Afectiunile glandei tiroide la femei si la barbati: deosebiri si incidenta

Statisticile arata ca din 10 pacienti diagnosticati cu boli ale glandei tiroide, 8 sunt femei. Principalele cauze ale incidentei mai mari in randul femeilor sunt predispozitia femeilor pentru bolile autoimune (multe cazuri de tiroidism sunt de natura autoimuna), precum si modificarile hormonale care se produc in organismul femeii pe parcursul fiecarei luni.

Atat hipertiroidismul, cat si hipotiroidismul sunt mai des intalnite in randul persoanelor de sex feminin, in comparatie cu cele de sex masculin. Un studiu observational realizat de catre cercetatorii norvegieni, pe un grup de 95.009 de oameni de peste 20 de ani, care locuiesc in aceeasi zona, a confirmat faptul ca bolile glandei tiroide sunt mai frecvente in randul populatiei feminine. Concret, 0,6% dintre persoanele de sex masculin monitorizate in cadrul acestui studiu au dezvoltat hipertiroidism, in timp ce persoanele de sex feminin au dezvoltat o asemenea afectiune in proportie de 2,5%. Pe de alta parte, hipotiroidism au facut 0,9% dintre barbati, in timp ce 4,8% dintre femei au dezvoltat o asemenea probleme de functionare a glandei tiroide.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Concluzia ar fi ca hipotiroidismul este mai frecvent la ambele sexe decat hipertiroidismul, in timp ce ambele afectiuni sunt mai des intalnite la femei, in comparatie cu barbatii.

Mai mult decat atat, acelasi studiu a evidentiat faptul ca riscul femeii de a avea o boala a glandei tiroide creste pe masura ce aceasta intainteaza in varsta.

Deosebiri dintre afectiunile tiroidiene la femei vs barbati

Cu toate ca afectiunile glandei tiroide se manifesta in mod similar la femei si la barbati, exista si simptome diferite, din cauza diferentei de sex.

Concret, femeia va resimti modificari la nivelul aparatului reproducator – asta inseamna ca apar dereglarile ciclului menstrual. Pe de alta parte, si barbatul poate experimenta disfunctii erectile pe fondul unei tiroidite.

Fertilitatea este afectata la ambele sexe, insa statisticile sugereaza totusi ca femeile au tendinta de a fi mai afectate de infertilitatea cauzata de problemele tiroidei, in comparatie cu barbatii care sufera de aceleasi probleme la nivelul acestei glande.

Cum sunt diagnosticate bolile glandei tiroide la femei vs barbati

Este important de mentionat ca atat femeile, cat si barbatii, au tendinta de a ignora simptomele cauzate de afectiunile glandei tiroide, punandu-le pe seama imbatranirii sau a altor afectiuni.

Totusi, reprezentatele sexului feminin ajung mai devreme la medic intrucat sunt mai grijulii din fire, dar si mai preocupate de sanatate.

Simptomele sunt aceleasi la ambele sexe. Hipertiroidismul se manifesta prin transpiratii in exces, intoleranta la caldura, palpitatii, agitatie, nervozitate, scadere in greutate, insomnii, umflarea pleoapelor, dureri oculare, tranzit intestinal accelerat si slabiciune musculara. Hipotiroidismul, pe de alta parte, se manifesta prin oboseala, somnolenta, sensibilitate la frig, constipatie, uscaciune a pielii si caderea parului.

Aparitia gusei este un simptom care determina pacientul sa mearga imediat la medic pentru un consult de specialitate.

Boala glandei tiroide este diagnosticata in urma unor analize de sange, ecografii si alte teste imagistice, care permit medicului sa identifice natura problemei.

Tratamentul este acelasi pentru ambele sexe – in caz de hipotiroidism, se recomanda terapia de substitutie hormonala, in timp ce hipertiroidismul este tratat prin suprimarea producerii hormonilor tiroidieni, prin administrarea de iod reactiv sau, uneori, prin tratament chirurgical.

Indiferent de sex, e important ca pacientul sa mearga la medic cat mai devreme, pentru diagnosticarea timpurie a afectiunilor glandei tiroide. Cu toate ca acestea nu se vindeca, se pot tine sub control prin tratament medicamentos.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: Studiul “Prevalence of thyroid disease, thyroid disfunction and thyroid peroxidase antibodies in a large, unselected population. The Health Study of Nod-Trondelag”, publicat in European Journal of Endocrinology, autori: T Bjoro, J Holmen, O Kruker, K Midthjell, K Hunstad, T Schreiner, L Sandnes si H Brochmann

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0