Bursita genunchiului, complicatie a gonartrozei

Bursita genunchiului reprezinta acumularea de lichid in cantitate variabila la nivelul burselor genunchiului. Acesta determina inflamatia locala si marirea de volum a genunchiului.

O bursa este un “buzunar” care inconjoara si care poate comunica cu interiorul cavitatii articulare. Exista burse comunicante si burse non-comunicante. Rolul bursei este acela de a proteja cavitatea articulara de factori traumatici externi. Genunchiul are 3 burse importante si fiecare dintre acestea contine, in mod fiziologic, o cantitate mica de lichid pentru protectia mai sus amintita.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bursitele nu sunt in general infectioase dar se pot suprainfecta.

Diagnosticul se instituie, frecvent, secundar efectuarii unei ecografii musculoscheleletale dar si a unui RMN.

Cateva dintre cauzele majore ale bursitei genunchiului sunt reprezentate de:

  • Artroza de genunchi
  • Poliartrita reumatoida, guta si pseudoguta
  • Traumatismele repetitive, minore, la nivelul articulatiei genunchiului
  • Unic traumatism major local
  • Infectia bacteriana a bursei

 

Este binecunoscut faptul ca gonatroza se asociaza frecvent cu obezitatea, astfel incat cel mai frecvent tip de bursita la nivelul genunchiului este bursita anserina. Aceasta afecteaza, in general, persoanele suprsaponderale. Este implicata zona inferioara, partea genunchiului de sub rotula. Durerea locala si tumefactia sunt evidente. Este necesara aplicarea locala de gheata si antiinflamatoare nonsteroidiene administrate sub indrumarea medicului curant reumatolog.

Este necesar ca pacientul sa isi monitorizeze zilnic temperatura corporala pentru a nu omite semnele suprainfectiei bursitei.  Acest lucru este important deoarece asocierea unui antibiotic, in timp util, in acest caz este esentiala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Ai dureri de genunchi sau dureri articulare? Completează chestionarul disponibil aici si afla rapid daca acestea indica un risc de gonartroza. Daca te inscrii in categoria de risc, primesti un consult de specialitate gratuit!

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0