Vacanta la schi si riscul de cancer de piele

Una dintre cele mai mari greșeli pe care practicanții sporturilor de iarnă și nu numai o fac atunci când merg în vacanță la munte în sezonul rece constă în neglijarea protecției solare. Iată la ce e bine să fii atent când mergi în vacanță la schi pentru a nu-ți crește riscul de cancer de piele.

Deși multă lume are impresia că arsurile solare se fac doar vara, când mergi la plajă, adevărul este că și dacă mergi în vacanță la munte în toiul iernii te poți alege cu așa ceva. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Și în vacanța de iarnă te poți alege cu arsuri solare!

Pasionații de sporturi de iarnă sunt mai predispuși arsurilor solare decât restul lumii, ceea ce înseamnă că și riscul de cancer de piele este mai mare în cazul acestora. Acest lucru se întâmplă pentru că nivelul de radiații este mai mare pe măsură ce crește altitudinea, dar și pentru că zăpada reflectă radiațiile emanate de soare în proporție de 80%. 

Așadar, pielea este agresată de radiațiile UV chiar și pe timp de iarnă, dacă te duci într-o vacanță la schi. De aceea de multe ori după o zi petrecută la schi observi că pielea ți s-a înroșit pe față și pe mâini, adică în zonele expuse soarelui în sezonul rece, pe pârtie - dacă nu te-ai dat cu o cremă cu factor de protecție solară.

Nu este necesar să fie soare ca vara pentru ca radiațiile să îți atace pielea, acesta penetrând fără probleme norii, mai ales la altitudini înalte precum cele din zona montană. Prin urmare, indiferent de vremea din ziua în care mergi la schi, protecția solară este absolut obligatorie atunci când petreci o zi, sau chiar numai câteva ore, pe pârtie.

Cum te protejezi de radiațiile UV și reduci riscul de cancer de piele atunci când ești în vacanță la schi?

  • Aplică o loțiune cu factor de protecție 30 înainte de a ieși din casă. Ar fi de dorit să alegi o cremă rezistentă la apă întrucât vei transpira sau ninsoarea îți va atinge fața și loțiunea cu factor de protecție solară poate fi îndepărtată cu ușurință de pe ten. Pentru a fi eficientă încă din primul moment al expunerii la soare, crema trebuie aplicată cu o jumătate de oră înainte de a ieși pe pârtie.
  • Alege o loțiune cu factor de protecție solară emolientă, care să hidrateze și să și înmoaie pielea, care tinde să devine aspră din cauza condițiilor meteorologice extreme.
  • Reaplică, atunci când ai ocazia, un strat de cremă cu factor de protecție UV.
  • Folosește un balsam de buze cu factor de protecție 30, care îți va proteja buzele de radiații, dar și de vânt și frig, pentru că altfel ți se vor crăpa.
  • Poartă ochelari de soare cu filtru de protecție UV.
  • Poarta accesorii precum ochelarii de schi, care îți acoperă o mare parte din față, ferind-o atât de radiații, cât și de vânt și frig.

În ultimii ani, oamenii au început să fie tot mai conștienți de pericolele la care se expun atunci când stau la soare fără să își protejeze pielea pe timp de vară, la piscină, la mare sau la munte. Din păcate însă, în ceea ce privește vacanța de iarnă, lucrurile nu sunt deloc roz. Oamenii au tendința de a asocia muntele și iarna cu un nivel de radiații neglijabil, dar și cu risc de cancer de piele redus, ceea ce este complet greșit. Nu uita, deci, când mergi în vacanță la schi să îți iei precauțiile necesare pentru sănătate.

În general, cine riscă să dezvolte cancer de piele?

Expunerea excesivă a pielii la radiațiile UV este principalul factor de risc pentru cancerul de piele. Așadar, principalul risc pentru cancerul de piele ar putea fi redus prin adoptarea unor metode eficiente de prevenție. Oricine poate dezvolta cancer de piele, dar există anumiți factori care cresc riscul. 

Expunerea excesivă la soare

Persoanele care petrec mult timp expuse la radiațiile ultraviolete de la soare au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele. Expunerea la soare este utilă pentru producerea vitaminei D, însă e nevoie doar de 20 de minute de stat în soare fără protecție oslară pentru sintetizarea vitaminei, în orele dimineații, înainte ca soarele să înceapă să ardă, sau după-amiaza, după ora 17.00, când intensitatea radiațiilor scade. Dacă stai mai mult de atât în soare, fie că ești în vacanță la mare, fie că ești în vacanță la munte, fără să folosești creme cu factor de protecție solară pe zonele expuse, îți crești riscul de cancer de piele.

