Colagenul si elastina: ce fac pentru pielea ta si cum sa stimulezi productia acestora

Colagenul si elastina sunt doua proteine cheie pentru frumusetea pielii tale asta pentru ca acestea, impreuna, ofera pielii fermitate, elasticitate si rezistenta. Trecerea timpului va reduce productia acestor proteine si de aceea apar ridurile si pielea isi pierde elasticitatea pe masura ce anii trec.

colagen-elastina-piele-riduri

Ce este colagenul

Colagenul este, de fapt, un grup de proteine care se regasesc in mod natural in pielea noastra, mai ales in tesuturile conjunctive, fibroase, de sustinere. Colagenul este proteina care se regaseste in cea mai mare cantitate in organism, adica 30% din proteinele din organism sunt de acest fel.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Tesuturile conjunctive sustin si conecteaza mai multe tipuri de tesuturi si organe in organism, fiind un soi de “lipici” celular. Cartilagiile, grasimile si tendoanele sunt exemple de tesuturi fibroase. De asemenea, colagenul se regaseste si in ligamente, in vasele de sange, in oase si, bineinteles, in piele.

Ce este elastina

Elastina este si ea o proteina care se regaseste in tesuturile conjunctive, insa este diferita de colagen. Aceasta proteina are calitatea de a fi farte elastica si ofera tesuturilor abilitatea de a reveni la forma initiala dupa ce sunt intinse sau contractate. Elastina este precum un elastic de bani care se poate intinde oricat, insa intotdeauna revine la forma initiala. Aceasta proteina se regaseste in peretii arterelor, in plamani, in intestine si, bineinteles, in piele.

 

 

De ce colagenul si elastina sunt mereu mentionate impreuna

Probabil ca ai auzit si tu despre colagen si elastina, mai mult ca sigur de amandoua odata. Asta pentru ca aceste doua tipuri de proteine, impreuna, asigura fermitate, rigiditate, dar si elasticitate pielii. Asadar, colagenul mentine pielea la locul ei, in timp ce elastina ii permite sa revina la forma initiala de fiecare data dupa ce face o miscare, prevenind astfel ridurile de expresie dar si aspectul de piele “lasata”.

Pielea tanara nu duce lipsa de colagen si elastina, asa ca pielea este ferma si lipsita de riduri. Pe masura ce imbatranim insa, organismul produce cantitati tot mai mici de colagen si elastina, iar asa apar ridurile si pielea capata un aspect imbatranit. Raditiile ultraviolete si poluarea contribuie la deteriorarea tesuturilor si la imbatranirea prematura. 

Cum sa stimulezi productia de colagen si elastina

Foloseste un produs pentru exfolierea pielii – exfolierea indeparteaza celulele moarte de la nivelul pielii si stimuleaza totodata productia de colagen si elastina. Fa-ti un obicei din a iti exfolia saptamanal tenul, fie cu un produs/ serviciu profesionist, fie singura, acasa, cu un produs DIY (de pilda, un scrub homemade eficient este cel pe baza de miere si sare).

Ia un supliment de vitamina C – vitamina C este esentiala in procesul de productie a colagenului si elastinei. Un deficit de vitamina C scade productia de colagen si elastina asa ca trebuie prevenit. O doza de 500 mg de vitamina C este suficienta pentru mentinerea pielii tinere si ferme. Poti suplimenta aportul de vitamina C prin consumul de alimente precum broccoliul, kiwi, citricele si ardeii grasi, despre care se stie ca au un continut bogat in aceasta vitamina.

Consuma proteine sanatoase – asigura-te ca in dieta ta sunt incluse 1-2 portii de proteine sanatoase, care stimuleaza productia de colagen si elastina. Tofu, semintele, laptele si branza cottage sunt doar cateva exemple de surse sanatoase de proteine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ia suplimente alimentare - suplimentele alimentare pot fi un aliat puternic in stimularea productiei de colagen si elastina. Acestea contin nutrienti importanti - de pilda, acizii grasi Omega 7 care se regasesc in unele suplimente sub forma de ulei de catina, au abilitatea de a mari productia de colagen din organism. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0