Chiar are uleiul de cocos proprietati antirid?

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, fibrele de elastină și de colagen se rup, iar astfel apar ridurile. Uleiul de cocos este adesea folosit pentru estomparea ridurilor, însă este într-adevăr eficient? Ridurile apar din cauza procesului natural de îmbătrânire, care afectează nivelul de colagen și de elastină din țesuturi. Însă o serie de factori (precum expunerea la radiațiile ultraviolete) pot contribui la îmbătrânirea prematură a pielii, care declanșează apariția ridurilor mult mai devreme decât ar trebui.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pe lângă injecțiile cu botox, tratamentele faciale costisitoare și cremele antirid din comerț, există o serie de remedii 100% naturale pentru estomparea ridurilor. Dintre acestea, uleiul de cocos este extrem de popular.

De ce apar ridurile? 

Principalele semne externe ale îmbătrânirii pielii includ apariția ridurilor și pierderea densității pielii. Îmbătrânirea în interiorul pielii reprezintă un proces lung și lent. Când are loc procesul de îmbătrânire, epiderma prezintă semne de cheratinizare rapidă, regenerare celulară lentă, sensibilitate crescută la razele ultraviolete, afectând structura internă a pielii, făcând-o susceptibilă la deteriorare, infecții și vindecare lentă a rănilor.

Există două cauze principale ale îmbătrânirii pielii: factori intrinseci și factori extrinseci. Radiațiile ultraviolete sunt un factor extrinsec capabil de îmbătrânirea prematură a pielii și sunt considerate responsabile pentru 80% din îmbătrânirea feței, întrucât afectează toate cele 3 straturi ale pielii.

Îmbătrânirea dermei se manifestă prin deteriorarea țesutului conjunctiv, mănunchiuri de fibre conjunctive, capilare sparte, circulația sangvină deficitară ducând la scăderea eficienței transportului nutrienților și oxigenului la suprafața pielii. Odată cu lipsa de elastină și pierderea unei cantități mari de colagen natural, țesutul dermei este distrus. Aceasta este considerată principala cauză a ridurilor. 

Ce beneficii are uleiul de cocos

Uleiul de cocos este un potențial candidat pentru produsele naturale de îngrijire a pielii având proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare și hidratante 1. Uleiul virgin de nucă de cocos (VCO) este format din 90-95% trigliceride saturate care au un efect hidratant asupra pielii.

Stimulează producția de colagen

Colagenul este un tip de proteină care conectează țesuturile și care este prezent în oase, mușchi, piele și tendoane. De asemenea, este responsabil pentru suplețea și rezistența pielii noastre. După vârsta de 30 de ani, producția de colagen începe să scadă, făcând loc ridurilor. Utilizarea regulată a uleiului de cocos poate ajuta la stimularea producției de colagen în organism, reducând astfel ridurile.

Uleiul de cocos conține antioxidanți care protejează pielea de daunele produse de radicalii liberi, ceea ce înseamnă că are proprietăți anti-aging, prevenind ridurile ori încetinind apariția acestora. 

Hidratează pielea în profunzime

Totodată, acest ulei are proprietăți hidratante și umectante – asta înseamnă că nu doar că hidratează în profunzime pielea, însă totodată menține și hidratarea în piele, absorbind chiar și umiditatea din aer și direcționând-o către piele. Pe de o parte, o piele hidratată va părea întotdeauna mai tânără, căci ridurile nu vor mai fi așa de evidente. Pe de altă parte, pielea deshidratată pare mai bătrână, întrucât ridurile se adâncesc pe fondul lipsei de apă din țesuturi.

Pe lângă faptul că hidratează foarte bine, uleiul de cocos are capacitatea de a acționa ca un strat protector de la suprafața pielii și blochează umiditatea, prevenind în același timp pierderea transepidermică de apă. Acest strat protector ajută la repararea fisurilor din straturile exterioare ale pielii în mod mai eficient, îngreunând bacteriile dăunătoare, cum ar fi stafilococul, o bacterie care se găsește frecvent pe piele, să invadeze și să provoace o infecție.

Și pentru că proprietățile sale antioxidante pot ajuta la neutralizarea și prevenirea radicalilor liberi, aplicarea uleiului de cocos după expunerea la soare poate fi benefică pentru piele. Însă ai mare grijă să nu aplici ulei de nucă de cocos pe o arsură solară. Motivul? Uleiul de cocos va agrava arsura. Odată ce pielea ta a început să se vindece, poți să aplici ulei de cocos pentru a se vindeca și a se rehidrata.

Este util pentru persoanele cu eczemă 

Uleiul de cocos este potrivit pentru orice tip de ten, chiar și pentru persoanele care suferă de dermatită sau eczemă.

Reduce inflamația

Acidul lauric din uleiul de cocos poate avea proprietăți antimicrobiene, care pot ajuta la distrugerea bacteriilor de pe piele și la reducerea inflamației. Potrivit unui studiu din 2019, s-a descoperit că uleiul de nucă de cocos virgin suprimă markerii inflamatori. Cu toate acestea, acest studiu a fost făcut in vitro, așa că sunt necesare mai multe studii care să confirme această ipoteză a cercetătorilor 2

De altfel, un studiu mai vechi arată că acidul lauric ar putea reduce inflamația și bacteriile chiar mai bine decât peroxidul de benzoil. De asemenea, a constatat că, în culturile celulare, acidul lauric inhibă creșterea bacteriilor pielii precum Propionibacterium acnes, Staphylococcus aureus și Staphylococcus epidermidis la o concentrație de 15 ori mai mică decât peroxidul de benzoil.

