Beneficiile muzicii pentru sănătate

Muzica ne relaxează sau ne energizează. Însă știm că are multe beneficii concrete asupra stării noastre de sănătate, fizice și psihice? Iată doar câteva exemple.

beneficii-muzica

Muzica susține secreţia de dopamină

Dopamina este un hormon eliberat în organism în timpul sexului și în timp ce mâncăm alimente care ne plac. Rolul său este de a transmite o stare de fericire, de mulțumire, de satisfacție. Important este să ascultăm un gen muzical care ne place, altfel muzica poate spori stresul și agitația.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Muzica preferată ne face mai generoși

Un studiu din anul 2014 atestă și beneficii psihologice ale muzicii, legate de comportamente și atitudini. Subiecții care au ascultat timp de câteva zeci de minute muzica lor preferată, s-au dovedit mai empatici și mai generoși. Când au fost întrebați dacă ar dona bani persoanelor sărace sau cum ar împărți astfel de donații, majoritatea au fost mai deschiși în fața unor astfel de fapte bune.

O putem auzi chiar dinainte de a ne naște

Încă din anii 1990, omul de știință Sheila Woodward de la Universitatea din Capetown a stabilit în urma unui studiu că un fetus poate auzi muzica, în timp ce se află în uter. Așadar, puteți cultiva cultura muzicală a celor mici încă din perioada sarcinii sau să vă folosiți de muzica lentă și sunete naturale pentru a calma copilul, atunci când este mai agitat.

Crește imunitatea

Un studiu din 2013 a făcut legătura între efectele muzicii asupra stresului și creșterea imunității. Muzica potrivită ne calmează, ne relaxează și reduce dramatic anxietatea. În acest mod, organismul nostru este eliberat de „evenimente” care îi consumă inutil energia și se poate concentra pe sistemul imunitar, pentru funcțiile esențiale și pentru regenerare.

Poate ajuta la recuperarea memoriei

Au fost realizate cercetări asupra unor pacienți cu pierderi ale memoriei pe termen lung, din diferite motive. Când specialiștii i-au pus să asculte muzică veche, din tinerețea lor, de exemplu, aceștia au putut să asocieze anumite melodii cu momente din viața lor și în acest fel să îți recupereze, măcar parțial, amintirile.

Susține oxigenarea creierului

În anul 2012 a fost realizat un studiu special, pe bicicliști de performanță. Aceștia au fost împărțiți în 2 grupe: prima grupă a ascultat muzică în căști, a doua grupă nu. Concluzia a fost că bicicliștii din primul grup au avut nevoie cu 7% mai puțin oxigen.

Muzica are beneficii atât pentru corp, cât şi pentru sănătatea mintală

Faptul că oamenii ascultă sau interpretează muzică are beneficii atât pentru sănătatea mintală, cât şi pentru corp. Concluzia aceasta vine de pe urma unei ample analize făcute pe 400 de lucrări de cercetare, scrie medicalnewstoday.com. Analiza a constatat că muzica poate îmbunătăţi funcţia sistemului imunitar şi poate reduce nivelul de stres.

Ascultarea muzicii s-a dovedit, totodată, o metodă mai de succes decât medicamentele prescrise în ceea ce priveşte reducerea anxietăţii unei persoane înainte de o intervenţie chirurgicală.

Un raport din 2011 a indicat că anxietatea în rândul pacienţilor cu cancer poate fi redusă cu ajutorul muzicii. Oamenii de ştiinţă au descoperit la acea vreme dovezi convingătoare că intervenţiile muzicale pot juca un rol în îngrijirea sănătăţii în diverse medii, începând de la blocul operator şi până la clinici. Chiar mai important de atât, oamenii de ştiinţă au putut să documenteze mecanismele neurochimice prin care muzica are un efect în patru domenii: managementul stării de spirit, stresul, imunitatea şi muzica în calitate de aliat în relaţionarea socială.

Rezultatele analizei au mai arătat că muzica creşte nivelul unui anticorp care joacă un rol important în ceea ce priveşte sistemul imunitar mucos, cunoscut sub numele de imunoglobulină A, precum şi numărul de celule naturale "ucigaşe", acele celule care atacă microbii şi bacteriile care invadează organismul.

Ascultarea şi interpretarea muzicii pot, de asemenea, să reducă nivelul de cortizol (hormonul stresului), potrivit profesorului Levitin şi dr. Mona Lisa Chanda din echipa de cercetători.

Studiile anterioare, publicate în "British Journal of Psychiatry" (Jurnalul Britanic de Psihiatrie), au demonstrat că terapia prin muzică, atunci când este combinată cu o îngrijire standard, este un tratament de succes pentru depresie.

Experţii recomandă un număr mare de domenii pentru studiile ulterioare în acest domeniu. De exemplu, identificarea relaţiei dintre oxitocină, afilierea la grup şi muzică.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un alt studiu din 2011 a sugerat că muzica palpitantă este similară cu mâncarea şi sexul - mai multă plăcere şi mai multă anticipare înseamnă mai multă dopamină.

Autorii cercetării au cerut, de asemenea, să se facă mai multe studii "în care pacienţii sunt repartizaţi aleator la intervenţiile muzicale sau la o condiţie riguros controlată post-operator sau la studii clinice în ce priveşte durerea cronica". Aceeaşi cercetători au subliniat că, printre situaţiile controlate adecvate pentru acest gen de studiu se numără: programele TV, înregistrările de comedie, audio book-urile sau filmele.

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0