AVC dupa 50 de ani: cum reduci riscurile si care sunt sansele de supravietuire

Cand vine vorba de accidentul vascular cerebral (AVC), numit uneori si "atac cerebral", varsta conteaza foarte mult, mai ales in privinta supravietuirii.

Probabilitatea de a avea un accident vascular cerebral aproape ca se dubleaza la fiecare 10 ani, dupa ce ai implinit 55 de ani, potrivit American Stroke Association. Desi accidentul vascular cerebral este mai frecvent intalnit in randul varstnicilor, multe persoane sub 65 de ani sufera un AVC, chiar si tinerii putand sa fie afectati de acest eveniment cardiovascular major.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Expertii spun ca severitatea accidentului vascular cerebral si varsta pacientului sunt doi dintre cei mai importanti factori in ce priveste predictia sanselor de supravietuire ale unei persoane dupa un AVC.

Ratele de supravietuire la pacientii varstnici

Un studiu canadian care a fost realizat pe supravietuitorii unui AVC cu varsta (in medie) de 62 de ani sau peste a determinat care sunt ratele sau sansele de supravietuire in randul populatiei varstnice. Peste o treime (38% dintre pacienti) au avut cel putin 80 de ani, iar acest grup de varsta a avut, totodata, cele mai mari procente de mortalitate in timpul internarii in spital, adica de 24,%.

Pacientii cu varste sub 59 de ani au decedat, avand o rata de mortalitate de 5,7%. Cei cu varste intre 60 si 69 de ani au atins o rata de mortalitate de 8,6%, potrivit saebo.com, iar pacientii cu varste intre 70 si 79 de ani au decedat, avand o rata de mortalitate de 13,4%. Asadar, cu cat varsta pacientului este mai avansata, cu atat sansele lui de supravietuire dupa un AVC sunt mai reduse, dupa cum arata statisticile de peste hotare.

Cum iti reduci riscurile unui AVC dupa 50 sau 60 de ani

Exista, din fericire, factori de risc ai accidentului vascular cerebral pe care ii poti controla, trata si imbunatati. Poti reduce la "minimum" factorii de risc ai unui AVC, mergand in mod regulat la controale, tratand acele afectiuni de care suferi de mai multi ani si facand unele schimbari in stilul tau de viata.

1. Niciodata nu e prea tarziu sa te lasi de fumat

Fumatul iti afecteaza arterele, crescandu-ti sansele de formare a unui cheag de sange, iar astfel esti mai predispus sa dezvolti hipertensiune arteriala - cel mai mare factor de risc pentru AVC. Experti spun ca pana si persoanele care se lasa de fumat dupa pragul de 60 sau 70 de ani pot, in cele din urma, sa detecteze un beneficiu al renuntarii la acest viciu, iar pentru cei tineri, trecuti de 30 de ani sau de 40 de ani, beneficiul este substantial.

2. Miscarea este esentiala

Exercitiile fizice sunt cheia succesului in prevenirea unui AVC, ajutandu-te sa reduci tensiunea arteriala si contribuind la scaderea in greutate. Recomandarile oficiale sunt sa incerci sa aduni pana la 30 de minute de miscare, de 5 ori pe saptamana.

Nu te lasa descurajat. Expertii spun ca ceea ce se intampla atunci cand faci miscare (fie ca alergi afara, fie ca esti pe banda de alergare), activitatea iti reseteaza rata metabolica bazala, astfel incat sa arzi mai multe calorii in restul timpului.

3. Redu consumul de sare si de alimente sarate

Cand vine vorba de dieta, reducerea consumului sau cantitatii de sare (o alta cauza a hipertensiunii arteriale) este fara indoiala cea mai importanta modificare pe care o poti face, spun medicii. Te temi insa ca mancarea ta nu va mai avea gust sau savoare? Inlocuieste sarea cu ierburi aromatice, condimente si piper negru.

4. Renunta la alimentele grase

Cercetarile arata ca faptul ca o persoana este obeza ii creste sansele de a suferi un AVC legat de formarea unui cheag de sange cu pana la 64%, scrie The Guardian. Asa ca iti poti reduce riscul de AVC prin renuntarea la alimentele bogate in grasimi, prin faptul ca mananci mai multe fibre si prin faptul ca mananci 5 portii de fructe si legume pe zi. Iar daca vrei sa slabesti, mananca din farfurii de dimensiuni mai mici, pentru ca acest lucru te ajuta sa mananci mai putin si sa te disciplinezi.

5. Monitorizeaza-ti valorile tensiunii arteriale

Femeile au tendinta sa isi verifice mai des tensiunea arteriala, pe parcursul vietii de adult, insa barbatii pot sa ajunga la varsta de 60 de ani fara sa isi fi masurat tensiunea vreme de decenii, mai ales ca hipertensiunea arteriala adeseori nu vine la pachet cu simptome.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poti sa iti rogi medicul sa iti masoare tensiunea arteriala cand mergi la cabinet, dar cel mai simplu este sa iti cumperi un tensiometru de la farmacie si sa iti masori singur tensiunea, la intervalele pe care ti le recomanda medicul.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0