Cele mai bune vitamine pentru pielea ta

Îngrijirea pielii presupune nu doar curățarea, exfolierea, hidratarea și protejarea ei de razele ultraviolete, ci și un aport intern de vitamine, din alimentație și, eventual, din suplimente. Află în cele ce urmează ce vitamine sunt bune pentru piele și cum le poți obține!

Îngrijirea pielii ar trebui să fie o parte esențială a rutinei tale, atât pentru sănătate, cât și pentru înfrumusețare. Pielea este, în definitiv, cel mai mare organ al corpului și are nevoie de tot ajutorul tău pentru a avea una spect sănătos și îngrijit. Pe lângă curățare regulată și folosirea de creme hidratante și de protecție, o piele sănătoasă se întreține și cu hidratare internă adecvată (e necesar să bei măcar 6 pahare cu apă zilnic), precum și cu o alimentație sănătoasă și cu suficiente ore de somn pe noapte.

Primul lucru pe care specialiștii din domeniul sănătății ți-l vor spune, pentru a-ți menține pielea sănătoasă, este să limitezi expunerea la razele ultraviolete ale soarelui și să folosești produse cu rol de ecran solar, adică creme și loțiuni cu factor de protecție solară, pe a căror etichetă vei vedea scris FPS sau SPF, atunci când ieși din casă, fie că este însorit, fie că este înnorat. E bine ca acest FPS să fie adecvat pielii tale: dacă ai o nuanță de piele deschisă sau foarte deschisă, e nevoie de FPS 30 sau 50, iar dacă pielea este mai închisă, poate fi suficient FPS 25.
 
Razele soarelui nu sunt în totalitate nocive, dacă ai grijă când și cât te expui. 15 minute de expunere zilnică la soare fără cremă de protecție solară, până în ora 10:00 dimineața (de exemplu, cât îți bei cafeaua în balcon sau în curte) ajută la producția vitaminei D, una dintre vitaminele necesare nu doar pentru sănătatea fizică, ci și, în special, pentru piele, alături de vitaminele C, E și K.

Ce vitamine sunt bune pentru piele?

Vitaminele esențiale pentru piele sunt disponibile și din alimentație, precum și sub formă de suplimente sau integrate în produsele destinate îngrijirii pielii. Poți opta, de exemplu, pentru adminsitrarea internă a unui complex de vitamine destinate sănătății pielii, părului și unghiilor, cu efect antioxidant și antiaging. Iată ce vitamine sunt bune pentru piele:

Vitamina D

Cum spuneam mai sus, vitamina D este cel mai adesea produsă atunci când lumina soarelui este absorbită prin piele. Colesterolul contribuie la transformarea vitaminei D atunci când are loc această expunere scurtă la soare. Vitamina D este apoi preluată de ficat și de rinichi și transportată prin organism, pentru a ajuta la crearea celulelor sănătoase. Această parte include și pielea, unde vitamina D joacă un rol important în culoarea sau nuanța pielii. Această vitamină poate să contribuie și la tratarea psoriazisului.
În ceea ce privește alimentația, poți lua vitamina D din pește (somon, hering, sardine, ton), ouă și ciuperci. 

Vitamina C

Vitamina C se găsește în epidermă (stratul exterior al pielii), precum și în dermă. Are proprietăți antioxidante, de exemplu luptă contra cancerului, iar rolul ei în producția de colagen te poate ajuta să îți menții pielea sănătoasă. Tocmai de aceea, vitamina C este unul dintre ingredientele-cheie care se găsește în multe produse destinate combaterii îmbătrânirii premature.

Dacă iei vitamina C pe cale orală, ea poate spori eficacitatea cremelor cu ecran solar pe care le aplici pe piele, pentru a te proteja de razele ultraviolete. Printre altele, vitamina C ajută în procesul de vindecare a leziunilor și ține la distanță semnele îmbătrânirii, tocmai pentru că are un rol vital în sinteza colagenului din corp, ajută la vindecarea pielii deteriorate și, în unele cazuri, reduce aspectul ridurilor și contribuie la prevenirea pielii uscate.

Vitamina C se poate lua din alimentație în urma consumului de ardei  gras crud, kiwi, lămâi și portocale, măceșe, coacăze negre, pătrunjel, broccoli, varză de Bruxelles, căpșuni.

Vitamina E

La fel ca vitamina C, vitamina E este un antioxidant. Principala funcție a acestei vitamine în îngrijirea pielii este de a te proteja împotriva efectelor nocive ale soarelui. Vitamina E absoarbe lumina dăunătoare a ultravioletelor, de la soare, atunci când este aplicată pe piele. Prin această funcție de fotoprotecție (capacitatea corpului de a micșora daunele cauzate de razele UV), poți preveni petele, acele zone întunecate de pe piele și ridurile. Să nu uităm că vitamina E ajută, totodată, în tratamentul inflamației pielii.

Din alimentație, poți obține vitamina E consumând cantități moderate de semințe de floarea-soarelui, migdale, alune de pădure, arahide (pentru a beneficia de nutrienții din ele, e bine să consumi aceste nuci și semințe ori crude, ori coapte, NU prăjite în ulei). Cantități mai mici de vitamina E se găsesc și în carnea de gâscă, somon, ardei gras roșu, mango.

Vitamina K

Printre vitaminele bune pentru piele se numără și vitamina K; aceasta este esențială pentru faptul că ajută procesul de coagulare a sângelui în corp, contribuind astfel la vindecarea rănilor, a vânătăilor și a zonelor afectate de o intervenție chirurgicală. Se crede că funcțiile de bază ale vitaminei K ajută în anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi: vergeturile, venele păianjen, cicatricile, petele pigmentate de pe piele și cearcănele care se încăpățânează să apară sub ochi. 

Această vitamină se găsește în multe produse care se aplică pe piele, iar medicii recomandă frecvent creme care conțin vitamina K pentreu pacienții care au trecut printr-o operație, pentru că ajută la reducerea umflăturilor și a echimozelor.

Alimentele foarte bogate în vitamina K sunt varza creață (kale) gătită la abur sau la cuptor, spanacul crud, broccoli-ul și varza de Bruxelles gătite, ficatul de vită. Alte alimente care conțin vitamina K sunt carnea de porc, carnea de pui, ficatul de gâscă și fasolea verde, prunele.

Dacă ai o alimentație echilibrată, care conține o diversitate de legume și fructe, nuci, semințe, pește și carne slabă, nu ar trebui să ai probleme cu lipsa de vitamine. Dacă, însă, constați în urma analizelor că ai anumite carențe, medicul îți poate recomanda suplimente cu vitamine. În cazul în care vrei să iei suplimente cu aceste vitamine bune pentru piele, cere înainte sfatul medicului tău de familie sau al unui medic dermatolog, pentru a evita supradozarea și efectele adverse.
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Oregon State University - Vitamin D and Skin Health 
https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-D
NCBI - The Roles of Vitamin C in Skin Health
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/
Mayo Clinic - Vitamin E
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0