Ce suplimente mai luam impotriva imbatranirii

Exista pe piata o gama variata de suplimente anti-aging si  cu efect senolitic la care putem apela in ziua de astazi. Ideal ar fi ca in alegerea lor sa ne sfatuim cu un specialist, care sa ne recomande anumite cure si care sa monitorizeze efectele.

Senescența celulară este un proces natural în care celulele se opresc din divizare și suferă modificări care le împiedică să funcționeze optim. Când celulele imbatranesc  ele se pot acumula și deveni o„ povară ”pentru celulele sănătoase, afectând funcția de zi cu zi. Corpul are căi naturale de curățare și reciclare a acestor celule imbatratranite; este modul în care organismul gestionează resturile celulare și celulele senescente. Prin suplimentarea unor forme avansate de micronutrienticu mare  biodisponibilitate putem sprijini sanatatea prin vizarea celulelor senescente.

 

Dar exista, bineinteles, si cocktailuri de baza care, sustin cercetatorii, ajuta procesele metabolice sa se desfasoare mai bine, in ciuda deteriorarii progressive fiziologice si epuizarii stocului enzimatic.

Resveratrol

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Resveratrolul, unul dintre antioxidantii-vedeta, ce se gaseste in vinul rosu, struguri si cojile fructelor sau legumelor de culoare rosu-violet, este unul dintre primii aliati recunoscuti de lumea medicala in lupta impotriva imbatranirii, care s-a bucurat de un marketing pe masura. Laboratoarele din cadrul Institutului National de Sanatate Publica din SUA au demonstrat ca resveratrolul inhiba la nivel celular, PDE-4 - fosfodiesteraza, o proteina implicata in mecanismul enzimatic de imbatranire si degenerare, actionand indirect asupra sirtuinei, o enzima asociata cu genele imbatranirii.

Studii extrem de complexe au identificat concentratia lui mai ales la nivelul muschilor scheletici, iar aceste studii au deschis oportunitati resveratrolului nu numai catre terapiile anti-aging, ci si tintite, pe afectiuni, cum ar fi diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, maladia Alzheimer, afectiunile inflamatorii sau cancer.

Insa aceste studii, efectuate doar in laborator, au corelat doze mari de resveratrol, de 1 gram, ceea ce echivaleaza cu mai mult de 650 sticle de vin. Asadar, pentru efecte anti-aging, se recomanda utilizarea suplimentelor alimentare cu resveratrol.

In natura, resveratrolul actioneaza cu alti confrati, din aceeasi clasa, care vin din urma pentru a castiga notorietate, cu pasi mari, intrand in atentia industriei produselor de suplimente alimentare, dar si a cercetarilor de specialitate.

 

Pterostilbene

Pe rafturile farmaciilor gasim si suplimente mai putin cunoscute precum  “pterostilbena” si “piceatanolul “, substante chimice inrudite si uneori chiar legate in natura, de resveratrol. In plante, toate cele trei substante au un rol important in fitoimunitate, ferind imbolnavirea acestora cu ciuperci, paraziti, mana, etc.

Pterostilbena este un antioxidant extreme de eficient, chiar daca nu la fel de faimos precum analogul sau, resveratrolul. Il consumam de asemenea cand bem vin rosu sau mancam struguri, dar si migdale, mure, afine sau frunzele de vita de vie. Cercetatorii axati pe studiul pterostilbenei au obtinut deja rezultate incurajatoare in cazul declinului cognitiv legat de varsta, pterostilbena contribuind la mentinerea nivelului neurotransmitatorului dopamina, protectia structurilor cerebrale impotriva radicalilor liberi si contributia la producerea hormonului de crestere a insulinei (IGHF1), cu efect de imbunatatire a vascularizatiei si a neurogenezei.

