sexuală. Cu toate acestea, ea poate fi transmisă organelor genitale pe cale orală, în urma sexului oral. Candidoza vaginală poate fi tratată eficient dacă este diagnosticată corect în urma unei consultații la medicul ginecolog. În cazul unei candidoze vaginale recidivante (adică patru sau mai multe infecții în decurs de un an), este necesar un tratament mai îndelungat, precum și un tratament complex de întreținere.

Cauze candidoza vaginală

Agentul cauzal al candidozei vaginale este o ciupercă, denumită Candida. Vaginul, în mod normal, conține o asociere echilibrată de fungi (inclusiv Candida albicans) și bacterii, de mai multe tipuri, printre care și cele cu efect preventiv asupra dezvoltării culturilor de alte microorganisme, cum sunt probioticele.

De exemplu, bacteriile Lactobacillus (lactobacilii) produc acid, prevenind astfel înmulțirea în exces a ciupercilor. Când echilibrul dintre bacteriile bune și coloniile de candida albicans este deteriorat, se ajunge la o infecție fungică.

O cantitate prea mare de ciuperci în vagin conduce la mâncărime vaginală, senzație de arsură și alte semne clasice ale unei candidoze vaginale. 

Factorii care pot conduce la înmulțirea excesivă a ciupercilor în vagin și apariția candidozei vaginale sunt: 
•  Administrarea de antibiotice, care reduc cantitatea de lactobacili în vagin și modifică pH-ul vaginal 
•  Sarcina 
•  Diabetul zaharat necontrolat 
•  Deficiența sistemului imunitar 
•  Administrarea de contraceptive orale sau terapia hormonală, care cresc nivelul de estrogeni.

Cea mai frecventă ciupercă responsabilă de candidoza vaginală este Candida albicans. Însă uneori factorii cauzali pot fi și alte tipuri de Candida. Tratamentele uzuale se adresează infecțiilor cu Candida albicans.

Candida albicans

Cel mai frecvent agent patogen responsabil de candidoza vaginală este C. albicans (în aproximativ 90% din cazuri), iar în alte cazuri poate fi responsabilă Candida glabrata. Din cauza disponibilității largi de tratamente fără prescripție medicală, multe paciente cu vulvovaginită și candidoză nu se prezintă la medic pentru o fungicultură și pentru a primi un tratament adecvat. Mai mult, diagnosticul se bazează atât pe evaluarea clinică, cât și pe evaluarea auxiliară și, prin urmare, rapoartele epidemiologice bazate doar pe cultură supraestimează boala, deoarece 10% dintre femei sunt asimptomatice cu culturi pozitive de candida. 

Candidozele vaginale cauzate de alte tipuri de ciuperci Candida pot fi mai dificil de tratat și pot necesita tratamente mai agresive. Candidoza vaginală poate apărea după anumite tipuri de activitate sexuală, în special după contactul sexual oral-genital. Cu toate acestea, candidoza vaginală nu este considerată o boală cu transmitere sexuală. Chiar și femeile care nu sunt active sexual pot dezvolta o candidoză vaginală. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Simptome candidoză

Candidoza vaginală simplă (ușoară sau moderată) se poate manifesta prin:

•  Mâncărime și iritație la nivelul vaginului și vulvei 
•  Senzație de arsură, în special în timpul contactului sexual sau în timpul urinării 
•  Înroșirea și edemul vulvei 
•  Durere și sensibilitate vaginală 
•  Erupție vaginală 
•  Secreție vaginală apoasă 
•  Leucoree (scurgere vaginală) groasă, de culoare albă, fără miros, cu aspect brânzos 

Candidoza vaginală complicată (severă sau recidivantă) se poate manifesta prin:

•  Simptome severe: înroșire extinsă, edem și mâncărime care conduc la fisuri, crăpături sau ulcere 
•  Candidoza recidivantă: patru sau mai multe candidoze vaginale într-un an 
•  Infecție cu alt tip de candida decât Candida albicans 
•  Candidoză vaginală în sarcină 
•  Candidoza vaginală asociată unui diabet zaharat necontrolat 
•  Candidoza vaginală asociată cu o imunodeficiență (din cauza unor medicamente sau în cadrul infecției HIV) 

Este recomandat să programezi o consultație la medicul ginecolog atunci când:

•  Este pentru prima dată când prezinți simptome de candidoză vaginală 
•  Nu ești sigură dacă ai sau nu candidoză vaginală 
•  Simptomele nu dispar după un tratament simplu cu cremă sau ovule antifungice 
•  Apar alte simptome.

Diagnostic candidoza vaginală

Deși poate fi tentant să-ți pui singură diagnosticul de infecție vaginală, deoarece există tratamente eficiente fără prescripție medicală, specialiștii ne recomandă un consult medical de specialitate. Motivul? Câteva alte afecțiuni - în special vaginoza bacteriană (infecție vaginală cauzată de bacterii), trichomonaza (o infecție cu transmitere sexuală) și dermatita (piele iritată) - pot provoca simptome similare infecțiilor cu candida, ceea ce face dificilă autodiagnosticarea. 

Medicul ginecolog diagnostichează de obicei candidoza vaginală prin examinarea unei mici mostre de secreție vaginală. Cu toate acestea, o cultură fungică pozitivă nu înseamnă întotdeauna că ciuperca provoacă simptome. Unele femei pot avea candidoză fără să acuze vreun simptom.  

