10 sfaturi pentru renuntarea la fumat si cateva remedii naturiste antifumat

Fumatul este un obicei greu de învins, deoarece creează dependență, dar, dacă ești decis să îi vii de hac, avem pentru tine câteva idei care ar putea să-ți fie de ajutor, alături de o serie de remedii naturiste antifumat.

Oricine persoană care se apucă de fumat poate deveni dependentă de nicotină. Studiile arată că fumatul este mai susceptibil să devină un obicei în timpul adolescenței. Cu cât ești mai tânăr când te apuci de fumat, cu atât este mai probabil să devii dependent de nicotină. Nicotina este un drog care apare în mod natural în tutun și se crede că dă o dependență la fel de mare precum heroina sau cocaina. 

 

Nicotina duce la o dependență greu de învins

Când este administrată în cantități mici, nicotina provoacă sentimente plăcute și distrage atenția fumătorului de la sentimente neplăcute, ceea ce face ca acesta să își dorească să fumeze mai des. Pe măsură ce organismul se adaptează la nicotină, persoanele care o folosesc au tendința de a crește numărul de țigări fumate.

Persoanele care fumează pot deveni rapid dependente de nicotină și pot avea simptome fizice și emoționale de sevraj atunci când renunță la fumat. Aceste simptome includ iritabilitate, nervozitate, dureri de cap și probleme cu somnul. Adevărata dovadă a dependenței, totuși, este că oamenii încă mai fumează, deși știu prea bine că fumatul este rău pentru ei - afectându-le sănătatea proprie și pe cea a familiei.

Cercetătorii spun că majoritatea fumătorilor ar vrea să renunțe la acest viciu, dar nu au putere să o facă. E bine de reținut că renunțarea la fumat este un act individual, care nu poate fi impus de către cei din jur, oricât de binevoitori ar fi. De altfel, cu cât este mai stresat de către partenerul de viață sau de alte persoane să renunțe la acest obicei, fumătorul devine parcă și mai hotărât să nu o facă sau continuă acest obicei pe ascuns.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Idei despre cum să elimini mai ușor fumatul din viața ta

Dependența de fumat poate fi deosebit de greu de combătut, dar nu imposibil. Dacă tu însuți ți-ai propus acest lucru, înseamnă că ești hotărât și că poți duce până la capăt această inițiativă, deloc ușoară. Iată câteva elemente care te pot ajuta în acest demers:

Fixează o dată certă când vrei să renunți la acest obicei

Gândește-te de când ai vrea să nu mai fumezi. Data ar trebui să fie în jurul a cel mult o lună din momentul în care ai luat această hotărâre. Poți alege o dată pe care să o ții minte ușor, cum ar fi 1 ale lunii, dar dacă se poate, să nu pice în ziua de luni. Poate ai observat că atunci când spui că o să faci ceva de luni, de obicei hotărârea nu te ține prea mult.

Evită fumul de țigară și locurile unde se fumează

Chiar dacă reprezintă un sacrificiu, evită să stai la șuete cu colegii fumători sau să îți vizitezi, pentru o perioadă, prietenii care fumează. Curăță și spală toate hainele, perdelele, lenjeria sau alte lucruri care ar putea avea miros de țigară.

Aruncă toate elementele care îți evocă fumatul

Aruncă din casă, de la birou și din mașină tot ce ține de fumat: brichete, scrumiere, pachete de țigări „de rezervă” și, bineînțeles, nu mai cumpăra altele noi.

Păstrează la îndemână o gustare sănătoasă

Pentru că apare imboldul de a mânca ceva atunci când revine nevoia de a fuma, păstrează la îndemână o bomboană fără zahăr, un pahar cu ceai, bucățele de ghimbir sau bețe de morcov ori de țelină. Mai mult decât atât, este important să eviți alimentele bogate în grăsimi și zahăr, deoarece riscul de a te îngrășa este mare. Așadar, nu apela nicidecum la bomboane cu zahăr, chipsuri sau alte gustări nesănătoase și pline de calorii.

Fii activ

Pentru a diminua nevoia de a fuma, practică mișcarea în aer liber ori de câte ori ai ocazia: ieși la plimbare cu animalul de companie, aleargă în parc, mergi cu bicicleta, planifică o drumeție la pădure.

Găsește-ți preocupări și activități plăcute

Este important ca în această perioadă să fii distras de la fumat prin activități care oferă plăcere și înlocuiesc sentimentul de pierdere. Poate aveai un hobby de care nu te-ai mai preocupat în ultimii ani? Readu-l în viața ta, pentru că îți poate lua mintea de la fumat.

Ține-ți mâinile ocupate

Când vrei să lași fumatul în urmă, ar trebui să iei în calcul să faci o activitate care îți ocupă timpul liber și mâinile zi de zi precum grădinăritul, pictura, vopsirea unor garduri sau pietre din grădină, decorarea unor perne sau a unor ghivece etc.

Implică familia și alți oameni apropiați

Atunci când familia și prietenii apropiați sunt implicați în procesul tău de renunțare la fumat, pot să îți ofere ajutor în atenuarea simptomelor de sevraj caracteristice, cum ar fi iritabilitatea, anxietatea, depresia, neliniștea, disconfortul fizic, durerea de cap și tulburările de somn.