Unii cercetatori o considera chiar mai eficienta decat resveratrolul, avand o biodisponibilitate (absorbtie in organism) mai mare si incluzandu-o in formule anti-aging alaturi de NAD (nicotinamida adenin dinucleotid), o coenzima existenta in celulele vii, implicata in toate reactiile redox si care scade dramatic cantitativ odata cu inaintarea in varsta.

Coenzima NAD

Coenzima NAD poate fi stimulata si prin mentinerea unui nivel adecvat de niacina (vitamina B3) pe care o obtinem consumand ciuperci, sparanghel, ton, somon, carne de curcan. Coenzima NAD poate fi administrata ca supliment, in prezent profilactic, cu rol anti-aging, dar sta la baza cercetarilor intensive pentru utilizarea potentiala in terapia bolilor neurodegenerative, precum maladia Alzheimer si boala Parkinson.

 

 
 

 

Piceatanol                               

Ca sa ne intoarcem la mitul vinului rosu, consumand aceiasi struguri sau paharul de vin, sa stiti ca mai introducem in organism si un alt antioxidant pe cale sa devina vedeta, “piceatanolul”, un metabolit de resveratrol, precum si glucozida sa, astringin. Substantele pretioase au fost regasite si in fructul pasiunii, ceaiul alb si troscotul japonez, dar si in extractele din radacina molizilor de Norvegia si in semintele de palmier.

Un studiu in vitro, vechi de 25 de ani, a demonstrat ca piceatanolul blocheaza LMP2A, o protein-tirozin kinaza virala implicata in leucemie, in limfomul non-Hodgkin si in alte boli asociate cu virusul Epstein-Barr. In 2003, cercetarile asupra acestui antioxidant s-au reluat, iar in 2012 Universitatea Purdue a publicat un studiu conform caruia adipocitele in cultura, in prezenta piceatanolul, altereaza momentul exprimarii genelor, functiile genelor si actiunea insulinei, avand ca rezultat intarzierea sau inhibarea completa a adipogenezei, deschizand o cale nebanuita in tratarea obezitatii.

Asa ca pregati-va sa auziti din ce in ce mai des de acesti antioxidanti, in ciuda denumirii lor stiintifice dificil de pronuntat.

Recent, o formula ce include pterostilbena si NAD (nicotinamida adenine dinucleotid) intr-un singur compus a fost lasat de o companie de reuneste trei dintre cele mai sonore nume in stiinta si afaceri: prof. Leonard Guarente, care a condus 35 de ani Laboratorul de “Science of Aging” de la Harvard, Eric Marcotulli, partener in Sillicon Valey, cu BA la Princeton si MBA Harvard Business School, si Dan Alminana, fost VP la JP Morgan’s Venture. Formula anti-aging se pare ca este una castigatoare, pentru pacienti si actionarii companiei, intrucat fiecare reprezinta o autoritate in domeniul sau si garanteaza pentru credibilitatea produsului, dar si pentru valorificarea acestuia pe masura.

 

Riboflavina

Riboflavina, cunoscuta si sub denumirea de vitamina B2, care se regaseste in alimente precum laptele, branza, iaurtul, dar si in peste, boabe de soia, carne de pui ori linte, este esentiala pentru formarea FAD (flavin adenin dinucleotida) si FMN (flavin mononucleotida). Atat FAD cat si FMN sunt necesare pentru metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor, cu scopul de a produce energie. Totodata, insa, riboflavina protejeaza pielea, unghiile, parul si ochii de actiunea radicalilor liberi.

