Antibioticele si riscul de avort spontan

Decizia de a lua antibiotice în timpul sarcinii depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul de antibiotice, stadiul sarcinii și necesitatea tratamentului. Unele antibiotice sunt mai sigure în sarcină, în timp ce altele sunt contraindicate, deoarece cresc riscul de avort spontan și alte riscuri. Să vedem ce arată cercetările în acest sens.

Unele antibiotice sunt considerate sigure pentru a fi luate în caz de necesitate în sarcină, în timp ce altele pot prezenta un risc mai mare de efecte negative pentru făt. Medicul evaluează beneficiile potențiale ale tratamentului cu antibiotice la gravidă în raport cu riscurile posibile pentru sarcină atunci când recomandă o terapie anume. Cercetări recente arată că unele antibiotice luate în sarcină sunt corelate cu un risc mai mare de avort spontan.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Antibioticele asociate cu riscul de avort spontan

Un studiu la scară largă sugerează că unele antibiotice administrate în timpul sarcinii ar crește riscul de avort spontan. Macrolidele, chinolonele, tetraciclina, sulfonamida și metronidazolul au fost asociate cu riscul crescut de avort spontan, adică pierderea sarcinii în primele 20 de săptămâni. Studiul nu a demonstrat o relație de tip cauză-efect. Dar, a dovedit o asociere între anumite medicamente și riscul ridicat de avort spontan și chiar dublarea riscului în cazul anumitor clase de antibiotice, au precizat cercetătorii.

„Unele antibiotice par mai sigure în ceea ce privește riscul de avort spontan, în vreme ce altele nu”, susține unul dintre autorii studiului, epidemiolog Anick Berard, profesoară la Facultatea de Farmacie a Universității Montreal. Cu toate acestea, noile dovezi nu sugerează că femeile însărcinate nu ar mai trebui să ia antibiotice pentru tratarea infecțiilor bacteriene. „Avortul spontan are loc foarte rar din această cauză”, a adăugat Berard.

Tetraciclina, nerecomandată în sarcină

Motivul pentru care unele antibiotice par mai riscante decât altele ar putea fi legat de modul de funcționare al medicamentului respectiv în organism, a precizat profesor Berard. Spre exemplu, tetraciclina nu este recomandată în timpul sarcinii deoarece decolorează în mod permanent dinții fătului și ar putea afecta creșterea oaselor acestuia, a mai spus aceasta. Conform rezultatelor unor studii la animale, chinolona are impact asupra ADN-ului, a mai precizat epidemiologul.

Nitrofurantoina, o opțiune bună când e nevoie de antibiotice în sarcină

Pe de altă parte, nitrofurantoina pare o opțiune mai sigură. Aceasta nu a fost asociată cu riscul crescut de avort spontan și ar putea reprezenta o alternativă bună în tratarea infecțiilor tractului urinar, după cum au subliniat autorii studiului. Profesor Berard susține că infecțiile tractului urinar sunt cel mai comun tip de infecție în timpul sarcinii. Și penicilina pare o alegere bună, a adăugat dr. Errol Norwitz, care nu a participat la studiu.

Corelația antibiotice - efecte negative în sarcină, discutată și în trecut

Deși asocierea dintre antibiotice și efectele adverse în timpul sarcinii nu este nouă, dovezile legate de avortul spontan nu au fost până acum atât de puternice, a explicat dr. Norwitz, președintele secției de obstetrică și ginecologie în cadrul Școlii de Medicină a Universității Tufts din Boston. „Cred că până acum consensul a fost că cel mai probabil nu există o asociere, dar acest studiu sugerează că e posibil să existe”, a spus acesta. „Per total, studiul a fost destul de bine realizat”, a adăugat Norwitz.

Pentru a identifica efectele antibioticelor, Berard și echipa sa de la Universitatea din Montreal au comparat 8.700 de cazuri de avorturi spontane cu mai mult de 87.000 de controale în funcție de vârsta gestațională și vârsta femeii însărcinate. Oamenii de știință au utilizat datele femeilor cu vârsta între 15 și 45 de ani care nu au beneficiat de planul de compensare a medicamentelor din Quebec. Aproximativ 16% dintre femeile care au avut avorturi spontane au luat antibiotice la începutul sarcinii, spre deosebire de mai puțin de 13% dintre controale. Dr. Norwitz a fost surprins că atât de multe femei au fost tratate cu antibiotice în primele 20 de săptămâni ale sarcinii. „Nu am crezut că procentul va fi atât de ridicat”, a spus acesta.

Azitromicina și claritromicina, risc mare de avort spontan

Azitromicina și claritomicina, care aparțin clasei de antibiotice numită macrolide, au fost asociate cu o creștere cu 65%, respectiv 200% a riscului de avort spontan. Norfloxacina, care aparține clasei chinolonelor, a fost asociată cu un risc de patru ori mai mare de avort spontan, după cum a arătat studiul.

În opinia lui Norwitz, cea mai mare deficiență a studiului este faptul că nu abordează problemele genetice fundamentale, care, spune el, reprezintă cauza majorității avorturilor spontane. Nu se poate stabili cu siguranță cine a primit un diagnostic prenatal care ar fi putut explica avortul spontan, a recunoscut și profesor Berard.

Oamenii de știință nu au exclus că rezultatele ar putea fi influențate de severitatea infecțiilor femeilor. Dar nu sunt de părere că astfel de diferențe ar explica pe deplin rezultatele obținute. Prin urmare, ce ar trebui să facă o femeie însărcinată care are o infecție bacteriană? Cea mai bună abordare ar fi administrarea unui antibiotic potrivit „în cea mai mică doză eficientă”, a precizat Norwitz.

