7 plante pentru raceala si gripa: cum sa le folosesti eficient

Aceste remedii din plante îți pot întări sistemul imunitar și te pot ajuta să ții la distanță răcelile și gripa în mod natural. Fie că ai apucat sau nu te vaccinezi împotriva gripei, trebuie să știi că îți poți reduce, totodată, riscul de îmbolnăvire dacă îți întărești sistemul imunitar cu ajutorul acestor plante, care sunt aliații cei mai buni din natură. Următoarele plante pot fi îndeosebi eficiente, iar unele dintre ele sunt delicioase și sub formă de ceai.

Înainte de toate, trebuie să știi că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale răcelii comune (tuse, dureri în gât, oboseală etc.). Gripa poate însă să provoace boli mai grave, care pot duce la complicații, în special în grupurile cu risc ridicat: sugari, copii sub cinci ani, gravide și vârstnici. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Plante și legume pentru răceală și gripă

Cimbrul

Ține la îndemână un "stoc" de ulei esențial de cimbru sau o pungă cu cimbru uscat, în cazul în care te îmbolnăvești, fie că e vorba de gripă, fie că e vorba de o banală răceală. Cimbrul este un renumit expectorant, care face ca tusea să fie mai productivă (te ajută să expectorezi, te ajută să îți cureți plămânii mai repede, astfel încât să te simți mai bine cât mai curând).

Poți să prepari un ceai din cimbru, lăsând la infuzat 2 lingurițe de cimbru proaspăt într-o cană cu apă fierbinte (clocotită), 10 minute. Strecori și bei ceaiul cald. Sau poți să faci inhalații cu abur, folosind cimbru: pune într-un bol sau vas mare cu apă clocotită o mână de cimbru uscat sau adaugă câteva picături de ulei esențial de cimbru și stai deasupra vasului, acoperind atât capul, cât și bolul cu un prosop. Inhalează aburii aceștia și vei vedea că metoda te va ajuta mucusul din plămâni să se înmoaie, iar apoi vei expectora mai ușor.

Echinacea

Nu există foarte multe dovezi cum că Echinacea va face prea multe pentru tine, o dată ce te-ai "pricopsit" cu o răceală, însă este posibil ca planta să scurteze durata simptomelor tale. Însă există unele dovezi care arată că Echinacea ar putea să prevină răcelile și gripa dacă este luată în combinație cu suplimentele cu usturoi, susțin unii specialiști din domeniu. Dacă nu știi câtă Echinacea conțin produsele de pe piață, cere sfatul unui medic fitoterapeut. Poți renunța la ceaiuri în acest caz și să iei mai degrabă suplimente cu Echinacea, de 1000 de miligrame, de 3 ori pe zi.

Lemnul-dulce

Lemnul-dulce conține un compus numit glycyrrhizin care are efecte antivirale destul de puternice împotriva bolilor grave, cum ar fi HIV. În plus, numeroase studii au arătat că extractele de lemn-dulce pot să lupte contra gripei, inclusiv împotriva tulpinilor de gripă aviară. În medicina ayurvedică, lemnul-dulce este folosit ca un bun expectorant. Multe companii farmaceutice fac suplimente din lemn-dulce și ceaiuri din lemn-dulce, dar asigură-te că ceri sfatul unui medic fitoterapeut, care îți poate recomanda cele mai bune produse. De asemenea, discută cu medicul sau farmacistul dacă iei și alte medicamente pe bază de prescripție medicală, deoarece se știe că lemnul dulce interacționează cu unele medicamente.

Usturoiul

Usturoiul este un aliat care îți stimulează sistemul imunitar și numeroase studii au arătat că animalelor cărora li s-au dat doze regulate de usturoi au putut să țină la distanță mult mai bine virusurile gripale și tulpinile de rinovirusuri, cea mai comună cauză a răcelii.

În cadrul unui studiu din 2001, voluntarii care au luat zilnic un supliment cu usturoi au avut o predispoziție mai scăzută de a se îmbolnăvi de răceli, comparativ cu voluntarii care au luat suplimente placebo. Și chiar dacă cei care au luat suplimente pe bază de usturoi s-au îmbolnăvit, ei și-au revenit mult mai rapid după boală.

Dacă nu iei suplimente, poți să te bucuri de aceleași beneficii și dacă mesteci un cățel de usturoi o dată pe zi, pentru prevenirea răcelii și gripei, sau de două ori pe zi că să scapi mai repede de o răceală sau de gripă.

Socul negru

Folosit din vremuri străvechi ca remediu pentru răceli, infecții ale sinusurilor și gripă, socul (Sambucus nigra) este o plantă utilă împotriva virușilor. Cercetătorii sunt de părere că antocianinele, compuși care se găsesc în mod natural în fructele de soc, sunt cele care au proprietatea de a întări sistemul imunitar și care împiedică „lipirea” virusului gripal de celule. 

Iar o meta-analiză efectuată în 2019 arată că socul negru poate reduce substanțial simptomele căilor respiratorii superioare și poate fi o alternativă mai sigură la medicamentele eliberate pe bază de rețetă în tratarea răcelii și gripei 1. Dacă plănuiești să apelezi la socul negru, este important de menționat că, deși efectele sale secundare sunt rare, există riscul să te confrunți cu indigestie ușoară sau cu reacții alergice. De aceea, discută cu medicul înainte de consuma remedii pe bază de soc.