Avand in vedere ca antioxidantii enumerati nu isi aroga rolul de a vindeca afectiuni grave, ci sunt doar suplimente menite sa imbunatatesca functiile metabolice celulare pe masura ce inaintam in varsta, sunt aprobate de FDA in baza studiilor de laborator, si nu ca urmare a studiilor clinice, astfel ca in prezent nu sunt cunoscute inca in totalitate efectele si interactiunile cu alte tratamente cronice; recomandarea noastra este sa va sfatuiti cu medicul curant inainte de a recurge la o astfel de terapie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Quercitina 

Quercetina este un pigment comun de plante care se găsește în vinul roșu, ceapa, ceaiul verde, merele, fructele de pădure, Ginkgo biloba și sunătoarea. Quercetina, care interferează cu mai multe căi anti-apoptotice, elimină în principal celulele endoteliale senescente, care acoperă vasele de sânge și vasele limfatice si quercetina stimulează sistemul imunitar să producă un răspuns mai eficient și mai eficient la declanșatorii obișnuiți ai simptomelor la persoanele alergice, cum ar fi polenul in anotim-purile calde. Quercetina are proprietăți antiinflamatorii, antivirale si inhiba eliberarea  histaminei, scade nivelul  citokinelor pro-inflamatorii, stimuleaza leucotrienele și suprima producția de interleukină IL-4.

Cercetările clinice indică faptul că teaflavinele și quercetina sunt compuși excelenți senolitici care influențează căile biologice specifice care promovează intinerirea celulara și încurajează organismul să gestioneze celulele senescente. Un studiu din 2017 publicat în Free Radical Biology & Medicine Journal a arătat că theaflavinele, derivate din ceaiul negru, au inhibat în mod semnificativ acumularea de biomarkeri pentru senescență. Într-un studiu din 2018 publicat în EBioMedicine, fisetin a încurajat curățarea resturilor celulare, permițând celulelor sănătoase să se regenereze. Dar, în timp ce quercetina, fisetina și ceaiul negru sunt destinate celulelor senescente, ele nu vizează întotdeauna pe toate. Potrivit dr. Swick, de aceea Life Extension a adăugat apigenină antioxidantă puternică, care funcționează vizând orice celule senescente rămase și susținând sănătatea celulară și a țesuturilor, un aspect critic al îmbătrânirii sănătoase. 

Quercetina poate fi administrata  pe termen scurt,  în doze de până la 1 gram pe zi timp de 12 săptămâni. Alte studii arata  că flavonoidele, inclusiv quercetina, pot interfera cu funcția tiroidiană, inhibă creșterea celulelor tiroidiene și absorbția iodurii,  scade expresia receptorilor de tirotropină, a peroxidazei tiroidiene și a genelor de tiroglobulină,  poate acționa ca un perturbator al tiroidei și sugerează că este necesară prudență în utilizarea sa suplimentară și terapeutică la pacinetii cu afectiuni tiroidiene aflate sub tratament.

Fisetina

Studiile arata ca fisetina este mult mai bună în distrugerea celulelor senescente decât multe alte substanțe, cum ar fi quercetina sau curcumina sau EGCG.
Fisetin este un senoterapeutic care extinde sănătatea și durata de viață conform EBioMedicine, 2018,
Pe lângă eliminarea celulelor senescente, fisetina reduce inflamația , inhibă mTOR (un comutator important de îmbătrânire) (R), reduce glicația (care contribuie și la îmbătrânire), crește producția de substanțe de protecție a celulelor și are multe efecte mai benefice.Fisetina este un ingredient natural care se găsește în legume și fructe, în special în căpșuni.

Glucozamina 

Majoritatea oamenilor cunosc glucozamina ca o substanță care reduce uzura cartilajului și îmbunătățește sănătatea articulațiilor, dar puțini oameni știu că glucozamina poate prelungi, de asemenea, durata de viață în diferite organisme.

Interesant este faptul că studiile arată că glucozamina este unul dintre puținele suplimente asociate cu mortalitatea redusă la om  și, de asemenea, riscul redus de boli cardiovasculare. Există, de asemenea, asocieri între persoanele care iau glucozamină și inflamația redusă. Diverse studii pe animale au arătat că glucozamina reduce ateroscleroza și inhibă agregarea plachetară, prevenind coagularea, efect potentat cand suplimentul contine si acizi grasi omega 3.

