Analizele pe care orice femeie ar trebui sa le faca pentru a depista la timp cancerul

Cu totii ne temem de acest diagnostic - cancer - gandindu-ne ca dupa ce il auzim viata noastra se incheie si vom ajunge, mai devreme sau mai tarziu, sa ne luam ramas bun de la cei dragi. Toti specialistii ne atentioneaza insa ca modul de abordare este complet gresit. Ar trebui, in schimb sa ne gandim ca majoritatea formelor de cancer, descoperite la timp, se pot trata eficient pana la vindecare completa sau macar pana la prelungirea sperantei de viata chiar si cu 15-20 de ani.

 

Depistarea precoce ne poate salva

Desi  nu putem spune cu precizie de ce apare cancerul, stim pana in prezent,  ca de vina pot fi mostenirea genetica, fumatul, dieta dezechilibrata, cu multa carne si fara vegetale proaspete, lipsa activitatilor sportive si expunerea indelungata la soare, fara creme de protectie, consumul de alcool, unele infectii virale ca in cazul cancerului de col uterina sau hepatic in infectiile virale din hepatita B sau C, cancerul gastric degenerat din gastita atrofica generata de infectia cu H.Pylori netratata etc, sau  expunerea la radiatii sau unele substante toxice, din mediu sau  aer. Acestea  cresc riscul de cancer chiar la varsta tanara. Iar pentru a preveni boala nu ne ramane decat sa adoptam un stil de viata echilibrat si sa mergem regulat la medic.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu putem preveni in totalitate cancerul, dar putem incerca sa reducem factorii de risc si poate cel mai important, sa mergem regulat la medic, pentru a putea depista un cancer in faza incipienta, care nu prezinta inca simptome si pe care il putem trata eficient. 

Pe langa analizele de sange pe care trebuie sa le facm in mod regulat, exista si o serie de alte teste recomandate in functie de varsta si de prevalenta anumitor tipuri de cancere pentru categoria de varsta respectiva, factorii de risc personali si heredocolaterali.

Ce analize sunt obligatorii

Cercetarile si studiile ne spun cu certitudine ca cele mai frecvente cancere diagnosticate la femeile din Romania sunt: cancerul de san, cancerul pulmonar, cancerul de col uterin si cancerul colorectal. Fiindca din pacate cancerul este o afectiune care poate aparea la orice varsta, testarile se fac chiar din tinerete, de la 20 de ani si poate chiar mai devreme, daca tanara si-a inceput deja viata sexuala, a dat nastere unui copil sau istoricul familial cu foarte multe tipuri de cancer indica acest lucru.

 
 

Intre 20 de 30 de ani, femeia trebuie sa faca obligatoriu anumite vizite la medicul ginecolog, medicul dermatolog, dar si o serie investigatii care au in vedere glanda tiroida. Ecografia de san, ecografia abdominala, testul Papanicolau si testele de sange sunt in masura sa dea primele indicii in privinta unei tumori germinale, unei leucemii sau unui melanom, cele mai frecvent diagnosticate cancere la aceasta varsta.

Dupa varsta de 30 de ani creste riscul cancerelor din sfera genitala, de san si de col, la care se adauga si alte forme ale cancerului de piele, pe langa melanom. Raman asadar investigatiile realizate si pana la aceasta varsta, insa ar trebui vizitati si medicul cardiolog si medicul gastroenterolog. In caz de nevoie, mamografia poate inlocui ecografia de san pentru un diagnostic mai precis.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dupa varsta de 50 de ani, medicii diagnosticheaza frecvent la femei cancere de san, de colon si de col. Iar pachetul de testari complete care vizeaza detectarea precoce a acestor afectiuni cuprinde o consultatie de medicina interna, una ginecologica, o alta cardiologica, o consultatie ganstroenterologica, ecografie abdominala, ginecologica, de tiroida si de san, testul Papanicolau, mamografia, colonoscopie si EKG. 

Teste de sange utile pentru depistarea cancerului

  • Antigenul cancerului-125 (CA-125) pentru cancerul ovarian si marker secundar în cancerul pancreatic, dupa CA-19
  • Alfa-fetoproteină (AFP) pentru cancerul hepatic
  • Fosfataza alcalină: ajută la diagnosticarea cancerului hepatic și al cancerului osos.
  • Feritină: niveluri extrem de ridicate de feritină pot indica boala Hodgkin sau leucemie.
  • Tiroglobulină: nivelurile ridicate ale acestui hormon pot indica cancer folicular.
  • Gonadotropina corionică umană (hCG) pentru tumorile cu celule germinale, cum ar fi  cancerul ovarian
  • Antigen carcinoembrionar (CEA); reşteri semnificative ale concentraţiei CEA sunt întâlnite în cancer colorectal, pancreatic, gastric, pulmonar, mamar, cervical, ovarian
  • Proteina epididimului uman 4 (HE4) și inhibina pentru cancerul ovarian
  • Calcitonină pentru cancerul tiroidian medular si mamar. Nivelul normal de calcitonina  trebuie sa fie la  fumătoare – < 7.49 si la nefumătoare – < 4.3, valori mai mari se intalnesc si alte afectiuni  tiroidiene, paratiroidiene, tumori mamare, insuficienta renala etc.
  • NSE (Enolaza Neuron Specifica)  marker pentru cancerul pulmonar cu celule mici (small cell lung cancer-SCLC), neuroblastomul, carcinomul tiroidian medular
  • Cyfra 21-1 este cel mai sensibil marker pentru cancerul pulmonar, altul decât cel cu celule mici (non-small cell lung cancer-NSCLC)
     

Interpretarea se coreleaza cu alte analize si doar in context clinic.

Medicii pot identifica si leucemia în timpul analizelor de sânge de rutină, înainte ca un pacient să prezinte simptome. Dacă aveți deja simptome și mergeți la o vizită medicală, medicul dumneavoastră va efectua un examen fizic pentru a verifica satrea  ganglionilor limfatici, splinei sau ficatului.

  • Număr scăzut de celule albe din sânge: tratamentul cancerului tinde să scadă globulele albe din corp. Leucemia, limfomul sau mielomul multiplu scad, de asemenea, numărul de celule albe din sânge.
  • Număr scăzut de celule roșii din sânge: unele tratamente de chimioterapie sau radioterapia pot reduce numărul de globule roșii din sânge (anemie). Numărul scăzut de celule roșii din sânge ar putea fi, de asemenea, cauzat de sângerarea mucoasei gastrice, care apare în cancerul de stomac.
  • Cantitate variabilă de celule albe din sânge: limfocitele sau monocitele foarte anormale pot indica posibilitatea apariției anumitor tipuri de cancer.
  • Număr scăzut de trombocite: cancerul care afectează măduva osoasă poate, de asemenea, să scadă numărul de trombocite.

O biopsie a măduvei osoase poate ajuta la confirmarea diagnosticului de cancer de sânge.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0