Mergi la medicul de familie

Renunțarea la fumat poate fi susținută și de medicamente, așa că nu strică să faci o  vizită medicului de familie și să îi spui despre planul tău. Vareniclina și bupropionul ajută organismul să se adapteze și să elimine dependența de tutun. De asemenea, există la farmacie plasturi cu nicotină sau gumă de mestecat care pot rezolva simptomele de sevraj generate de lipsa nicotinei în sânge.

Remedii naturiste antifumat

Pe lângă aceste idei, poți lua în calcul și o serie de remedii naturiste antifumat, precum sucul de guava sau sucul de năsturel (măcriș de baltă).

Sucul de guava

Sucul de guava poate fi cumpărat ca atare de la magazinele naturiste, întrucât fructele sunt mai dificil de procurat. Deși extrem de populare în America de Sud, la noi în țară se găsesc doar în anumite magazine. Nu sunt imposibil de găsit, însă, așa că dacă le vezi pe undeva, poți să cumperi câteva și să îți faci singur un remediu excelent contra fumatului; în plus, acest fruct este bogat în vitamina C, care neutralizează efectele nicotinei. Pentru porția de o zi ai nevoie de:

  • 4 fructe de guava
  • 3 căni de apă rece

Se spală fructele, se curăță de coajă și se taie în cuburi mici, se pun într-un blender și sucul rezultat poate fi ușor îndulcit cu puțină miere. Se consumă de mai multe ori pe zi, ori de câte ori simți nevoia să fumezi.

Guava poate fi, de asemenea, eficientă în tratamentul hipertensiunii arteriale, scăderea colesterolului și combaterea aterosclerozei.

Sucul de năsturel

Năsturelul este un ingredient ceva mai popular la noi în țară decât guava, mai ușor de găsit la piață sau la supermarket și poate fi consumat pe parcursul a 15 zile pentru a combate nevoia de toxine din țigări. Ai nevoie de:

  • 100 g de năsturel
  • 1 morcov mediu
  • 1 lămâie
  • 300 ml de apă

Se pun năsturelul și morcovul într-un blender și se mixează cu 300 ml de apă. Sucul rezultat se amestecă apoi cu zeama de la o lămâie și se administrează de trei ori pe zi.

Ceaiul verde

Unul dintre cele mai ușor de găsit remedii pe bază de plante folosite pentru a controla pofta asociată cu fumatul este ceaiul verde. Ca un antioxidant puternic, ceaiul verde ajută la restabilirea dezechilibrului oxidant/antioxidant pe care fumatul l-a perturbat și ajută organismul în perioada de detoxifiere. De asemenea, unele substanțe naturale din ceaiul verde ajută la reducerea nevoii de a fuma. 

Ceaiul verde este disponibil în majoritatea magazinelor alimentare, fie vândut ca ceai din frunze vrac, fie pliculețe individuale. Pentru a prepara un ceai verde, pune o linguriță de ceai în apă fierbinte, dar nu clocotită și lasă la infuzat 3 minute, apoi strecoară și bea. Atenție, ceaiul verde conține cofeină, așa că e indicat să-l bei cât mai de dimineață sau, în orice caz, până în prânz.

Ceaiul de ginseng

Unele cercetări sugerează că  ginseng-ul ar putea fi util pentru a combate dependența de nicotină, deoarece poate slăbi efectul dopaminei, un neurotransmițător din creier care este asociat cu plăcerea și este eliberat în timpul fumatului. Consumul de ceai de ginseng ar putea reduce atractivitatea fumatului.

Găsești ceai de ginseng și la farmacii, și în magazine naturiste. Pentru a prepara o cană cu ceai, pune un pliculeț sau două de ginseng în 200 ml de apă clocotită, lasă-l să se infuzeze 3 minute, apoi scoate plicul și bea ceaiul călduț.

Ceaiul de iarba-mâței (cătușnică)

Iarba-mâței este una dintre cele mai populare plante medicinale asociată cu ușurarea simptomelor de sevraj asociate cu renunțarea la fumat. Planta are proprietăți antibiotice și antispastice care pot ameliora tusea uscată, crampele abdominale și durerile de cap, dar ajută, de asemenea, și la combaterea anxietății, iritabilității și insomniei corelate cu sevrajul de nicotină.

Pentru a prepara un ceai de cătușnică, pune o lingură de plantă într-o cană cu apă clocotită și lasă la infuzat 15 minute. Strecoară ceaiul și bea călduț. Se pot bea până la trei căni pe zi.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Quit smoking
https://www.nhs.uk/better-health/quit-smoking/
NCBI - The Restorative Effect of Red Guava (Psidium guajava L.) Fruit Extract on Pulmonary Tissue of Rats (Rattus norvegicus) Exposed to Cigarette Smoke
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8189814/
Studiul „The Restorative Effect of Red Guava (Psidium guajava L.) Fruit Extract on Pulmonary Tissue of Rats (Rattus norvegicus) Exposed to Cigarette Smoke”, Vet Med Int. 2021; 2021: 9931001. Published online 2021 Jun 1. doi: 10.1155/2021/9931001, Dewa Ketut Meles et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0