Trusa medicala pentru vacanta cu copiii

Oricare ar fi destinația de vacanță, un lucru e cert: dacă mergi cu copiii, trebuie să gândești în perspectivă și să fii pregătit pentru orice situație, inclusiv una în care ai nevoie de trusă medicală. Iată ce e bine să conțină această trusă și ce alte lucruri să ai în vedere pentru o vacanță liniștită.

Cu toate că nimeni nu își dorește ca fix când pleacă în vacanță cu copiii aceștia să se îmbolnăvească, de cele mai multe ori exact așa se întâmplă. Fie că este vorba despre o simplă răceală, fie că micuții se pricopsesc cu vreo indigestie ori cu diaree și vărsături, un lucru e cert: și copilul afectat, și vacanța vor avea de suferit dacă nu sunteți pregătiți din timp pentru o asemenea situație.

În funcție de problemele de sănătate pe care copilul tău le are sau le-a avut, dar și în funcție de destinația pe care ați ales-o pentru vacanță, e bine să pregătești o trusă medicală cu câteva lucruri care vă pot fi de ajutor în cazul în care copilul are probleme de sănătate.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Ce să conțină trusa medicală când plecați în vacanță cu copiii?

Iată ce medicamente e bine să ai în kit-ul de vacanță dacă pleci împreună cu copilul, fie el mic sau mare:

  • Medicamentele prescrise de medic pentru afecțiunile de care cel mic suferă (dacă este cazul), inclusiv prescripția medicală sau scrisoarea medicală (în cazaul în care mergeți cu avionul, pot fi necesare la aeroport);
  • Acetaminofen sau ibuprofen pentru răceli;
  • Descongestionant nazal în caz de răceală sau sinuzită (cum ar fi un spray cu apă de mare);
  • Antihistaminice pentru calmarea reacțiilor alergice;
  • Medicamente pentru răul de mișcare;
  • Clorhidrat de loperamidă pentru diaree;
  • Tablete pentru purificarea apei dacă mergeți în zone cu probleme;
  • Loțiune de plajă cu factor de protecție de cel puțin 30, precum și loțiune pentru după plajă;
  • Repelent pentru insecte;
  • Soluții pentru rehidratare orală;
  • Termometru;
  • Laxative;
  • Soluție antiseptică;
  • Soluție antibacteriană;
  • Pansament și leucoplast;
  • Pensetă pentru scoaterea așchiilor din degete;
  • Sirop de tuse;
  • Dezinfectant pentru mâini;
  • Medicamente pentru răul de altitudine;
  • Antibiotic pentru diareea călătorului, dacă mergeți în țări exotice (sfătuiți-vă cu medicul de familie în prealabil); de asemenea, dacă micuțul face recurent anumite infecții în sfera ORL și a răspuns pozitiv la un anumit antibiotic, de mai mult de 3-4 ori de-a lungul timpului, luați-l și pe acesta în trusa medicală și sfătuiți-vă telefonic cu medicul pediatru dacă este cazul să i-l administrați în caz de febră înaltă. În multe țări, medicii nu acordă rețetă pentru antibiotice, de aceea poate este mai înțelept să aveți deja antibioticul cunoscut și să luați legătura cu pediatrul copilului pentru a urma indicațiile acestuia.

Lista de mai sus poate părea prea lungă, însă atunci când mergi în vacanță cu copiii, mai ales dacă destinația e într-o zonă de unde nu prea aveți cum să cumpărați foarte multe, e bine să fiți pregătiți pentru orice situație – încercați să nu renunțați la ceva de pe listă și să vă pomeniți apoi în situația de a avea nevoie exact de acel lucru.

În cazul în care copilul are astm

Dacă, de exemplu, ai un copil cu astm, înainte de a pleca în vacanță, discută cu medicul copilului despre planul de călătorie și asigură-te că ai medicamentele necesare în cantitate suficientă. Medicul poate oferi sfaturi specifice și recomandări pentru situații de călătorie. În timpul călătoriei, este important să fii atent la calitatea aerului, deoarece anumite factori, cum ar fi poluarea sau alergenii, pot agrava simptomele astmului. Evită zonele cu poluare ridicată și asigură-te că ai informații despre nivelul de polen sau alți alergeni specifici destinației tale. 

Înainte de a călători, cercetează despre facilitățile medicale disponibile în zona în care te vei afla. Identifică spitale sau clinici în apropiere în caz de urgență și asigură-te că ai la tine documentele medicale relevante și informațiile de contact ale medicului copilului.

În timpul vacanței, alege activități care să fie adecvate pentru copilul tău și care să nu agraveze simptomele astmului. De exemplu, poate fi mai bine să eviți activitățile în aer liber în zilele cu nivel ridicat de polen sau să alegi destinații cu climat mai blând. 

Nu exagera cu grijile!