Ghimbir

Există multe tipuri de ginseng, însă ginsengul care se găsește în America (Panax quinquefolius) este cel despre care oamenii de știință spun că este indicat în răceli și gripă. Ginsengul are această proprietate datorită compușilor care se găsesc în componența sa, și anume polizaharide și ginsenozide.

Un studiu mai vechi a arătat că ginsengul poate să reducă cu 25% riscul de îmbolnăvire, comparativ cu un placebo, iar două studii, tot mai vechi, au constatat că ginsengul a redus durata răcelii cu 6,2 zile comparativ cu un placebo. 

Dacă te hotărăști să folosești ginseng, trebuie să știi că această plantă poate să reducă eficacitatea anumitor medicamente, de aceea trebuie să discuți cu medicul înainte. Mai mult, se crede că ginsengul are proprietăți asemănătoare estrogenului (problematic pentru cei cu afecțiuni legate de hormoni). Persoanele cu afecțiuni cardiace, schizofrenie sau diabet nu ar trebui să consume rădăcină de ginseng decât sub supravegherea unui medic, atrag atenția specialiștii.

Ceaiul verde

În componența ceaiului verde se găsesc polifenoli naturali și antioxidanți cunoscuți sub denumirea de catechine. Acești compuși oferă beneficii pentru sănătate, care pot include prevenirea sau reducerea simptomelor gripei. În urma unei analize, oamenii de știință au identificat câteva studii care sugerează că aceste catechide care se întâlnesc în ceaiul verde pot avea un efect preventiv asupra gripei și răcelii comune 2.  Întrucât ceaiul verde conține o cantitate redusă de cofeină, este un remediu de luat în seamă atunci când suntem răciți sau diagnosticați cu gripă. 

Ce mai poți face ca să scurtezi răceala sau gripa

Poți să iei zinc

Câteva studii mai vechi arată că administrarea de siropuri și pastile care conțin zinc, la fiecare trei până la patru ore, poate reduce durata unei răceli sau a unei gripe cu o zi sau două. Totuși, este bine să știi că aceste medicamente pot să aibă câteva efecte secundare. De exemplu, au fost cazuri când anumiți pacienți au folosit spray-uri nazale cu zinc, confruntându-se apoi cu o pierdere permanentă a mirosului. În schimb, cei care aleg pastilele luate pe cale orală se pot confrunta cu un gust metalic de durată în gură.

Hidratează-te corespunzător

Este ceva obișnuit ca atunci când ești răcit sau când ai gripă să te confrunți cu durere în gât. Asta se întâmplă deoarece sistemul tău imunitar luptă împotriva unui virus care se află în căile respiratorii superioare. Umflarea, cât și durerea gâtului pot îngreuna înghițirea alimentelor. Și, mai mult decât atât, pot usca gâtul.  Iar dacă începi să tușești, se complică și mai mult lucrurile. De aceea, sfatul specialiștilor este de a te hidrata corespunzător, consumând apă plată, ceaiuri fierbinți sau supe.

Apelează la o gargară cu sare și miere

În cazul în care te confrunți cu dureri în gât și tuse, ai putea încerca o gargară cu apă sărată. Tot ce trebuie să faci este să amesteci aproximativ o jumătate de linguriță de sare într-un pahar plin cu apă caldă și să clătești gura cu acest amestec timp de câteva secunde înainte de a-l scuipa. Gargara aceasta ajută la fluidizarea mucusului, dar, în același timp, poate elimina iritanții precum bacteriile, virușii și alergenii din gât.  

Dacă vrei, poți să adaugi și puțină miere în gargara pe care o prepari, întrucât are un efect liniștitor. Mierea calmează țesuturile iritate, așa că apelează cu încredere la acest remediu.

Utilizează un spray nazal

Când ești răcit, este foarte important să menții hidratante căile nazale. Poți să faci asta folosind un umidificator în camera în care stai, de exemplu. Potrivit specialiștilor, menținerea unui nivel optim de umiditate în interior, de aproximativ 40 până la 60 la sută, reduce transmiterea virușilor respiratori. 

Când ești răcit, poți încerca și spray-urile saline nazale care se găsesc în comerț. Datorită lor, pot fi eliminate anumite virusuri din organism, reducând în același timp umflarea care poate provoca congestie. Un studiu publicat în 2019 a arătat că acest proces poate ajuta la scurtarea duratei bolii, precum și la reducerea potențială a transmiterii germenilor către ceilalți.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Inhibitory activity of a standardized elderberry liquid extract against clinically-relevant human respiratory bacterial pathogens and influenza A and B viruses”. BMC Complement Altern Med. 2011; Krawitz C, Mraheil MA, Stein M, et al.
https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-11-16
2 Studiul „Effect of Tea Catechins on Influenza Infection and the Common Cold with a Focus on Epidemiological/Clinical Studies”. Molecules. 2018 Jul 20, Furushima D, Ide K, Yamada H.
https://www.mdpi.com/1420-3049/23/7/1795
3 Studiul „A pilot, open labelled, randomised controlled trial of hypertonic saline nasal irrigation and gargling for the common cold”, Scientific Reports volume 9, Article number: 1015 (2019), Sandeep Ramalingam, Catriona Graham, Jenny Dove, Lynn Morrice & Aziz Sheikh 
https://www.nature.com/articles/s41598-018-37703-3
Centers for Disease Control - People at high risk for flu complications
https://www.cdc.gov/flu/highrisk/index.htm

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0