Vitamina E, secretul pentru o piele mai frumoasa

Vitamina E se regăsește în multe dintre produsele de înfrumusețare datorită proprietăților sale benefice pentru piele, dar și datorită faptului că acționează ca un stabilizator și prelungește termenul de garanție al unor produse.

Specialiștii în dermatologie și frumusețe folosesc vitamina E pentru îngrijirea pielii de mai bine de 50 de ani, iar studiile făcute în domeniu au confirmat efectele benefice ale acestei vitamine în tratarea eczemelor, arsurilor, cicatricelor și rănilor.

Vitamina E nu numai că hidratează pielea, însă luptă și împotriva radicalilor liberi, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a pielii și contribuind la reducerea ridurilor.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Această vitamină este benefică pentru piele atât atunci când este folosită prin aplicare locală, la nivel cutanat, dar și atunci când este consumată, sub formă de capsule.

Cum să folosești vitamina E pentru o piele tânăra și frumoasă

Dacă introduci vitamina E în rutină ta de beauty nu numai că vei avea o piele mereu hidratata și luminoasă, însă ridurile fine vor fi estompate, iar apariția altora va fi prevenită.

În cazul în care preferi să folosești vitamina E uleioasă prin aplicare cutanată, e recomandat să o faci seara, înainte de culcare, întrucât are o textură foarte grasă. Masează-ți pielea cu mișcări blânde și circulare, cu vitamina E uleioasă. Lasă apoi uleiul obținut din capsulele de vitamina E să acționeze peste noapte și îndepărtează-l dimineața folosind loțiune micelară sau spălându-te, pur și simplu, pe față.

În cazul în care ai tenul foarte gras sau acneic, vitamina E nu este recomandată întrucât poate bloca porii din cauza texturii foarte grase, cauzând apariția coșurilor ori a punctelor negre.

Afecțiuni ale pielii care se ameliorează cu vitamina E

Vitamina E topică a devenit un tratament popular pentru o serie de afecțiuni ale pielii datorită proprietăților sale antioxidante. S-a constatat că speciile reactive de oxigen au capacitatea de a modifica biosinteza colagenului și glicozaminoglicanilor din piele.

Vitamina E este des utilizată în tratarea arsurilor, cicatricilor chirurgicale și rănilor de orice tip. De asemenea, vitamina E topică este eficientă în granulomul anular, o afecțiune cutanată care constă de obicei în apariția unor papule care formează un inel, pe mâini și pe picioare. Vitamina E este unul dintre ingredientele tratamentelor fără prescripție medicală pentru îmbătrânirea pielii.  Aplicarea topică a gelului care conține 2% fitonadionă, 0,1% retinol, 0,1% vitamina C și 0,1% vitamină E și-a dovedit eficiența în reducerea cearcănelor închise la culoare, în special în cazurile de hemostază.

Vitamina E este eficientă în următoarele cazuri: 

Hiperpigmentare

Petele de culoare închisă de pe piele pot fi cauzate de prea mult pigment (melanină), exces care este declanșat de hormoni sau poate avea alte cauze. Numită melasmă, această afecțiune poate fi tratată prin utilizarea vitaminei E topice. Studiile arată că vitamina E uleioasă are un efect moderat în tratarea hiperpigmentării. Cel mai eficient mod de a utiliza vitamina E pentru a trata hiperpigmentarea este asocierea acesteia cu vitamina C.

Prevenirea îmbătrânirii și a ridurilor 

Vitamina E are un conținut ridicat de antioxidanți și afectează circulația sângelui. Acesta ar putea fi motivul pentru care oamenii observă o diferență în fermitatea și structura pielii după utilizarea vitaminei E uleioase. Un studiu din 2013 arată că vitamina E și alte ingrediente naturale bogate în antioxidanți sunt în general acceptate ca tratament pentru prevenirea apariției ridurilor. 

Tratarea cicatricilor rezultate în urma acneii

Unii oameni de știință susțin că vitamina E i-a ajutat să reducă cicatricile rezultate în urma puseurilor acneice. Cu toate acestea, studiile efectuate pentru a stabili eficiența vitaminei E în cazul acestui tip de cicatrici arată că rezultatele nu sunt extraordinare. 
Deși vitamina E intensifică circulația, nu pare să accelereze procesul de vindecare. Asta înseamnă că utilizarea acesteia pentru cicatrizarea acneii ar putea să nu dea rezultatele dorite.

Hidratarea buzelor crăpate și uscate

Uleiul topic de vitamina E poate fi utilizat pentru hidratarea buzelor crăpate și uscate. Deoarece vitamina E favorizează regenerarea, utilizarea acesteia pe buzele uscate accelerează procesul de formare a celulelor noi la suprafață. Consistența groasă și uleioasă a vitaminei E uleioase poate preveni leziuni ulterioare. 

3 măști pe baza de vitamina E care îți vor face tenul să strălucească

Mască pe baza de vitamina E pentru toate tipurile de ten

Ai nevoie de următoarele ingrediente:

•    1 albuș de ou
•    ½ linguriță de miere
•    10 picături de vitamina E uleioasă

Bate bine albușul de ou, apoi integrează mierea și vitamina E uleioasă. Aplică masca pe tenul curat și las-o să acționeze în jur de 20 de minute, apoi spală fața cu apă călduță și bucură-te de rezultate.

Masca pe baza de vitamina E pentru tenul matur

Ingrediente:

•    1 linguriță de iaurt
•    ½ linguriță de miere
•    ½ linguriță de zeamă de lămâie
•    5 picături de vitamina E uleioasă

Amestecă toate ingredientele apoi aplică masca obținută pe față și pe gât și las-o să acționeze 20 de minute înainte de a o îndepărta. Repetă această masca cel puțîn o dată pe săptămâna iar tenul tău va arată mai tânăr cu câțiva ani.

Masca hidratanta pe baza de vitamina E, pentru sezonul rece

Pentru a prepară această masca ai nevoie de următoarele ingrediente:

•    2 lingurițe de smântână
•    2 lingurițe de ulei de măsline
•    ½ linguriță de vitamina E uleioasă

Amestecă bine ingredientele apoi aplică masca pe tenul abia spălat cu apă călduță, astfel încât porii să fie complet deschiși. Lasă masca să acționeze în jur de un sfert de ora, apoi indeparteaz-o și bucură-te de rezultate.

Precauții în cazul utilizării vitaminei E

Vitamina E nu este un remediu eficient pentru toată lumea. Dacă ai erupții frecvente sau ai pori care se înfundă ușor, aplicarea vitaminei E uleioase ar putea agrava simptomele.

Luarea suplimentelor orale cu vitamină E pentru o perioadă scurtă de timp este sigură pentru majoritatea oamenilor, dar administrarea lor timp de peste un an poate provoca acumularea vitaminei E în corpul tău. Prea multă vitamină E în fluxul sanguin poate duce la reducerea numărului de trombocite și la subțierea sângelui.

Dacă te afli sub tratament cu anticoagulante sau dacă ai o tulburare hermoragică, discută cu medicul tău înainte de a începe administrarea de suplimente orale cu vitamina E.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/ 
https://www.healthline.com/health/vitamin-e-for-face#purchasing


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0