Controlul urologic anual: cand se recomanda si ce presupune

Barbatii au tendinta de a amana la nesfarsit vizitele la medic. Dupa o anumita varsta insa, controlul urologic, de pilda, este indicat sa fie facut anual.

Screeningul permite diagnosticarea unor afectiuni, inainte ca acestea sa inceapa sa se manifeste. Controalele anuale sunt in mod deosebit recomandate pe masura ce factorii de risc pentru o anumita afectiune se inmultesc sau se intensifica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De pilda, in cazul afectiunilor urologice precum cancerul de prostata, se recomanda consultul anual mai ales barbatilor de peste 50 de ani si a celor care au rude cu afectiuni de acest gen.

Consultul urologic este recomandat si daca pacientul are urmatoarele simptome:

  • Nevoia permanenta de a merge la toaleta, mai ales pe timpul noptii
  • Presiunea redusa a jetului de urina
  • Durere, disconfort la mictiune
  • Durere in zona abdominala si pubiana
  • Sange in urina si/sau sperma
  • Incapacitatea de a mentine erectia
  • Senzatia de urinare incompleta

In ce consta consultul urologic

Examinarea fizica

In prima faza, medicul va examina organele genitale ale barbatului si va face examinarea rectala digitala.

Analizele de sange

Apoi se vor face analizele de sange. Nivelul de creatinina din sange, dar si cel de uree, permite medicului sa verifice activitatea rinichilor. Un nivel prea mare de creatinina, de pilda, poate indica prezenta unor probleme renale.

Si verificarea nivelului de testosteron din sange este folosita pentru evaluarea functiei erectile a barbatului.

O metoda de screening folosita este PSA – antigenul prostatic specific, care poate identifica afectiuni ale prostatei.

Analizele de urina

In timpul consultului urologic se realizeaza si analize de urina. Acestea identifica bacteriile, nivelul de nitriti, cel de bilirubina, precum si nivelul de proteine din urina.

Ecografia si alte teste imagistice

Aceste metode de diagnosticare permit identificarea tumorilor, a chisturilor, a pietrelor la rinichi, a anomaliilor prezente la nivelul vezicii urinare precum si a uretrei.

Analiza spermei

In cazul in care exista suspiciunea de infertilitate, medicul poate recomanda o spermograma.

Importanta screeningului in detectarea cancerului de prostata

Avand in vedere ca a crescut considerabil in ultimii ani numarul cazurilor de cancer prostatic, medicii pun tot mai mult accentul pe importanta diagnosticarii timpurii.

Dupa implinirea varstei de 50 de ani, este recomandat controlul urologic anual pentru orice barbat. Insa acesta este obligatoriu daca exista si alti factori de risc precum:

  • Istoricul familial – cancerul de prostata se mosteneste uneori, de aceea barbatii care au in familie cel putin o persoana care sufera de acest tip de cancer trebuie sa acorde o atentie sporita screeningului.
  • Anumite gene – daca in urma testarii genetice pacientul depisteaza mutatii ale genelor BRCA1 sau BRCA2, exista risc crescut de cancer prostatic, ceea ce inseamna ca este necesar screeningul.

Este indicat ca pacientul sa isi gaseasca un medic urolog de incredere, la care sa revina anual pentru control. In acest fel, medicul va cunoaste istoricul acestuia si atunci cand apare o problema, isi va da seama mai usor care este cea mai buna metoda prin care o poate solutiona.

Cancerul de prostata afecteaza glanda denumita prostata, care contribuie la producerea lichidelor seminale. Aceasta este localizata sub vezica urinara si in fata rectului. 

Cancerul prostatic este cel mai frecvent tip de cancer in randul barbatilor, insa are totodata si o rata foarte buna de vindecare, atata timp cat este diagnosticat in stadiu incipient. Mai exact, daca boala este depistata inainte de metastaza (adica inainte de a se raspandi catre alte zone din corp), rata de supravietuire pe o perioada de 5 ani este de 99%. Dupa 15 ani, aceasta scade la 96%. Pe de alta parte, daca este deja metastatic, rata de supravietuire pe o perioada de 5 ani este de doar 29%.

Din pacate insa, cancerul de prostata este asimptomatic in stadiu incipient, ceea ce inseamna ca screeningul este esential pentru depistarea timpurie a acestuia. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0