Factorii de risc in accidentul vascular cerebral

Cunoasterea factorilor de risc referitori la un eventual accident vascular cerebral (AVC) este primul pas pe care il poti face in prevenirea unui eveniment cardiovascular de acest gen.

Poti modifica sau trata anumiti factori de risc, pe cand altii nu pot fi modificati in niciun fel. Mergand in mod regulat la controale si cunoscandu-ti riscul, te poti concentra pe acele aspecte care sunt mai usor de schimbat si iti poti reduce riscul unui AVC.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Care sunt factorii de risc ai unui accident vascular cerebral pe care ii poti modifica sau trata

Hipertensiunea arteriala

Acesta este cel mai important factor de risc pentru accidentul vascular cerebral deoarece este principala cauza a unui AVC. De aceea este important sa iti cunosti valorile tensiunii arteriale si sa mergi la controale in mod regulat.

Fumatul

Toti specialistii sunt de acord ca fumatul deterioreaza vasele de sange. Acest viciu poate duce la blocaje in interiorul vaselor de sange, cauzand un accident vascular cerebral.

Diabetul

Faptul ca ai diabet iti dubleaza riscul de a suferi un accident vascular cerebral. Discuta cu medicul tau despre cum poti tine diabetul sub control.

Hipercolesterolemia (valori mari ale colesterolului)

Colesterolul marit iti creste riscul de a avea artere blocate. Daca o artera care duce la creier este blocata, poate sa rezulte un AVC.

Obezitatea si inactivitatea fizica

Faptul ca esti o persoana sedentara, obeza sau ambele iti poate creste riscul de boli cardiovasculare si de AVC.

Boala carotidiana sau alt tip de boala arteriala coronariana

Aceasta din urma este cunoscuta si sub numele de cardiopatie ischemica. Arterele carotide din zona gatului tau asigura rezerva de sange necesara creierului tau. O artera carotida afectata de o acumulare de placi de aterom pe peretele ei poate sa fie blocata de un cheag de sange, iar acest lucru cauzeaza un accident vascular cerebral.

Accidentul ischemic tranzitor

Recunoasterea si tratarea unui accident vascular ischemic tranzitoriu poate reduce riscul unui AVC major. Un accident ischemic tranzitoriu produce simptome asemanatoare cu cele ale unui AVC, dar majoritatea lor nu au efecte de durata.

Fibrilatia atriala sau alte boli cardiace

In cazul fibrilatiei atriale, camerele superioare ale inimii tremura (precum o strat de gelatina) si nu bat intr-un mod organizat, nu au o activitate ritmica. Acest lucru poate face ca sangele sa "balteasca" si sa se inchege, crescand astfel riscul unui accident vascular cerebral. In plus, fibrilatia atriala creste riscul de AVC de 5 ori, iar persoanele care sufera de boli cardiace au, la randul lor, un risc mai mare de AVC.

Anumite boli de sange

Un numar prea mare de globule rosii prezente in sange (numite si eritrocite) face ca sansele de formare a cheagurilor de sange sa fie mai mari, crescand riscul unui accident vascular cerebral. Siclemia sau anemia cu celule in secera este un exemplu: aceasta creste riscul de a suferi un AVC.

Consumul excesiv de alcool

Daca bei mai mult alcool decat cantitatea recomandata (diferita la femei, comparativ de cantitatea recomandata la barbati), iti poate creste tensiunea arteriala. Iar consumul excesiv de alcool ar putea duce, astfel, la un accident vascular cerebral.

Folosirea substantelor ilegale

Drogurile, precum cocaina, ecstasy, amfetaminele si heroina sunt asociate cu un risc crescut de AVC.

Sindromul de apnee in somn

Respiratia in timpul somnului, in cazul in care nu se face in mod corect, contribuie la riscul de accident vascular cerebral. Severitatea tot mai mare a sindromului de apnee in somn este asociata cu un risc crescut de AVC.

Care sunt factorii de risc ai unui AVC pe care nu ii poti controla

Varsta inaintata

Accidentul sau atacul cerebral afecteaza persoanele de toate varstele, insa cu cat esti mai batran, cu atat ai un risc mai mare.

Sexul

De-a lungul vietii, femeile au un risc mai mare de AVC, comparativ cu barbatii. Folosirea anticonceptionalelor si sarcina prezinta riscuri speciale de AVC in cazul femeilor.

Ereditatea si rasa

Persoanele care au avut rude de sange apropiate care au suferit un AVC au un risc mai mare de accident vascular cerebral. Persoanele afro-americane au un risc mai mare de deces si de dizabilitati de pe urma unui AVC, comparativ cu persoanele albe.

Un AVC anterior

O persoana care a suferit in trecut un accident vascular cerebral prezinta un risc mai mare de a suferi un alt eveniment cardiovascular de acest gen.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0