Există o legătură între masa musculară și riscul de boli cardiovasculare? [studiu]

Un nou studiu arată că există o legătură între o masă musculară mai mică și un risc mai mare de evenimente cardiovasculare - cel puțin la bărbații cu vârste de peste 45 de ani. Această asociere, arată cercetarea, este valabilă chiar și pentru bărbații fără antecedente de boli de inimă.

Pierderea unei părți din masa musculară apare în mod natural pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, iar acest proces afectează în special bărbații. De fapt, cercetările arată că, în cazul bărbaților, după vârsta de 30 de ani, masa musculară tinde să scadă cu 3-5% pe deceniu. Cum poți preveni și minimiza această pierdere? Rămânând activ. O lipsă de activitate fizică poate contribui nu doar la o lipsă de tonifiere a musculaturii, ci și la deteriorarea sănătății în general.

Deși studii anterioare au sugerat că persoanele cu afecțiuni cardiovasculare care prezintă pierderi mai mari de masă musculară au un risc mai mare de moarte prematură, până în prezent, puține cercetări au analizat posibilele asocieri între masa musculară și riscul cardiovascular la persoane fără probleme cardiace sau circulatorii preexistente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acum, specialiștii de la mai multe universități din Europa și din Australia au realizat un studiu¹ cu scopul de a completa acest gol de cercetare. Noul studiu a analizat datele unei cohorte de bărbați în vârstă de 45 de ani, urmăriți pe o perioadă de 10 ani. Concluziile cercetării sugerează că menținerea masei musculare poate ajuta la ținerea la distanță a problemelor cardiovasculare - cel puțin în cazul bărbaților.

Masă musculară mai mare, risc cardiovascular mai mic

Echipa de cercetători a analizat informațiile medicale a 2.020 de participanți - jumătate bărbați, jumătate femei - pe o perioadă de 10 ani. Cu excepția unuia dintre participanți, restul aveau vârste de peste 45 ani și, la momentul intrării în studiu, nicio persoană nu suferea de boli cardiovasculare.

La început, participanții au furnizat date cu privire la alegerile lor de viață, cum ar fi alimentația obișnuită și exercițiile fizice, precum și măsurători ale grăsimilor circulante din sânge, biomarkeri sistemici ai inflamației, greutate și tensiunea arterială.
Cercetătorii explică faptul că toate aceste valori sunt importante, deoarece pot influența riscul unei persoane de a avea probleme cardiovasculare. Pe lângă aceste date, autorii studiului au calculat și masa mușchilor scheletici a participanților, ajustată în funcție de greutatea și înălțimea fiecăruia.

Pe parcursul celor 10 ani de urmărire a participanților, cercetătorii au înregistrat 272 de evenimente cardiovasculare - atât fatale, cât și non-fatale - care au inclus accident vascular cerebral și accident vascular cerebral minor. Aceste cazuri au apărut toate în cadrul eșantionului de lucru de 1.019 participanți care au avut 45 de ani sau mai mult la începutul studiului.

Oamenii de știință au descoperit că bărbații au avut un risc de patru ori mai mare să dezvolte boli cardiovasculare decât femeile. Mai mult, s-a observat o legătură între volumul de masă musculară mai scăzut și un risc mai mare de probleme cardiovasculare în cazul bărbaților.

La celălalt capăt al spectrului, bărbații cu cel mai mare volum de țesut muscular la nivelul inițial au avut un risc cu 81% mai mic de evenimente precum accident vascular cerebral și atac de cord, comparativ cu cei care aveau cea mai mică masă musculară la începutul perioadei de studiu. De asemenea, echipa a descoperit că bărbații cu cel mai mare volum de țesut muscular la început au avut o prevalență mai mică a altor factori de risc pentru probleme cardiovasculare, cum ar fi valorile mari ale tensiunii arteriale, diabetul sau obezitatea.

Nu este clar de ce asocierea dintre problemele cardiovasculare și masa musculară a fost semnificativă doar în cazul bărbaților, deși cercetătorii au estimat că diferențele hormonale între bărbați și femei, odată cu înaintarea în vârstă, ar putea explica această discrepanță.

Deși autorii recunosc că studiul lor observațional nu poate stabili nicio relație de cauză și efect, ei susțin că rezultatele indică, totuși, importanța majoră a păstrării masei musculare de-a lungul vieții, pentru a reduce riscul unor boli precum cele cardiovasculare. 
Prevenirea declinului muscular poate începe la orice vârstă și se poate face prin exerciții fizice (ridicarea greutăților, aerobic etc.) și printr-o alimentație bazată pe proteine slabe (pește, curcan, iaurt, tofu), legume, leguminoase, cereale integrale, în defavoarea alimentelor de fast-food, a pâinii albe, a produselor îndulcite cu zahăr și a celor foarte procesate.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Is there a link between muscle mass and cardiovascular risk?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326995.php
1 Studiul „Skeletal muscle mass in relation to 10 year cardiovascular disease incidence among middle aged and older adults: the ATTICA study”, apărut în  Journal of Epidemiology & Community Health, http://dx.doi.org/10.1136/jech-2019-212268, autori: Stefanos Tyrovolas et al.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0