Bune maniere: reguli de eticheta actuale

Societatea e în continuă schimbare așa că și regulile de etichetă trebuie actualizate. Codul bunelor maniere în varianta clasică nu se va schimba fundamental niciodată, însă acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să ne adaptăm manierele la vremurile pe care le trăim. Să vedem ce înseamnă astăzi bune maniere și cum s-au adaptat vremurilor.

Bunele maniere joacă un rol esențial în viața socială

Codul bunelor maniere este un set de reguli sociale care guvernează comportamentul și interacțiunile dintre oameni într-un mod considerat civilizat, respectuos și potrivit în diferite contexte. Aceste reguli variază în funcție de cultură, societate și situație, iar scopul lor este să faciliteze relațiile interpersonale și să creeze un mediu social plăcut și respectuos. Codurile bunelor maniere pot fi aplicate în diverse domenii ale vieții, inclusiv în comunicare, vestimentație, mese, întâlniri sociale și multe altele. Iată ce reguli de etichetă se recomandă a fi respectate pentru a nu fi catalogat drept necivilizat sau nepoliticos!

Recomandările Experților DOC

Bunele maniere la telefon și pe rețelele de socializare

Nu sta cu ochii în telefon când cineva vorbește cu tine

Când ești la o întâlnire de afaceri sau personală, fie ține telefonul în geantă sau în buzunar, fie, dacă îl lași pe masă, nu te uita la el non-stop. Este nepoliticos să lași interlocutorul să încerce să aibă o conversație cu tine în timp ce tu îți tot verifici ecranul telefonului, pentru că dai impresia că nu te interesează întâlnirea. Dacă se întâmplă să aștepți vești urgente, spune acest lucru de la începutul întâlnirii și cere-ți scuze dacă la un moment dat va trebui să răspunzi când ți se va scrie sau vei fi sunat.

Atenție la cum răspunzi la mesaje

Bunele maniere se văd și în felul în care scrii mesaje. Atunci când cineva îți trimite un mesaj lung, nu îi răspunde printr-un singur cuvânt precum „Da” sau „OK”. Fie sună interlocutorul și răspunde-i la mesaj, fie răspunde-i folosind măcar o propoziție, dacă nu ai timp.

Când primești un mesaj și îl vezi, răspunde

Dacă primești un mesaj sub formă de sms sau pe Whatsapp și îl citești, nu lăsa interlocutorul pe „seen”, fă un mic efort de a formula un răspuns. Chiar dacă nu ai timp să scrii pe loc, asigură-l că vei reveni mai târziu cu răspunsul mai detaliat. Dacă ești prins într-o activitate și știi că nu ai nicio secundă să răspunzi, e mai civilizat să nu deschizi mesajul în acel moment și să-l lași pe „seen”, ci să-l lași necitit și să îl deschizi când știi că poți răspunde măcar ceva scurt precum „îți scriu mai târziu” sau „te sun când termin aici”.

Ai grijă cu telefonul în vizite, dar și în autobuz

Fă efortul de a nu vorbi la telefon când te afli în vizite, în principal la masă, dar chiar și în mijloacele de transport în comun, pentru a nu-i deranja pe cei din jur cu discuția ta. Dacă este vorba despre o urgență, asigură-te totuși că nu vorbești tare. Dacă ești la masă, scuză-te și poarta conversația în altă cameră sau pe un hol.

Cere acordul pentru convorbiri

Când suni pe cineva în mod neașteptat, întreabă dacă interlocutorul poate vorbi. Programul încărcat pe care toți îl avem nu ne permite să vorbim minute în șir de fiecare dată când ne-am dori. Așadar, este o dovadă de bun simț verificarea disponibilității interlocutorului.

Ce faci cu comentariile de pe rețelele de socializare?

Bunele maniere cer ca, după ce ai postat ceva, să verifici în următoarea perioadă secțiunea de comentarii și să fii pe fază când cineva comentează, pentru că este nepoliticos să lași persoana mai mult de 24 de ore fără nicio reacție, mai ales dacă îți adresează o întrebare. Se presupune că pe pagina ta personală ai oameni cu care ești într-o relație civilizată, deci nu persoane care te atacă sau care îți scriu într-o manieră ironică ori răutăcioasă. 

Cum le scrii unor persoane care nu îți sunt apropiate?

Când comunici pe mesagerie cu persoane mai puțin apropiate, folosește propoziții clare și cuvinte întregi, evită să folosești prescurtările sau un limbaj care ar putea fi interpretat greșit.

Ai grijă la informații expuse pe rețelele de socializare

Nu îți expune problemele personale pe rețelele de socializare, în văzul tuturor, și ai grijă la ce limbaj folosești, mai ales dacă ai în listă și colegii de serviciu sau angajatorii. Fie îți faci grupuri separate, așa cum este posibil pe Facebook, iar când postezi ceva personal ai grijă să dai acces doar grupului de apropiați, fie nu abordezi deloc chestiuni foarte personale pe aceste rețele. 

Nu trebuie să postezi ce nu vrei și nici să te cerți cu cei care te atacă subtil

Nu trebuie să cazi în capcanele altor utilizatori care îi fac pe alții ipocriți că nu vorbesc despre anumite subiecte: fiecare postează despre ce dorește pe pagina sa personală. Sunt persoane care preferă să posteze doar lucruri plăcute, cum ar fi clipuri cu pisici, fotografii de la evenimentele culturale la care merg sau poze cu familia și să nu discute despre evenimente triste sau neplăcute. Acest lucru nu înseamnă că oamenii respectivi nu au probleme în familie uneori sau că nu au alte necazuri, doar că preferă să le țină pentru ei și persoanele apropiate. Dacă nu postezi pe Facebook că te-ai certat cu soția sau că ți-a decedat o rudă, nu înseamnă că ești ipocrit, înseamnă că nu vrei să expui aceste situații personale lumii întregi.