Ce se ia în considerare înainte de un tratament cu antibiotice în sarcină?

Iată ce se ia în calcul înainte de un tratament cu antibiotice în sarcină:

Nivelul de siguranță

Multe medicamente, inclusiv antibioticele, sunt clasificate în categorii de siguranță pentru sarcină de către autoritățile de sănătate, deci medicul va alege antibioticele care sunt considerate sigure sau cu risc minim de efecte negative în timpul sarcinii.

Necesitatea tratamentului

Dacă este posibil ca gravida să amâne tratamentul cu antibiotice până după naștere, medicul poate recomanda această opțiune. Cu toate acestea, în anumite situații, precum infecțiile severe, poate fi neapărată nevoie să se administreze tratament cu antibiotice chiar și în timpul sarcinii.

Stadiul sarcinii

Riscurile și beneficiile unui tratament cu antibiotice pot varia în funcție de trimestrul sarcinii. În general, primul trimestru este cel mai sensibil, iar medicul va încerca să evite administrarea de medicamente în această perioadă, dacă este posibil.

Ce medicamente se pot lua în sarcină?

În timpul sarcinii, este important să se evite administrarea oricărui medicament fără consultarea prealabilă a medicului. Cu toate acestea, există anumite medicamente considerate sigure sau cu un risc minim în timpul sarcinii, și acestea pot fi prescrise de către medic în funcție de nevoile specifice ale fiecărei femei. Este crucial ca gravida să discute cu medicul său despre orice medicament, inclusiv suplimente alimentare sau medicamente fără prescripție medicală. Iată câteva exemple de medicamente care pot fi considerate sigure în timpul sarcinii, dar doar sub supravegherea medicului:

  • Acidul folic este important în primul trimestru de sarcină pentru prevenirea defectelor de tub neural la făt.
  • Suplimentele de fier pot fi prescrise pentru a preveni sau trata anemia în timpul sarcinii.
  • Suplimentele multivitaminice prenatale pot asigura substanțele nutritive necesare pentru o sarcină sănătoasă.
  • Anumite medicamente, cum ar fi dimenhidrinatul sau meclizina, pot fi prescrise pentru gestionarea stărilor de greață și a vărsăturilor în timpul sarcinii.
  • Paracetamolul este adesea considerat un analgezic sigur în timpul sarcinii și poate fi folosit pentru calmarea durerilor ușoare sau a febrei.
  • Cum am discutat, antibioticele pot fi necesare în sarcină pentru tratarea unor infecții, dar alegerea antibioticului și doza vor fi atent evaluate de către medic.

Ce medicamente sunt contraindicate în sarcină?

Există o serie de medicamente care sunt considerate a fi contraindicate în timpul sarcinii, deoarece pot prezenta riscuri pentru făt.

  • Isotretinoina - utilizat pentru tratarea acneei severe, acest medicament poate cauza malformații grave la făt și este contraindicat în timpul sarcinii.
  • Warfarina - anticoagulantul poate avea efecte teratogene și este asociat cu riscul de malformații congenitale.
  • Metotrexatul - utilizat în mod obișnuit pentru tratarea bolilor autoimune și a cancerului, metotrexatul poate provoca defecte de tub neural și alte probleme la făt.
  • Statinele - aceste medicamente, utilizate pentru gestionarea nivelurilor ridicate de colesterol, sunt adesea contraindicate în timpul sarcinii din cauza riscului de afectare a dezvoltării fătului - cresc riscul de malformații fetale.
  • Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) și blocantele receptorilor de angiotensină (BRA) - aceste medicamente, utilizate pentru controlul tensiunii arteriale, pot cauza probleme grave la rinichi și alte complicații la făt.
  • Tetracicline - antibioticele din clasa tetraciclinelor pot afecta dezvoltarea oaselor și dinților la făt și sunt de obicei contraindicate în timpul sarcinii.
  • Aspirina și alte antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, pot veni cu riscuri în special în ultimul trimestru de sarcină și ar trebui evitate în această perioadă.
  • Terfenadina și fexofenadina - aceste medicamente antialergice pot genera riscuri în timpul sarcinii și sunt adesea contraindicate.

Este de maximă importanță ca gravida să discute cu medicul despre orice medicament pe care îl lua anterior sarcinii sau pe care se gândește să îl ia în timpul sarcinii, inclusiv dacă e vorba de suplimente alimentare. Medicul va evalua riscurile și beneficiile potențiale și va lua în considerare situația specifică a fiecărei femei înainte de a face recomandări privind tratamentul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Medicine Guidelines During Pregnancy
https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/4396-medicine-guidelines-during-pregnancy
NCBI - Use of Antibiotic Treatment in Pregnancy and the Risk of Several Neonatal Outcomes: A Population-Based Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8657211/
Studiul „Use of Antibiotic Treatment in Pregnancy and the Risk of Several Neonatal Outcomes: A Population-Based Study”, apărut în Int J Environ Res Public Health. 2021 Dec; 18(23): 12621. Published online 2021 Nov 30. doi: 10.3390/ijerph182312621, autori: Anna Cantarutti et al.
Pub Med - Use of antibiotics during pregnancy and risk of spontaneous abortion
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28461374/
Studiul „Use of antibiotics during pregnancy and risk of spontaneous abortion”, apărut în CMAJ. 2017 May 1;189(17):E625-E633. doi: 10.1503/cmaj.161020, autori: Flory T Muanda, Odile Sheehy, Anick Bérard


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0