Perspective asupra cancerului de prostata

Am vorbit cu dr. Catalin Costovici, Medic primar oncologie medicala si Expert DOC, despre un tip frecvent de boala diagnosticata in randul barbatilor: cancerul de prostata.

Expertul DOC ne-a explicat ca, in general, in stadii incipiente, cancerul de prostata nu are simptome. Foarte multi pacienti ajung la medic cu boala in stadii avansate, iar simptomatologia este polimorfa. In primul rand, pacientii au dificultati la urinare.

Ideal ar fi ca fiecare barbat, subliniaza dr. Costovici, dupa implinirea varstei de 50 de ani, sa mearga la medic pentru un control de rutina, iar pe langa analizele uzuale, pacientul trebuie sa faca si o analiza PSA, o analiza de sange care poate identifica, din timp, anumite modificari care pot sufera un cancer de prostata.

Din pacate, foarte multi barbati ajung in cabinetul medicului in stadii avansate de boala, cand exista simptome, precum: obstructie la urinat, dificultati la urinat, incontinenta urinara, urina cu sange, dureri osoase severe (care sunt, de multe ori, metastazele unui cancer de prostata).

Medicul urolog este cel care pune diagnosticul si tot el indruma pacientul in directia acelor investigatii necesare. Pe langa tuseul rectal (care este obligatoriu la orice barbat, cu simptome sau fara), urmeaza investigatiile standard recomandate de medicul urolog: ecografie, ecografie transrectala, RMN sau computer tomograf si la final biopsia prostatei. Biopsia este cea care ii spune medicului urolog ce caracteristici are tumora.
 
Newsletter DOC dedicat

Medicul Catalin Costovici ne-a detaliat si tipurile de tratamente la care poate fi supus pacientul cu cancer de prostata. Expertul DOC a adus in discutie si testele genetice care au intrat in arsenalul de diagnosticul al medicilor. Astfel de teste ii ajuta, deci, pe medici sa aleaga mai bine pacientul care necesita o operatie sau radioterapie ori pacientul care necesita doar urmarirea evolutiei.

Un astfel de test este Prolaris, despre care expertul DOC ne-a explicat ca ii ajuta pe medici sa incadreze pacientul in categoria de risc si ii ajuta si in stabilirea concreta a terapiei pentru pacientii cu o forma agresiva de cancer de prostata. Cu mai multe sfaturi despre tratamentul si stilul de viata al pacientilor cu cancer de prostata te astept si pe DOC.ro, in comunitatea Afectiunile prostatei.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0