Tratament candidoza vaginală

Tratamentul candidozei vaginale este diferit în candidoza necomplicată față de cea complicată. Candidoza vaginală necomplicată, care prezintă simptome ușoare sau moderate și episoade sporadice de infecție, poate fi tratată prin:
 
•  Tratament vaginal de scurtă durată 

Medicația antifungică este disponibilă sub formă de creme, unguente, comprimate și ovule. Un tratament antifungic durează una, trei sau șapte zile și, de regulă, este suficient pentru a vindeca infecția. Reacțiile adverse ale tratamentului pot fi: senzație de arsură sau iritație în timpul aplicării. În cursul tratamentului pentru candidoza vaginală poate fi necesară schimbarea metodei contraceptive.

Deoarece ovulele sau cremele au în compoziție anumite substanțe, ele pot degrada prezervativele din latex ori diafragmele vaginale. 

•  Tratament oral 

Fluconazol este un antifungic oral care poate fi administrat într-o doză unică, la interval de trei zile. 
 
•  Tratament de la farmacie 

Tratamentul antifungic simplu oferit la farmacie constă în creme și ovule. Acestea reprezintă o opțiune pentru multe femei în cursul sarcinii. Un astfel de tratament durează, de regulă, 3-7 zile. 

Este indicat să se consulte un medic ginecolog dacă simptomele nu se remit după unul dintre tratamentele de mai sus sau dacă simptomele recidivează în interval de 2 luni de la terminarea tratamentului. 

Tratament candidoză vaginală complicată

Candidoza vaginală complicată poate fi tratată prin: 

•  Tratament vaginal de lungă durată 

Este un tratament care durează 7-14 zile și se prezintă, de regulă, sub formă de cremă vaginală, unguent, comprimate sau ovule. În general, tratează eficient infecția. 

•  Medicație orală multidoză 

Fluconazol administrat oral în două-trei doze, în locul tratamentului vaginal. Acest tratament nu este recomandat în sarcină. 
•  Tratament de întreținere 

Candidoza vaginală recidivantă se tratează cu o medicație de rutină care să prevină recidiva infecțiilor. Terapia de întreținere începe după vindecarea candidozei vaginale acute, printr-un tratament de regulă mai îndelungat (până la 14 zile).

Tratamentul de întreținere constă, de obicei, în administrarea de fluconazol - un comprimat pe săptămână, timp de 6 luni. Alternativ, se poate administra ovule vaginale o dată pe săptămână. Partenerul sexual nu necesită tratament pentru candidoza vaginală. În cazul unei candidoze vaginale recidivante, este posibil ca și partenerul sexual să necesite tratament, dacă dezvoltă simptome de candidoză genitală (balanita) sau va trebui să se protejeze cu prezervativ în cursul contactului sexual. 

Pacientele cu vulvovaginită candida complicată, de exemplu cele imunosupresive, necesită terapie mai lungă. În mod obișnuit, tratamentul include terapia intravaginală cu ovule ce conțin "azoli"  timp de cel puțin o săptămână sau tratament oral cu fluconazol o dată la trei zile pentru trei doze. Pacientei cu vulvovaginită generată de candida recurentă pot beneficia de tratament supresor cu fluconazol oral săptămânal timp de 6 luni.

Pacientelor gravide nu trebuie să li se administreze antifungice orale. La aceste paciente este adecvată o cură de terapie intravaginală de șapte zile. Fluconazolul este considerat sigur la femeile care alăptează.

ATENȚIE! Nu există susținere științifică pentru a recomanda terapia cu iaurt administrat intravaginal, introducerea de usturoi intravaginal sau dușurile prin irigator intravaginal.

Prevenție candidoză

Pentru a-ți reduce riscul de a avea infecții fungice vaginale, așa cum este candidoza, este important să porți lenjerie intimă de bumbac și care nu este prea mulată. De asemenea, dacă vrei să previi candidoza vaginală, ține cont de următoarele recomandări:

  • Evită lenjeria intimă prea strâmtă și pantalonii prea mulați, care nu lasă pielea să respire
  • Evită spălăturile vaginale, care îndepărtează o parte dintre bacteriile „bune” din vagin, al căror rol este să protejeze împotriva infecțiilor
  • Evită produsele parfumate pentru igiena intimă feminină, cum ar fi absorbantele și tampoanele
  • Evită să faci baie cu apă foarte fierbinte în cadă
  • Evită folosirea antibioticelor dacă nu ai cu adevărat nevoie, cum ar fi pentru răcelile comune 
  • Evită să stai în haine ude, cum ar fi costumul de baie și echipamentul cu care mergi la sala de fitness, pe perioade lungi de timp
  • În timpul menstruației, schimbă-ți tampoanele și absorbantele cât mai des
  • Ține diabetul sub control - dacă ai diabet zaharat, măsoară-ți glicemia și ține valorile ei sub control
  • După ce folosești toaleta, șterge-te întotdeauna dinspre față către spate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
National Library of Medicine - Vaginal Candidiasis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459317/
Centers for Disease Control and Prevention - Vaginal Candidiasis
https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/index.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0