Pana la 80-90% dintre semnele de imbatranire prematura apar din cauza soarelui

Spre deosebire de arsurile solare si de bronzul pielii, care se manifesta in decurs de cateva ore si, respectiv, zile dupa o expunere suficienta la radiatiile ultraviolete, fotoimbatranirea (sau imbatranirea prematura) se dezvolta treptat, de-a lungul deceniilor. Oamenii de stiinta au descoperit ca mare parte dintre semnele de imbatranire prematura ale pielii sunt cauzate de soare, asa ca este important sa ne protejam.

Fotoimbatranirea este imbatranirea prematura a pielii, cauzata de expunerea repetata la radiatiile ultraviolete (UV), in principal fiind vorba de expunerea la soare, insa si de expunerea la surse artificiale de UV. Ca sa intelegem mai bine acest concept, trebuie sa retinem ca fotoimbatranirea este diferita de imbatranirea cronologica a pielii: efectele daunatoare si devastatoare ale radiatiilor UV, de la soare sau de la sursele artificiale cu ajutorul carora unele persoane se bronzeaza (solar), modifica structurile normale ale pielii, iar astfel aceasta imbatraneste prematur.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Conform definitiei, fotoimbatranirea (sau imbatranirea prematura) descrie acele modificari aparute in caracteristicile clinice, histologice si functionale ale pielii imbatranite care pot fi observate pe zonele expuse la soare in mod continuu.

Ce indica statisticile despre imbatranirea prematura?

Fotoimbatranirea este responsabila, spun expertii, de majoritatea problemelor cosmetice ale pielii asociate cu varsta, la populatiile care au pielea deschisa la culare. In cazul persoanelor adulte din Europa si din America de Nord care au fototipurile pielii I, II si III, prevalenta fotoimbatranirii detectate clinic poate atinge un nivel ridicat, de pana la 80-90%, arata oamenii de stiinta2. Persoanele cu pielea alba si pielea mai putin pigmentata au un risc crescut de imbatranire prematura si de a dezvolta cancer de piele indus de expunerea la soare. In plus, timpul petrecut la soare, de-a lungul vietii, reprezinta si el un factor de risc important pentru imbatranirea prematura a pielii.

Asadar, ceea ce ar trebui sa retinem este ca, in unele cazuri, soarele ne poate fi dusman si poate contribui la aparitia multor probleme. Expunerea excesiva la radiatiile ultraviolete si la radiatiile vizibile cauzeaza arsuri solare pe piele, iar expunerea pe termen lung la soare cauzeaza modificari cronice inflamatorii ale pielii. Asa ca cercetatorii1 de peste hotare subliniaza ca imbatranirea prematura a pielii poate fi raspunzatoare de pana la 90% dintre problemele de natura cosmetica ale pielii, asociate cu imbatranirea.

Radiatiile UV ne imbatranesc pielea

Numeroase studii au avut in vedere efectele radiatiilor ultraviolete asupra pielii noastre, iar oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca, cel mai probabil, atat radiatiile UVA, cat si cel UVB contribuie la trasaturile specifice ale imbatranirii premature.

Care sunt, totusi, semnele fotoimbatranirii despre care se vorbeste atat de mult in studii:

- telangiectazii sau vene in panza de paianjen (vene paianjen) ce apar pe nas, pe obraji si pe gat;

- diverse pete pigmentare, cum sunt pistruii, lentigo solar (semne numite si "pete de batranete" sau "pete hepatice") si o colorare inegala a pielii;

- pierderea nuantei pielii in zonele expuse la soare;

- din cauza expunerii continue la soare in decurs de mai multi ani, ridurile din jurul ochilor si din jurul gurii se inmultesc si devin ca niste santuri adanci

- tot din cauza expunerii la soare pe termen lung, ridurile de pe frunte se instaleaza si sunt vizibile chiar si atunci cand persoana nu se incrunta;

- pot sa apara pete numite si keratoza actinica - acestea sunt leziuni rosii, cu pielea cu textura modificata; sa retinem ca acestea pot fi formatiuni precanceroase si necesita tratament.

Semnele clinice ale imbatranirii pielii, ne atrag atentia cercetatorii3, sunt, in esenta, influentate de factori externi, in special de expunerea la soare. Intr-adevar, nu mai este un lucru surprinzator faptul ca expunerea la radiatiile ultraviolete pare a fi responsabila de pana la 80% dintre semnele vizibile ale imbatranirii in zona faciala3.

Care sunt zonele cu riscul cel mai mare de imbatranire prematura a pielii?

Specialistii subliniaza ca semnele fotoimbatranirii apar pe cele mai vizibile parti ale corpului, adica pe fata, pe gat si pe spatele mainilor. Aceste zone sunt expuse cel mai des la soare, un timp semnificativ. La femei, insa, o alta zona expusa este partea superioara a pieptului si decolteului, iar semnele imbatranirii premature se vad si aici. Buzele, totodata, pot sa prezinte semnele cauzate de expunerea excesiva la soare.

Cum te protejezi?

Daca te confrunti deja cu unele dintre semnele descrise mai sus ale imbatranirii premature, discuta cu medicul tau dermatolog despre cum poti include produse de ingrijire a pielii in rutina ta zilnica, produse menite sa restabileasca echilibrul care a fost perturbat de daunele provocate de soare. Anumite ingrediente cum ar fi vitaminele C si E si ceaiul verde sunt antioxidanti care stabilizeaza pielea si ajuta la estomparea petelor pigmentare.

Desigur, cel mai important pas este preventia: atunci cand te expui la soare, este indicat sa folosesti o crema cu spectru larg, care sa iti protejeze pielea impotriva radiatiilor UVA si UVB si sa o reaplici la fiecare 2 ore, mai ales daca stai la plaja ori petreci multe ore in aer liber.

Pentru a-ti fi si mai usor, pe piata exista plasturi si bratari pentru expunerea controlata la soare, precum Sun Meter. Este vorba de bratari si de plasturi de unica folosinta, care te ajuta sa te expui in mod sanatos la radiatiile ultraviolete. Plasturii sau bratarile isi schimba culoarea din galben in portocaliu sau roz, iar in functie de nuanta, vei sti cand este momentul sa reaplici lotiunea care iti protejeaza pielea, pentru a sta in continuare la soare, si cand sa te retragi la umbra ori in interior, pentru a evita arsurile pielii.

Exista, deci, solutii care te ajuta sa previi imbatranirea prematura a pielii. Poti sa iti mentii pielea sanatoasa si frumoasa decenii la rand, daca inveti cum sa ai grija de ea atunci cand te expui la soare.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

1Studiul "Photodamage, photoaging and photoprotection of the skin.", publicat in 1994, in American Family Physician; Guercio-Hauer C, Macfarlane DF, Deleo VA.

2Studiul "Isotretinoin improves the appearance of photodamaged skin: results of a 36-week, multicenter, double-blind, placebo-controlled trial.", publicat in 2000, in Journal of the American Academy of Dermatology; Maddin S, Lauharanta J, Agache P, Burrows L, Zultak M, Bulger L.

3Studiul "Effect of the sun on visible clinical signs of aging in Caucasian skin", publicat in 2013, in Clinical, cosmetic and investigational dermatology; Frederic Flament, Roland Bazin, Sabine Laquieze, Virginie Rubert, Elisa Simonpietri, Bertrand Piot.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Articolul "Photoaging", publicat de Canadian Dermatology Association - https://dermatology.ca/public-patients/skin/photoaging/

Studiul "Photoaging", Barbara A. Gilchrest, Department of Dermatology, Boston University School of Medicine, Boston, Massachusetts, USA.

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0