Temperamentul din copilărie, indicator al personalității de mai târziu [studiu]

Investigând modul în care temperamentul influențează devenirea adultului, cercetătorii au descoperit că inhibarea comportamentală în copilărie prognozează o personalitate rezervată, introvertită la vârsta de 26 de ani.

Un nou studiu¹, care a investigat modul în care temperamentul definește cursul vieții unui adult, sugerează că inhibarea comportamentală la un bebeluș prognozează o personalitate rezervată, introvertită la vârsta de 26 de ani. Pentru acele persoane care manifestă sensibilitate la greșeli în adolescență, cercetările arată că există un risc mai mare de internalizare a tulburărilor precum anxietatea și depresia la vârsta adultă. Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, oferă dovezi solide ale impactului temperamentului infantil asupra stării mentale în care ajung tinerii adulți.

În timp ce multe studii leagă comportamentul sugarului și al copilului de riscul de tulburări psihice, rezultatele acestui studiu sunt unice, consideră oamenii de știință implicați în această cercetare. Acest lucru se datorează faptului că studiul de față a evaluat temperamentul foarte devreme în viață, asociindu-l cu rezultate apărute cu mai mult de 20 de ani mai târziu prin diferențe individuale în procesele neuronale.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Temperamentul se referă la diferențele individuale fundamentate biologic în modul în care oamenii răspund emoțional și comportamental față de lume în general. În copilăria timpurie, temperamentul servește ca fundament al personalității ulterioare. Un tip specific de temperament, numit inhibare comportamentală, este caracterizat printr-o purtare prudentă, temătoare și de evitare a oamenilor, obiectelor și situațiilor necunoscute. 

S-a constatat că inhibarea comportamentală este relativ stabilă de-a lungul prunciei și al copilăriei, iar copiii cacarcterizați de acest tip de temperament au prezentat un risc mai mare de a dezvolta tulburări de retragere socială și anxietate decât restul copiilor. Deși aceste descoperiri sugerează deznodăminte pe termen lung ale temperamentului inhibat în copilărie, doar două studii efectuate până în prezent au urmărit inhibarea copiilor din fragedă pruncie până la vârsta adultă.

Studiul actual și-a recrutat eșantionul de participanți de la vârsta de 4 luni și i-a caracterizat în funcție de inhibiția comportamenală la vârsta de 14 luni. În plus, spre deosebire de cele două studii publicate anterior, cercetătorii au inclus o măsură neurofiziologică pentru a încerca să identifice diferențele individuale de risc pentru probleme psihice ulterioare.

Cercetătorii au evaluat sugarii pentru inhibare comportamentală la vârsta de 14 luni. La vârsta de 15 ani, acești participanți s-au întors în laborator pentru a oferi date neurofiziologice. Aceste măsurători neurofiziologice au fost utilizate pentru a evalua negativitatea legată de erori (ERN), care reprezintă o „scufundare” negativă în semnalul electric înregistrat din creier, care apare în urma răspunsurilor incorecte la sarcinile computerizate. 

Negativitatea legată de erori reflectă gradul în care oamenii sunt sensibili la ele. Un semnal de negativitate mai mare legat de erori a fost asociat cu condiții de internalizare, cum ar fi anxietatea, iar o negativitate mai mică legată de erori a fost asociată cu condiții de externalizare, cum ar fi impulsivitatea. Participanții s-au întors din nou în laborator la vârsta de 26 de ani pentru evaluări ale psihicului, personalității, funcționării sociale și educației, precum și ale joburilor acestora.

Cercetătorii au descoperit că inhibarea comportamentală la 14 luni a prezis, pentru vârsta de 26 de ani, o personalitate mai rezervată, introvertită, cu mai puține relații romantice în ultimii 10 ani și cu un grad mai mic de socializare cu prietenii și familia. De asemenea, acest tip specific de comportament a prezis niveluri mai ridicate de internalizare a psihopatologiei la vârsta adultă, dar numai pentru cei care au afișat și semnale de negativitate mai mari legate de erori la vârsta de 15 ani. Inhibarea comportamentală nu a fost asociată cu externalizarea psihopatologiei generale sau cu deznodămintele în ceea ce privește educația și angajarea în muncă.

Acest studiu evidențiază caracterul persistent al temperamentului precoce asupra modului în care ajunge să se desfășoare viața adulților și sugerează că markerii neurofiziologici, cum ar fi negativitatea legată de erori, pot ajuta la identificarea persoanelor cu cel mai mare risc pentru a dezvolta o tulburare psihică la vârsta adultă.

Oamenii de știință spun că au studiat suficient biologia inhibării comportamentului de-a lungul timpului pentru a putea afirma că este clar că are un efect profund care influențează felul în care se dezvoltă o persoană. Deși acest studiu reproduce și extinde cercetările anterioare în domeniu, sunt necesare și alte analize, realizate cu eșantioane mai mari și mai diverse de persoane, pentru a înțelege generalizarea acestor constatări.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical Xpress - Infant temperament predicts personality more than 20 years later
https://medicalxpress.com/news/2020-04-infant-temperament-personality-years.html
1. Studiul „Infant behavioral inhibition predicts personality and social outcomes three decades later", apărut în PNAS (2020). https://www.pnas.org/cgi/doi/1 … 1073/pnas.1917376117, autori: Alva Tang el al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0