Istoricul familial

Dacă un membru al familiei a avut cancer de piele, riscul unei persoane poate fi mai mare. Există anumiți factori genetici care pot contribui la susceptibilitatea la cancerul de piele, deci anumite modificări genetice moștenite pot crește predispoziția la această boală. Mai mult decât atât, membrii unei familii pot avea anumite obiceiuri de viață asemănătoare, inclusiv nivelul de expunere la soare, deci dacă au un istoric comun de arsuri solare severe, e posibil ca mai mulți membri să dezvolte cancer de piele.

Fototipul pielii

Oamenii cu pielea deschisă la culoare, care se ard ușor și la care bronzul este dificil de obținut, au un risc crescut. Cu toate acestea, oricine, indiferent de culoarea pielii, poate dezvolta cancer de piele. De exemplu, persoanele cu tenul măsliniu au o toleranță ceva mai mare la razele UV și de aceea multe dintre ele nu folosesc creme de protecție solară. Această toleranță la arsuri nu este, însă, semnificativă și chiar și persoanele cu pielea închisă au un risc crescut de cancer de piele dacă stau prea mult în soare fără protecție.

Istoricul de arsuri solare

Arsurile solare severe în copilărie sau adolescență pot crește riscul de cancer de piele la maturitate. Copiii și adolescenții au, în general, o piele mai sensibilă la radiațiile ultraviolete decât adulții, deci expunerea excesivă la soare în această perioadă a vieții poate duce la daune severe ale pielii. Concret, pielea expusă la arsuri solare suferă daune la nivel celular. Aceste daune pot afecta ADN-ul celulelor pielii și pot duce la mutații genetice. Cu cât este mai frecventă expunerea la arsuri solare severe, cu atât crește riscul de acumulare a acestor daune genetice. Celulele care au suferit daune în trecut rămân cu un fel de amintire a acestor daune, iar expunerea ulterioară la radiațiile UV poate fi mai susceptibilă să declanșeze dezvoltarea cancerului. În urma cercetărilor științifice, s-a constatat că arsurile solare severe în copilărie sau adolescență sunt asociate în mod particular cu un risc crescut de melanom, forma cea mai periculoasă de cancer de piele. 

Utilizarea dispozitivelor de bronzat artificial

Utilizarea cabinelor de bronzat poate crește riscul de melanom. Cabinetele de bronzat utilizează radiații UVA și UVB, pentru a produce un bronz artificial, dar expunerea la aceste radiații poate cauza daune la nivelul ADN-ului celulelor pielii, favorizând dezvoltarea mutațiilor genetice care pot duce la cancer. Intensitatea radiațiilor UV poate fi mult mai mare decât expunerea naturală la soare, ca să nu mai spunem că oamenii care utilizează cabinetele de bronzat tind să petreacă mai mult timp expuși la aceste radiații decât ar petrece în mod normal la soare, iar expunere prelungită în sine crește riscul de daune ale pielii.

Imunodeficiența

Persoanele cu sistem imunitar slăbit, fie din cauza unei boli, fie din cauza unui tratament, pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele. Sistemul imunitar are rolul de a identifica și distruge celulele anormale, inclusiv celulele canceroase; când acesta funcționează eficient, poate detecta și elimina aceste celule într-un stadiu incipient, reducând astfel riscul dezvoltării cancerului. Însă persoanele cu sistem imunitar slăbit, din cauza unor afecțiuni, a transplantului de organe sau a tratamentelor imunosupresoare, au un sistem imunitar mai puțin capabil să recunoască și să distrugă celulele canceroase în mod eficient, precum și să repare daunele la nivelul ADN-ului.

Vârsta

Riscul de cancer de piele crește odată cu înaintarea în vârstă. În primul rând, pe măsură ce o persoană îmbătrânește, aceasta adună o expunere mai îndelungată la soare de-a lungul vieții. Daunele provocate de radiațiile ultraviolete se acumulează în timp, crescând riscul de a dezvolta cancer de piele. În al doilea rând, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, sistemul lor imunitar devine mai puțin eficient în detectarea și distrugerea celulelor anormale, inclusiv celulele canceroase, ceea ce le permite acestora să se multiplice și să formeze tumori.

Expunerea la soare ocupațională

Persoanele care lucrează în domenii care implică expunerea frecventă la radiații UV, cum ar fi lucrătorii în construcții sau agricultorii, pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele. Și șoferii profesioniști, pe care îi bate mereu soarele pe partea dinspre geamul lor, și care sunt loviți direct de raze când conduc cu geamul deschis, au un risc mai mare de cancer de piele.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - What Are the Risk Factors for Skin Cancer? 
https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/risk_factors.htm
UW Medicine Newsroom - Heading to the mountains or beach? Slather on sunscreen
https://newsroom.uw.edu/blog/heading-mountains-or-beach-slather-sunscreen


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0