Problemele cu glanda tiroidă: la ce semne să fii atent?

Problemele cu glanda tiroidă te pot face să să slăbești fără dietă (hipertiroidism) sau să te îngrași (hipotiroidism), însă există și alte semne mai puțin evidente care pot indica o tiroidă bolnavă.

Tiroida este o mică glandă în formă de fluture care se găsește la baza gâtului. Aceasta produce hormonul tiroidian, care controlează mai multe activități din organism, inclusiv cât de repede arzi caloriile și cât de rapid îți bate inima. Afecțiunile tiroidei fac ca această glandă să producă fie prea mult, fie prea puțin hormon. Femeile au un risc mai mare să dezvolte boli tiroidiene, mai ales imediat după sarcină și după menopauză.

Pe de o parte, tiroida hiperactivă te face să transpiri mai mult, să te simți înfierbântat, să pierzi în greutate sau să-ți bată inima mai repede. Pe de altă parte, tiroida subactivă te face să-ți fie frig mai des, să te îngrași și să simți că inima îți bate mai încet. Există, însă, și alte semne poate mai puțin evidente despre care e bine să știi în ceea ce privește problemele cu glanda tiroidă.

Ceață cerebrală

Glanda tiroidă trimite anumiți hormoni către creier pentru a-l ajuta să-și îndeplinească toate sarcinile. Când hipotiroidismul încetinește fluxul acestor hormoni, un efect secundar este „ceața cerebrală”. Este posibil să îți vină mai greu să te concentrezi, să îți amintești anumite lucruri sau să gândești clar.

Schimbări de dispoziție

Te simți trist și neliniștit? Ar putea exista o mulțime de motive pentru această stare, dar problemele cu glanda tiroidă sunt și ele pe listă. Depresia este adesea primul semn al unei probleme cu tiroida. Anxietatea este, de asemenea, legată de această afecțiune. Se întâmplă mai frecvent ca o persoană să se simtă deprimată atunci când are hipotiroidism, în timp ce anxietatea este frecventă în cazul în care suferă de hipertiroidism.

Complicații ale sarcinii

Studiile arată că, dacă o femeie are o tulburare tiroidiană netratată, este mai probabil să se confrunte cu complicații atunci când este gravidă, cum ar fi o afecțiune numită preeclampsie. De asemenea, există un risc mai mare de avort spontan sau de nașterea unui copil mort, de naștere prematură sau de a avea un copil cu greutate redusă.

Cicluri neregulate sau prea abundente

Problemele cu menstruația pot fi un semn al unei afecțiuni tiroidiene. Dacă menstruația este foarte ușoară sau dimpotrivă, foarte abundentă ori neregulată, aceste situații pot fi simptome ale unei probleme cu glanda tiroidă. Dacă o femeie nu are deloc ciclu, și acesta poate fi și un semn. Fetele cu tulburări tiroidiene pot avea prima menstruație ori foarte devreme, ori foarte târziu.

Fața umflată

Ți se pare că fața ta are un aspect umflat? Ar putea fi vorba de un lichid suplimentar pe care corpul îl reține, deoarece tiroida nu funcționează corect. De obicei, aspectul umflat se va observa cel mai mult în zona pleoapelor, a buzelor și a limbii.

Vedere încețoșată

Uneori, o afecțiune tiroidiană determină acumularea de lichid suplimentar în țesuturile din jurul ochilor. Când se întâmplă acest lucru, boala tiroidiană poate face ca acei mușchi care controlează ochii să crească. Din acest motiv, persoana afectată poate dezvolta probleme cu concentrarea sau vederea poate să devină neclară (pacientul ar putea spune că „vede dublu”).

Sindrom de tunel carpian

Lichidul suplimentar apare și în alte locuri ale corpului. Nervii care ajung la mâini călătoresc printr-un tunel de țesut moale de lângă încheietura mâinii. Când țesutul respectiv se umflă din cauza a prea mult lichid, acest lucru poate pune presiune pe nervii din acea zonă. Amorțeala, furnicăturile și slăbiciunea care se pot resimți în degete se numește sindrom de tunel carpian.

Modificări ale simțului gustului

Atunci când tiroida nu acționează așa cum ar trebui, poate crea dificultăți în ceea ce privește procesul gustativ. Acest lucru poate face ca alimentele să înceapă să aibă un gust diferit pentru persoana afectată.

Libido scăzut

Când tiroida încetinește, la fel se întâmplă și cu metabolismul, care controlează acele organe care elimină hormoni sexuali. Când ai mai puțini hormoni, dorința sexuală tinde să scadă.

Pierderea părului

Este normal să pierzi un număr de fire de păr în fiecare zi, dar dacă începi să observi că se vede scalpul sau că apar modificări în ceea ce privește grosimea părului, problemele cu glanda tiroidă ar putea fi motivul. De obicei, această situație apare numai în caz de tulburări grave ale tiroidei pe care o persoană le-a avut pentru mai mult timp.

Tensiune arterială crescută

O tiroidă hiperactivă poate face ca vasele de sânge să devină mai puțin flexibile, ceea ce face mai greu pentru inimă să transporte sângele către toate părțile corpului. O tiroidă hiperactivă poate crește tensiunea arterială și poate face inima să bată mai repede. 

Constipație

Constipația poate fi un semn al hipotiroidismului, la fel și mersul prea des la toaletă, precum și scaunele prea moi.

Cum se tratează hipotiroidismul și hipertiroidismul?

Poate fi greu de spus dacă o persoană suferă de o boală tiroidiană, având în vedere că simptomele sunt aceleași cu ale altor probleme de sănătate. Dacă s-a ajuns la stabilirea unui diagnostic de hipotiroidism sau hipertiroidism, există mai multe opțiuni de tratament.

Hipotiroidismul este tratat cu medicamente care oferă corpului hormonul tiroidian de care are nevoie pentru a funcționa normal, medicamente care, de multe ori, trebuie luate pentru tot restul vieții. În ceea ce privește hipertiroidismul, tratamentul poate consta în medicamente, beta-blocante, terapie cu radioiod sau intervenție chirurgicală.

Medicamentele antitiroidiene împiedică tiroida să producă hormon tiroidian nou. E bine de știut că acestea nu provoacă daune de durată tiroidei. Beta-blocantele au rolul de a bloca efectele hormonului tiroidian asupra corpului. Aceste medicamente pot fi utile pentru încetinirea ritmului cardiac și tratarea altor simptome până când una dintre celelalte forme de tratament poate intra în vigoare. Beta-blocantele nu reduc cantitatea de hormoni tiroidieni care se produc.

Tratamentul cu radioiod distruge celulele care produc hormoni tiroidieni; adesea, acest lucru provoacă hipotiroidism permanent. În ceea ce privește intervenția chirurgicală, prin operație se elimină cea mai mare parte a tiroidei sau această glandă este eliminată în toalitate, ceea ce, de asemenea, poate provoca hipotiroidism permanent.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
OASH - Thyroid disease
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/thyroid-disease
RUSH - Signs of Thyroid Trouble
https://www.rush.edu/news/signs-thyroid-trouble


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0