Calmează pielea

În plus, uleiul de cocos conține niveluri ridicate de acid linoleic, un acid gras Omega-6 nesaturat, care poate fi folosit ca emolient și pentru calmarea pielii. Uleiul de cocos are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, conform unui studiu din 2018 publicat în Jurnalul Internațional de Științe Moleculare. Aceste proprietăți, atunci când sunt combinate cu efectele hidratante și emoliente ale uleiului de cocos, au potențialul de a accelera vindecarea rănilor 3.

Acționează ca un demachiant

Uleiul de cocos reprezintă un produs util în îndepărtarea machiajului după o zi lungă. Uleiul nu numai că atrage murdăria și depunerile, dar, este, de asemenea, un agent natural antibacterian.

Cum să folosești uleiul de cocos pentru proprietățile sale antirid

Îmbătrânirea pielii nu poate fi oprită, însă poate fi amânată cu ajutorul unor strategii la îndemână, precum hidratarea, evitarea expunerii la soare și folosirea protecției solare. Poți adăuga masajul cu ulei de cocos al tenului pe lista de obiceiuri ce pot întârzia apariția ridurilor pe piele.

Poți folosi uleiul de cocos ca pe un serum, încălzindu-l între palme și masându-ți apoi cu atenție zonele mai afectate de riduri – fruntea, pielea din jurul buzelor ori pielea din jurul ochilor (mare atenție să nu îți intre ulei de cocos în ochi).

E indicat să îți hidratezi de două ori pe zi pielea cu ulei de cocos. Abia după ce uleiul pătrunde în piele, poți continua prin aplicarea unei creme de zi, respectiv de noapte. Dacă te expui la soare, aplică ulei de cocos, lasă-l să pătrundă în piele, și apoi aplică și un strat de cremă cu protecție solară de cel puțin 30.

Ca orice alt produs pe care îl aplicăm pe pielea noastră, calitatea este cheia. Potrivit specialiștilor, uleiul de nucă de cocos de calitate scăzută poate fi foarte procesat, ceea ce poate duce la erupții și alte iritații ale pielii. De aceea, optează mereu pentru un ulei de cocos purificat, presat la rece, sub formă lichidă.

Pentru a utiliza uleiul ca demachiant, pur și simplu freacă-l în palme pentru a se încălzi și lichefia, apoi începe să-l masezi pe piele. La final, clătește cu apă călduță și tapotează tenul cu un prosop curat. 
Este important să înțelegi că niciun remediu sau tratament antirid nu va face minuni și că ridurile vor exista în continuare pe chipul tău, însă cu cât îți îngrijești mai bine pielea, cu atât ridurile vor fi mai puțin evidente.

Discută cu medicul tău dermatolog, dar și cu cosmeticiana la care mergi regulat, despre metodele pe care le poți folosi acasă, dar și la salonul de înfrumusețare, pentru estomparea ridurilor și pentru menținerea pielii tinere și frumoase.

Adoptă o dietă sănătoasă, folosește după o anumită vârstă suplimentele alimentare și produsele cosmetice cu efect anti-aging sau antirid, renunță la viciile precum fumatul și consumul de alcool, nu mai pierde nopțile și tenul tău va arăta mai tânăr pe zi ce trece.

Efectele secundare ale uleiului de cocos

Potrivit specialiștilor, cu excepția cazului în care pielea ta este predispusă la congestie și la erupții, uleiul de cocos poate face minuni pentru piele, fiind bogat în nutrienți. Cu toate acestea, dacă porii tăi tind să se înfunde cu ușurință și punctele negre sunt prezente pe ten, ar trebui să eviți uleiul de nucă de cocos, care este considerat unul dintre cele mai comedogenice uleiuri de pe piață (adică este mai probabil să provoace acnee).

Dacă nu ai pielea predispusă la erupții, poți folosi ulei de cocos în rutina de îngrijire a pielii. Altfel, este indicat să optezi pentru alte tipuri de uleiuri, cum ar fi calendula sau tamanu, care ar putea să nu provoace erupții la persoanele cu tenul gras.   

Contraindicațiile folosirii uleiului de cocos pe piele

Nu mai folosi ulei de cocos dacă observi sensibilitate crescută la nivelul pielii sau reacții alergice care se manifestă prin:

În cazul în care aceste simptome apar după ce folosești uleiul de cocos pe pielea ta, renunță imediat. Fă-ți, de asemenea, o programare la medicul dermatolog pentru a te asigura că totul este în regulă.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Anti-Aging Effects of a Serum Based on Coconut Oil Combined with Deer Antler Stem Cell Extract on a Mouse Model of Skin Aging”, Cells. 2022 Feb, Truc Le-Buu Pham, Thuy Truong Thi, Huyen Thi-Thuong Nguyen, Thuan Duc Lao, Nguyen Trong Binh, Quan Dang Nguyen
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8870445/#
2 Studiul „In vitro anti-inflammatory and skin protective properties of Virgin coconut oil”. J Tradit Complement Med. 2019;9(1):5-14. Varma SR, Sivaprakasam TO, Arumugam I, et al.
https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2225411017300871
3 Studiul „Anti-Inflammatory and Skin Barrier Repair Effects of Topical Application of Some Plant Oils”, Int J Mol Sci. 2018 Jan, Tzu-Kai Lin, Lily Zhong, Juan Luis Santiago
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0