Ce suplimente mai luam impotriva imbatranirii

Exista pe piata o gama variata de suplimente anti-aging si ideal ar fi ca in alegerea lor sa ne sfatuim cu un specialist, care sa ne recomande anumite cure si care sa monitorizeze efectele.

Dar exista, bineinteles, si cocktailuri de baza care, sustin cercetatorii, ajuta procesele metabolice sa se desfasoare mai bine, in ciuda deteriorarii progressive fiziologice si epuizarii stocului enzimatic.

Resveratrol

Resveratrolul, unul dintre antioxidantii-vedeta, ce se gaseste in vinul rosu, struguri si cojile fructelor sau legumelor de culoare rosu-violet, este unul dintre primii aliati recunoscuti de lumea medicala in lupta impotriva imbatranirii, care s-a bucurat de un marketing pe masura. Laboratoarele din cadrul Institutului National de Sanatate Publica din SUA au demonstrat ca resveratrolul inhiba la nivel celular, PDE-4 - fosfodiesteraza, o proteina implicata in mecanismul enzimatic de imbatranire si degenerare, actionand indirect asupra sirtuinei, o enzima asociata cu genele imbatranirii.

Studii extrem de complexe au identificat concentratia lui mai ales la nivelul muschilor scheletici, iar aceste studii au deschis oportunitati resveratrolului nu numai catre terapiile anti-aging, ci si tintite, pe afectiuni, cum ar fi diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, maladia Alzheimer, afectiunile inflamatorii sau cancer.

Insa aceste studii, efectuate doar in laborator, au corelat doze mari de resveratrol, de 1 gram, ceea ce echivaleaza cu mai mult de 650 sticle de vin. Asadar, pentru efecte anti-aging, se recomanda utilizarea suplimentelor alimentare cu resveratrol.

In natura, resveratrolul actioneaza cu alti confrati, din aceeasi clasa, care vin din urma pentru a castiga notorietate, cu pasi mari, intrand in atentia industriei produselor de suplimente alimentare, dar si a cercetarilor de specialitate.

Pterostilbene

Recent, pe rafturile farmaciilor au aparut noi suplimente “pterostilbena” si “piceatanolul “, substante chimice inrudite si uneori chiar legate in natura, de resveratrol. In plante, toate cele trei substante au un rol important in fitoimunitate, ferind imbolnavirea acestora cu ciuperci, paraziti, mana, etc.

Pterostilbena este un antioxidant extreme de eficient, chiar daca nu la fel de faimos precum analogul sau, resveratrolul. Il consumam de asemenea cand bem vin rosu sau mancam struguri, dar si migdale, mure, afine sau frunzele de vita de vie. Cercetatorii axati pe studiul pterostilbenei au obtinut deja rezultate incurajatoare in cazul declinului cognitiv legat de varsta, pterostilbena contribuind la mentinerea nivelului neurotransmitatorului dopamina, protectia structurilor cerebrale impotriva radicalilor liberi si contributia la producerea hormonului de crestere a insulinei (IGHF1), cu efect de imbunatatire a vascularizatiei si a neurogenezei.

Unii cercetatori o considera chiar mai eficienta decat resveratrolul, avand o biodisponibilitate (absorbtie in organism) mai mare si incluzandu-o in formule anti-aging alaturi de NAD (nicotinamida adenin dinucleotid), o coenzima existenta in celulele vii, implicata in toate reactiile redox si care scade dramatic cantitativ odata cu inaintarea in varsta.

Coenzima NAD

Coenzima NAD poate fi stimulata si prin mentinerea unui nivel adecvat de niacina (vitamina B3) pe care o obtinem consumand ciuperci, sparanghel, ton, somon, carne de curcan. Coenzima NAD poate fi administrata ca supliment, in prezent profilactic, cu rol anti-aging, dar sta la baza cercetarilor intensive pentru utilizarea potentiala in terapia bolilor neurodegenerative, precum maladia Alzheimer si boala Parkinson.

 

 

Piceatanol                               

Ca sa ne intoarcem la mitul vinului rosu, consumand aceiasi struguri sau paharul de vin, sa stiti ca mai introducem in organism si un alt antioxidant pe cale sa devina vedeta, “piceatanolul”, un metabolit de resveratrol, precum si glucozida sa, astringin. Substantele pretioase au fost regasite si in fructul pasiunii, ceaiul alb si troscotul japonez, dar si in extractele din radacina molizilor de Norvegia si in semintele de palmier.

Un studiu in vitro, vechi de 25 de ani, a demonstrat ca piceatanolul blocheaza LMP2A, o protein-tirozin kinaza virala implicata in leucemie, in limfomul non-Hodgkin si in alte boli asociate cu virusul Epstein-Barr. In 2003, cercetarile asupra acestui antioxidant s-au reluat, iar in 2012 Universitatea Purdue a publicat un studiu conform caruia adipocitele in cultura, in prezenta piceatanolul, altereaza momentul exprimarii genelor, functiile genelor si actiunea insulinei, avand ca rezultat intarzierea sau inhibarea completa a adipogenezei, deschizand o cale nebanuita in tratarea obezitatii.

Asa ca pregati-va sa auziti din ce in ce mai des de acesti antioxidanti, in ciuda denumirii lor stiintifice dificil de pronuntat.

Recent, o formula ce include pterostilbena si NAD (nicotinamida adenine dinucleotid) intr-un singur compus a fost lasat de o companie de reuneste trei dintre cele mai sonore nume in stiinta si afaceri: prof. Leonard Guarente, care a condus 35 de ani Laboratorul de “Science of Aging” de la Harvard, Eric Marcotulli, partener in Sillicon Valey, cu BA la Princeton si MBA Harvard Business School, si Dan Alminana, fost VP la JP Morgan’s Venture. Formula anti-aging se pare ca este una castigatoare, pentru pacienti si actionarii companiei, intrucat fiecare reprezinta o autoritate in domeniul sau si garanteaza pentru credibilitatea produsului, dar si pentru valorificarea acestuia pe masura.

Riboflavina

Riboflavina, cunoscuta si sub denumirea de vitamina B2, care se regaseste in alimente precum laptele, branza, iaurtul, dar si in peste, boabe de soia, carne de pui ori linte, este esentiala pentru formarea FAD (flavin adenin dinucleotida) si FMN (flavin mononucleotida). Atat FAD cat si FMN sunt necesare pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor, cu scopul de a produce energie. Totodata, insa, riboflavina protejeaza pielea, unghiile, parul si ochii de actiunea radicalilor liberi.

Avand in vedere ca antioxidantii enumerati nu isi aroga rolul de a vindeca afectiuni grave, ci sunt doar suplimente menite sa imbunatatesca functiile metabolice celulare pe masura ce inaintam in varsta, sunt aprobate de FDA in baza studiilor de laborator, si nu ca urmare a studiilor clinice, astfel ca in prezent nu sunt cunoscute inca in totalitate efectele si interactiunile cu alte tratamente cronice; recomandarea noastra este sa va sfatuiti cu medicul curant inainte de a recurge la o astfel de terapie.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0