Bunele maniere la evenimente

Ce faci dacă întârzii?

Codul bunelor maniere implică respectul pentru timpul celuilalt, așa că, dacă ai o întâlnire de serviciu sau personală, dacă trebuie să ajungi la un curs, la o conferință sau orice alt eveniment cu oră fixă, în cazul în care întârzii, este policos să anunți. Dacă nu ai cum sau pe cine să anunți, în momentul în care ajungi să spunem la un eveniment cu mai multe persoane, ocupă cel mai accesibil loc pentru a-i deranja cât mai puțin pe ceilalți care deja au ajuns. Bunele maniere recomandă ca, în cazul în care constați că vei întârzia la o întâlnire mai mult de 15 minute, să anunți cât poți de repede.

Nu lipsi de la evenimentele la care ai confirmat prezența

Dacă îți confirmi participarea la un eveniment privat (nuntă, botez, petrecere aniversară), nu este politicos să lipsești, pentru că gazda evenimentului te-a luat în calcul la aranjarea mesei, precum și la preparatele servite. Dacă chiar te pomenești într-o situație limită în care nu mai am cum să ajungi, să ai bune maniere înseamnă să anunți imediat gazda, să îți ceri scuze și, în măsura în care acest lucru este posibil, să propui o altă persoană în locul tău (de exemplu, dacă nu mai poți ajunge la o nuntă împreună cu partenerul, propune să vină unul dintre copiii voștri - după ce ai discutat în prealabil cu acesta).

Nu merge la cineva „cu mâna goală”

Atunci când ești invitat la un eveniment personal sau, pur și simplu, la o seară între prieteni, codul bunelor maniere recomandă să nu te prezenți niciodată „cu mâna goală”, cum se spune. Fie că alegi un buchet de flori sau un ghiveci cu o floare, o sticlă de vin, un platou cu prăjituri, bunele maniere recomandă să îi duci ceva gazdei.

Când iei copilul dintr-o vizită...

Atunci când copilul tău este invitat să se joace în casa altcuiva, când te duci să îl iei acasă, nu uita să te oferi să ajuți la curățenie sau măcar să te adresezi politicos dacă gazda are nevoie de ceva sau dacă poți duce gunoiul strâns după copii, mai ales dacă au desfășurat activități creative.

Bunele maniere pe stradă, în mijloacele de transport și la restaurant

Nu face fotografii sau filmări fără acordul oamenilor

O altă regulă de bune maniere este aceea de a nu fotografia sau filma persoanele din jurul tău pentru a publica apoi fotografiile sau filmele pe rețelele de socializare, fără a le cere acordul înainte. Dincolo de codul bunelor maniere, există legi în ce privește fotografiatul și filmatul în spațiul public și în cel privat. Sunt situații în care ai voie să faci poze și să filmezi fără a cere acordul persoanelor, însă acestea sunt bine încadrate și trebuie cunoscute.

Nu da muzica tare în mijloacele de transport

Să ai bune maniere înseamnă și să nu-i forțezi pe cei din jur să asculte muzica ta. Dacă ești într-un mijloc de transport, nu porni muzica sau vreun filmuleț pe telefon fără să ai căștile puse. 

Pe stradă și pe scări, mergi sau stai pe partea dreaptă

Atunci când mergi pe trotuar, într-un pasaj sau chiar într-un magazin, mergi pe partea dreaptă. Astfel, vei evita lovirea celor care vin din sens opus. Dacă ești pe o scară rulantă, stai pe partea dreaptă. În acest fel, persoanele care se grăbesc și vor să treacă pe lângă tine o vor face pe partea stângă. În orice caz, nu sta pe mijloc, eventual și cu brațele sprijinite de marginea scării, pentru ca nimeni să nu poată trece pe lângă tine. Dacă ești însoțit de cineva, pe scara rulantă stai fie în fața, fie în spatele persoanei, nu pe aceeași treaptă, pentru că astfel blocați trecerea.

La restaurant, geanta nu are ce să caute pe masă

Atunci când iei masa la restaurant, nu îți pune poșeta sau orice altă geantă pe masă, dar nici nu sta cu ea în poală. Poșeta poate fi agățată de spătarului propriului scaun sau pusă pe scaun la spate. Dacă e vorba de o geantă mai mare, aceasta ar trebui așezată pe podea, în dreapta ta. Pe masă se poate pune cel mult un clutch, adică o geantă foarte mică pe care femeile o poartă de obicei la evenimente festive.

Șervetul nu este un șervețel! 

La restaurant, șervetul de pe masă îl vei folosi numai pentru a-ți șterge colțurile gurii în timpul mesei, nu pentru alte activități cum ar fi suflatul nasului ori ștersul urmelor de machiaj de pe față. Când ajungi la masă, iei șervetul și ți-l pui pe genununchi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The British School of Excellence - 10 Little Etiquette Rules Everyone Should Know
https://thebritishschoolofexcellence.com/social-etiquette/10-little-etiquette-rules-everyone-should-know/
Social Media Today - Social Media and Good Manner
https://www.socialmediatoday.com/content/social-media-and-good-manners


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0