Resveratrolul: efectul anti-aging si cele mai importante surse

Resveratrolul este un compus chimic pe care unele plante il au pentru a indeparta bacteriile si fungii, cat si pentru a se proteja impotriva radiatiilor ultraviolete (UV).

Ce este resveratrolul?

Potrivit oamenilor de stiinta, resveratrolul este un compus chimic natural, care se gaseste in coaja strugurilor rosii, in planta numita iulisca (polygonum cuspidatum), in alunele de pamant, in afine si in alte fructe de padure. Este un antioxidant puternic produs de plante, pentru a se putea proteja de anumiti factori din mediul inconjurator.

Despre antioxidanti se stie deja ca neutralizeaza radicalii liberi, despre care se crede ca ar fi cauza procesului de imbatranire. Potrivit expertilor, planta iulisca (polygonum cuspidatum) este sursa vegetala cu cel mai mare continut de resveratrol.

Cum functioneaza resveratrolul

Resveratrolul protejeaza ADN-ul celulelor. El este un antioxidant puternic, iar antioxidantii, dupa cum se stie, ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor, cauzata de radicalii liberi. De fapt, acesti radicali liberi sunt atomi instabili, cauzati de poluare, de lumina soarelui si de procesul natural al corpului de a arde grasimea, iar acesti atomi pot duce la cancer, la procesul de imbatranire si la degenerarea cerebrala.

Acum mai bine de un deceniu, oamenii de stiinta au descoperit ca resveratrolul poate sa mimeze in anumite moduri restrictie calorica si ca poate sa prelungeasca durata de viata la anumite tipuri de drojdii, viermi, muste si pesti1.

Expertii spun ca resveratrolul afecteaza activitatea unor enzime numite sirtuine. Aceste sirtuine controleaza mai multe cai biologice, despre care se stie ca sunt implicate in procesul de imbatranire. Resveratrolul este unul dintre numerosii compusi naturali si sintetici care activeaza sirtuinele, care sunt cunoscuti la ora actuala. Insa oamenii de stiinta spun ca, totusi, sunt necesare mai multe studii care sa investigheze efectele resveratrolului.

Efectul anti-aging al resveratrolului

Dovezile stiintifice sugereaza ca, in anumite forme, resveratrolul poate sa contribuie la sanatatea sistemului cardiovascular, poate proteja impotriva cancerului si poate sa ajute la tratarea acneei, insa beneficiile substantei nu se opresc aici.

De-a lungul timpului, cercetatorii au studiat ingredientul activ din vinul rosu - adica resveratrolul, pentru a afla daca acesta ar putea sa ajute sau nu in cazul incetinirii procesului de imbatranire.

Ingredientul activ din vinul rosu se gaseste si in struguri, in unele fructe de padure si in unele tipuri de seminte, iar studiile efectuate pe animale au descoperit ca acest compus poate ajuta la incetinirea procesului de imbatranire, probabil prin faptul ca interactioneaza cu genele numite SIR2 si SIRT1 (sirtuine).

Asadar, pana acum, oamenii de stiinta stiu ca resveratrolul este un activator de sirtuite si un antioxidant foarte eficient.

Sirtuinele sunt o clasa de enzime care afecteaza metabolismul celular, prin faptul ca regleaza exprimarea anumitor gene. Se stie ca resveratrolul este un activator de sirtuina 1, care este reprezentata de gena SIRT1 si, prin urmare, imbunatateste functia mitocondriala si incetineste proliferarea anumitor forme de cancer. Aceasta gena, spun cercetatorii, controleaza si longevitatea mai multor specii de animale, inclusiv longevitatea oamenilor.

Cercetatorii mai spun ca sirtuinele (Sir2) sunt o familie intreaga de proteine care se gasesc in randul a numeroase specii, incepand de la soareci si pana la oameni. Cercetarile efectuate in ceea ce priveste sirtuinele au dus la descoperirea resveratrolului, o substanta fitochimica ce se gaseste in mod natural in coaja de struguri rosii si in vinul rosu, in afine, ciocolata neagra si in alunele de pamant, cat si in untul de arahide. Resveratrolul induce si activeaza sirtuinele, prelungind astfel vietile soarecilor de laborator2.

Cele mai importante surse de resveratrol

Una dintre cele mai cunoscute surse de resveratrol este vinul rosu. Expertii spun ca resveratrolul din vin provine din cojile strugurilor rosii. Afinele, merisoarele si arahidele (alunele de pamant) sunt, de asemenea, surse de resveratrol, insa aceasta substanta chimica este disponibila si sub forma de suplimente.

Resveratrolul se mai gaseste si in alte alimente, pe langa arahide: fistic, capsune, afine, ciocolata neagra. El se gaseste predominant in struguri, mai precis in coaja strugurilor si in vinul rosu.

Ce trebuie sa retinem despre resveratrol?

Resveratrolul este un polifenol care se gaseste in numeroase plante, incepand de la coaja strugurilor si pana la unele fructe de padure si arahide. Interesant este faptul ca includerea resveratrolului in suplimentele alimentare sau in alimentatie poate fi o puternica optiune terapeutica pentru anti-aging, iar mai multe studii indica faptul ca tratamentul cu resveratrol produce efecte benefice similare cu cele ale restrictiei calorice3.

Chiar daca exista unele dovezi stiintifice cum ca resveratrolul activeaza anumite gene care tin la distanta bolile asociate cu imbatranirea, nu este clar daca acest compus ar avea efecte similare in cazul oamenilor, asa ca sunt necesare mai multe studii in aceasta privinta.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • 1National Institutes of Health - https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-resveratrol-may-fight-aging
  • 2"Conn's Handbook of Models for Human Aging (Second Edition)", 2018, capitolul 79, publicat pe Science Direct, autori: Michael Rouse, Josephine M. Egan. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128113530000798
  • 3"A comparative study of anti-aging properties and mechanism: resveratrol and caloric restriction", septembrie 2017, in Oncotarget; Juan Li, Chun-Xia Zhang, Yi-Mei Liu, Ke-Li Chen, Gang Chen.
  • WebMD - https://www.webmd.com/heart-disease/resveratrol-supplements

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0