Celulele tumorale circulante, asociate cu recidiva la pacientii cu melanom

Un studiu recent scote la iveala o conexiune clara intre celulele tumorale circulante si recidiva la pacientii cu melanom in stadiu IV, ceea ce inseamna ca biopsia lichida ar putea indica riscul de evolutie rapida a cancerului.

Celulele circulante sunt celulele tumorale care patrund in sange sau in sistemul limfatic si care pot cauza fie noi formatiuni tumorale, fie aparitia metastazelor la nivelul nodulilor limfatici indepartati.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rezultatele acestui studiu realizat de catre dr. Anthony Lucci, profesor al catedrei de Oncologie Chirurgicala din cadrul Universitatii din Texas, si echipa sa au fost prezentate la conferinta anuala a Asociatiei Chirurgicale ce a avut loc pe 7 noiembrie.

Dr. Lucci si-a pornit cercetarea bazandu-se pe descoperirile sale anterioare, care au confirmat faptul ca celulele circulante se regasesc in cantitati mari la pacientele diagnosticate cu cancer la san. Acesta sustine ca ingrijirea si tratamentul pacientilor cu melanom in stadiu IV ramane o provocare intrucat majoritatea pacientilot dezvolta rezistenta la tratament. Acest studiu a detectat prezenta celulelor tumorale circulante la 40% dintre pacientii cu melanom in faza avansata.

Echipa de cercetatori a facut analize de sange la 93 de pacienti diagnosticati cu melanom in stadiu IV. Dintre acestia, 42% dintre pacienti aveau in sange celulele tumorale circulante. De asemenea, 57% dintre cei 93 de pacienti au avut de-a face cu recidiva melanomului. Studiul a dovedit astfel ca, in 6 luni, 51% dintre pacientii care au fost testati pozitiv pentru celulele tumorale circulante au avut de-a face cu recidiva cancerului. De asemenea, boala s-a intors si la 15% dintre cei care nu aveau in sange celule tumorale circulante.

 

 

In urma acestor descoperiri, spcialistii au ajuns la concluzia ca celulele tumorale circulante in sange indica sanse mai mari de recidiva a cancerului ori de evolutie rapida a acestei afectiuni. Aceasta descoperire ii va ajuta, pe viitor, pe medici sa aleaga pacientii pentru care sa foloseasca un anumit tratament. De asemenea, prezenta celulelor tumorale circulante in sange ii poate ajuta pe medici si sa inlocuiasca tratamentul atunci cand observa ca acesta nu functioneaza.

Melanomul este cel mai rar, dar si cel mai agresiv cancer de piele, optiunile de tratare ale acestuia fiind limitate. Descoperirea legaturii dintre celulele tumorale circulante si progresul afectiunii poate ajuta medicii sa aleaga tratamentul adecvat. Sistemul CellSearch poate identifica cu succes aceste celule atat de importante atunci cand vine vorba despre evolutia cancerului.

Melanomul se dezvolta la nivelul celulelor ce poarta denumirea de melanocite, adica celulele care produc melanina, cea care coloreaza pielea atunci cand ne bronzam. Melanina are rolul de a proteja pielea de efectele negative ale radiatiilor solare. Intrucat majoritatea celulelor afectate de melanom sunt inca capabile sa produca melanina, majoritatea tumorilor au culoarea maro sau neagra, insa exista si situatii in care melanomul are culoare alba sau roz din cauza ca celulele afectate nu mai produc melanina.

Melanomul se poate dezvolta in orice zona a corpului, insa are tendinta de a aparea in zonele cele mai expuse radiatiilor solare: pe spate, pe piept, pe gat sau fata sau pe picioare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0