Glucozamina poate îmbunătăți sănătatea mitocondrială, permițând astfel mitocondriilor (centralele electrice ale celulelor noastre) să funcționeze mai bine. O modalitate de a face acest lucru este prin creșterea „biogenezei mitocondriale”, ceea ce înseamnă că glucozamina induce formarea (geneza) mitocondriilor suplimentare.

Cea mai bună formă de glucozamină este sulfatul de glucozamină.
 

Acidul hialuronic

Acidul hialuronic este o componentă importantă a pielii. Dar acidul hialuronic (HA) înconjoară și încorporează multe alte celule din corp decât doar celulele pielii.

Cu cât îmbătrânim, cu atât este mai puțin acid hialuronic în organism. O persoana de 70 de ani are doar aproximativ 19% din cantitatea de acid hialuronic a unei persoane tinere.

Studiile arată că acidul hialuronic, administrat oral, poate îmbunătăți aspectul pielii prin reducerea ridurilor, îmbunătățirea hidratării pielii și creșterea strălucirii pielii. De asemenea, poate ameliora osteoartrita, ceea ce are sens, dat fiind că articulațiile și cartilajul conțin mult acid hialuronic.

Interesant este faptul că acidul hialuronic este alcătuit din acetil-glucozamină (nu  confundați cu glucozamina).

S-a demonstrat că acetil-glucozamina extinde durata de viață la șoareci.

Acetil-glucozamina ar putea face acest lucru inducând „răspunsul proteic desfășurat”, care este un mecanism de apărare care începe să acționeze atunci când celula simte că există prea multe proteine ​​îndoite necorespunzător care se acumulează în celulă.

Acumularea de proteine ​​este unul dintre motivele pentru care îmbătrânim. Când consumați acid hialuronic, părți ale moleculei sunt descompuse în intestin în acetil-glucozamină, care poate fi absorbită de celulele intestinale și ajunge în fluxul sanguin.


Gingerol, un ingredient bioactiv important în ghimbir 

Ghimbirul este un condiment bine cunoscut. Dar nu este orice condiment. Multe studii științifice au demonstrat multiple efecte benefice asupra ghimbirului asupra sănătății, cum ar fi reducerea inflamației (R) și protejarea celulelor împotriva deteriorării.

S-a descoperit că ghimbirul poate îmbunătăți diabetul de tip 2 și inflamația.

Studiile arată că ghimbirul poate proteja șoarecii împotriva dozelor letale de radiații, ceea ce este destul de impresionant. Șoarecii care au primit ghimbir înainte de a fi expuși la o doză mare de radiații au trăit mult mai mult. Radiația cu energie ridicată dăunează foarte mult celulelor, deoarece radiațiile oxidează (deteriorează) multe componente ale celulelor, rupe molecule, inclusiv ADN, și induc inflamații puternice. Cu toate acestea, ghimbirul pare să fie capabil să atenueze acest atac molecular.

Magneziul

Magneziul ajută nenumărate enzime din corpul nostru să funcționeze corect si este un mineral indispensabil pentru ca organismul să funcționeze corect.. Celulele transferă magneziul în interior și în exterior pentru a propaga semnalele nervoase și pentru a genera impulsuri musculare, inclusiv bătăile inimii noastre.

De asemenea, magneziul se lipeste de ADN-ul nostru, stabilizându-ne ADN-ul, protejându-l împotriva deteriorării . Creșterea deteriorării ADN-ului este unul dintre motivele pentru care îmbătrânim.

Aportul scăzut de magneziu este asociat cu inflamație crescută, tensiune arterială crescută, risc crescut de boli de inimă, boli neurodegenerative, rezistență la insulină, osteoporoză și chiar dezvoltarea cancerelor.

De asemenea, magneziul furnizează energie și poate ajuta oamenii să facă față stresului. Magneziul se asociază în special cu malatul, o altă substanță care poate furniza energie.

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0