Cauzele cancerului pulmonar

Oricine poate face cancer la plamani, insa 90% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune au dezvoltat-o din cauza fumatului.

Ce cauze are cancerul la plamani

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fumatul – aparitia cancerului pulmonar este adesea asociata cu fumatul, majoritatea cazurilor de cancer la plamani fiind cauzate de acest viciu. Riscul de cancer la plamani creste cu fiecare tigara fumata astfel, statistic vorbind, din 7 persoane care fumeaza unul sau chiar mai multe pachete de tigari pe zi, o persoana va muri din cauza cancerului pulmonar. Tigarile, pipa si trabucul sunt la fel de riscante atunci cand vine vorba despre cancerul la plamani. Fumul de tigara contine peste 7000 de compusi chimici, dintre care multi au potential cancerigen.

Riscul unui fost fumator se apropie de cel al unui nefumator, fiind redus, abia dupa 15 ani de cand a renuntat la tigari.

Fumatul pasiv poate, de asemenea, sa cauzeze cancer pulmonar. Studiile au aratat ca nefumatorii care stau in preajma unor fumatori inraiti au un risc de a dezvolta cancer pulmonar ce atinge 24%, comparativ cu cei care nu se expun fumului de tigara deloc.

Expunerea la fibra de azbest – fibra de azbest, odata patrunsa in plamani, poate ramane acolo pe viata. Azbestul are potantial cancerigen. Locul de munca poate expune unele persoane la fibra de azbest, aceasta regasindu-se in materiale de constructii, mai ales la nivelul acoperisurilor casei precum si in materialele cu care se izoleaza casa. Azbestul creste riscul de cancer, iar daca individul expus la azbest este si fumator, efectul nociv al azbestului este chiar amplificat.

 

 

Expunerea la radon – radonul este un gaz produs in timpul descompunerii uraniului. Radonul poate patrunde in casa, din sol, prin fundatia casei sau prin tevi. Acest gaz nu are miros si nu poate fi detectat, din pacate, decat prin intemediul unui test special.

Predispozitia genetica – cu toate ca, in general, cancerul pulmonar este asociat cu fumatul, exista si o predispozitie genetica care joaca un rol important in dezvoltarea acestei afectiuni. O serie destudii au dovedit ca persoanele care au rude cu aceasta afectiune, chiar daca sunt sau nu fumatoare, prezinta la randul lor risc crescut de a dezvolta aceasta boala.

Prezenta altor afectiuni pulmonare – pacientii care sufera de afectiuni pulmonare cronice sunt mai predispusi cancerului pulmonar decat cei care au plamanii sanatosi. De pilda, pacientii care sufera de bronhopneumopatie cronica obstructiva prezinta risc crescut de cancer pulmonar.

Istoric in ceea ce priveste diagnosticul de cancer la plamani – supravietuitorii cancerului la plamani prezinta risc crescut de dezvoltare a acestei boli pentru a doua oara. De exemplu, riscul de reimbolnavire cu cancer pulmonar al celor care au avut cancer pulmonar cu celule non-mici creste cu 1-2% pe an. In ceea ce priveste cancerul cu celule mici, riscul de a dezvolta din nou cancer pulmonar creste cu 6% pe an.

Poluarea – aerul poluat poate fi, de asemenea, responsabil pentru cancerul pulmonar. Un procent de 1% din totalul de decese cauzate de cancerul la plamani sunt asociate cu expunerea indelungata la aer poluat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0