Care sunt factorii care pot declansa episoadele de angina pectorala

Angina reprezinta durerea in piept cauzata de reducerea fluxului sanguin catre miocard (asa cum mai este numit muschiul inimii).

De regula, angina nu pune viata in pericol, insa sa nu uitam ca ea reprezinta un semnal de alarma, care ar putea indica faptul ca pacientul prezinta un risc (care nu trebuie neglijat) de a suferi un infarct miocardic ori un accident vascular cerebral.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Principalul simptom al anginei este, deci, durerea in piept. Ca sa o recunosti, retine ca durerea in piept cauzata de angina are cateva caracteristici:

- se simte o presiune in piept, ca o "gheara" care strange zona pectorala, este o durere surda sau o senzatie de greutate in zona pieptului; aceasta durere se poate extinde pana la bratul drept, zona gatului, maxilar sau spate;

- durerea in piept este declansata de efortul fizic sau de stres, insa exista si alti factori care pot duce la aparitia acestui simptom;

- durerea in piept se opreste dupa cateva minute de repaus.

In unele situatii, pacientul prezinta si alte simptome, cum ar fi senzatia de rau sau senzatia ca nu mai poate respira.

Factorii care declanseaza episoade de angina pectorala

Pacientul cu angina pectorala stie cel mai bine care sunt factorii declansatori, asa ca este important sa evite anumite situatii, care ii pot solicita muschiul inimii mai mult decat ar fi normal.

Angina se poate declansa la efort fizic

Problema in cazul pacientilor este fluxul de sange redus. Asta inseamna ca inima nu mai primeste suficient sange, bogat in oxigen si nutrienti. Insa durerea in piept nu apare tot timpul, ci doar in anumite situatii.

In perioadele in care exista o cerere mai redusa de oxigen (de exemplu, atunci cand pacientul se odihneste), muschiul inimii poate sa se descurce si sa functioneze cu o cantitate redusa de sange, fara sa se declanseze simptomele anginei. Insa daca apar momente in care pacientul are o nevoie mai mare de oxigen la nivelul inimii, cum ar fi atunci cand face exercitii fizice, se antreneaza, face efort fizic, da la zapada, acesti factori pot cauza durerea in piept.

Angina stabila este, de regula, declansata de efortul fizic. Cand pacientul urca scarile, face exercitii fizice sau merge, muschiul inimii are nevoie de mai mult sange pentru a functiona, insa sa nu uitam ca miocardului ii va fi mai greu sa obtina sangele de care are nevoie atunci cand arterele pacientului sunt ingustate.

Alti factori sau alte conditii in care apar durerile in piept

Pe langa activitatea fizica intensa (precum exemplele de mai sus, cand pacientul urca scari, da la zapada, merge pe jos etc.), exista si alti factori, precum stresul emotional, frigul (temperaturile scazute de afara), mesele copioase (cu preparate care pica greu la stomac) si fumatul pot, de asemenea, sa contribuie la ingustarea arterelor si pot declansa angina pectorala, tocmai pentru ca prin muschiul inimii nu circula o cantitate suficienta de sange.

Un alt tip de durere in piept, pe langa angina instabila si stabila, este angina varianta sau Prinzmetal. Acest tip de angina este cauzat de un spasm intr-o artera coronara care este temporar ingustata. Aceasta ingustare a arterei reduce fluxul sanguin catre inima pacientului, cauzand durere in piept. Stresul emotional sever, fumatul si utilizarea drogurilor/substantelor ilegale precum cocaina pot declansa acest tip de angina, spun specialistii.

Ce trebuie sa retina pacientii cu angina

Durerea in piept poate fi declansata in momentele in care exista un efort fizic mare, cand se fac unele activitati fizice sau exercitii, cand pacientul a avut o masa copioasa, antrenamente solicitante, chiar si vremea calduroasa sau frigul extrem (adica temperaturile extreme) pot declansa, in unele cazuri, angina stabila.

O masa copioasa poate declansa infarctul

Un studiu din anul 2000, al Asociatiei Americane a Inimii (AHA) a aratat ca o masa copioasa (o cantitate neobisnuit de mare de mancare) poate creste riscul de infarct miocardic de aproape 4 ori, la un interval de 2 ore dupa ce pacientul a mancat. Cercetatorii spun ca aceasta descoperire indica faptul ca o masa copioasa poate actiona, in mare, ca un factor declansator pentru infarctul miocardic, in acelasi mod in care si efortul fizic sau crizele de furie ar putea declansa un atac de cord. Asa ca se confirma ca mesele copioase, imbelsugate, pot declansa episoade de angina pectorala, pentru ca unul dintre simptomele infarctului miocardic este durerea in piept.

 

Sursa foto: Shutterstock

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/angina-pectoris-stable-angina
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/angina/
  • "Heavy Meals May Trigger Heart Attacks.", studiu de la American Heart Association -
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2000/11/001120072759.htm

 

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0