Totuși, știm bine că mulți părinți, atunci când merg în vacanță cu copiii, pot cădea în cealaltă extremă, și anume să fie mult prea atenți și precauți și să se streseze mai mult decât de obicei. Recomandarea noastră este să nu exagerați, totuși, cu grijile și cu măsurile de precauție și să nu uitați că sunteți în vacanță pentru a vă relaxa și a vă bucura. Pentru a fi mai în siguranță, în cazul în care mergeți în vacanță cu copiii în afara țării, faceți o asigurare medicală de călătorie atât pentru cei mici, cât și pentru voi, adulții.

De asemenea, ai grijă la ce haine pui în bagaje, chiar dacă mergeți undeva unde este foarte cald, e bine să luați și ceva haine cu mânecă lungă și pantaloni lungi, în cazul în care, de exemplu, vi se face frig de la aerul condiționat sau în cazul în care seara ori dimineața este mai rece. Totodată, pentru a preveni insolațiile, luați cu voi pălării și șepci pentru cei mici, dar și pentru voi.

Repetăm recomandarea ca, în cazul în care copilul suferă de o afecțiune serioasă pentru care urmează un tratament medicamentos, să luați cu voi rețeta și o scrisoare medicală. Acestea pot fi utile și pentru cazul în care, de exemplu, se pierd bagajele și rămâneți fără medicamente. La fel, e indicat să vă interesați dacă pentru a fi în siguranță în țările exotice în care mergeți este nevoie să faceți anumite vaccinuri.

La ce să mai fii atent când mergi în vacanță cu copiii?

Când mergi în vacanță cu copiii, este important să iei în considerare anumite aspecte pentru a asigura o experiență plăcută și sigură pentru întreaga familie. Iată câteva lucruri importante de luat în considerare:

Destinația potrivită

Alege o destinație care să ofere activități pentru copii și servicii adecvate. Parcurile tematice, plajele cu nisip fin, stațiunile cu facilități pentru familii sau locațiile cu parcuri de joacă pot fi opțiuni ideale pentru vacanța cu copiii.

Cazare prietenoasă pentru copii

Asigură-te, de asemenea, că alegi o opțiune de cazare care să fie potrivită pentru copii. Caută hoteluri sau apartamente care oferă facilități precum piscine pentru copii, meniuri speciale pentru copii și posibilitatea de a solicita paturi suplimentare sau cărucioare.

Activități adecvate pentru copii

Gândește-te la activitățile pe care le poți face împreună cu copiii în destinația aleasă. Acestea pot include vizitarea parcurilor de distracții, a muzeelor pentru copii, excursii în natură sau plimbări în parc. Asigură-te că activitățile sunt potrivite pentru vârsta copiilor și că sunt în siguranță în timpul acestora.

Alimentație și hidratare adecvate

Ai grijă să ai mereu la îndemână gustări sănătoase și apă pentru a-ți hrăni și hidrata copiii în timpul călătoriei și în vacanță. Dacă mergi într-o destinație în străinătate, asigură-te că ai informații despre opțiunile de alimentație potrivite pentru copii.

Trusă, dar și asigurare medicală

Cum am discutat deja, trusa medicală este importantă în vacanța cu copiii pentru a face față eventualelor situații de urgență. La fel, recomandat este să faceți și asigurare medicală pentru toată familia când călătoriți în străinătate.

Însoțire și supraveghere

În funcție de vârsta copiilor, asigură-te că aceștia pot fi supravegheați cu ușurință. În funcție de nevoi, poți opta pentru un cărucior sau alte echipamente care să faciliteze transportul copiilor.

Relaxare și timp liber

Nu uita să incluzi și timp pentru relaxare în itinerariul tău, care să nu includă vizitarea vreunui obiectiv. Copiii au nevoie și de momente de joacă și de odihnă, așa că oferă-le și această oportunitate.

Ce destinații din România poți alege pentru vacanța cu copiii?

România oferă o varietate de destinații de vacanță potrivite pentru copii. Iată câteva idei:

  • Mamaia: Stațiunea de pe litoralul Mării Negre are plaje frumoase și oferă numeroase facilități pentru copii, cum ar fi parcuri de distracții, locuri de joacă și aqua parcuri.
  • Brașov: Aventura Park poate fi o destinație bună pentru copii, unde pot încerca diverse activități în aer liber.
  • București: Capitala României oferă o varietate de opțiuni de divertisment pentru copii, cum ar fi Grădina Zoologică, Parcul Herăstrău și Muzeul Copiilor.
  • Sinaia: O destinație de munte frumoasă, Sinaia are multe de oferit pentru copii, inclusiv Castelul Peleș și Telecabina Sinaia.
  • Râșnov: Dino Parc din Râșnov este o destinație foarte apreciată de copii, în care se pot vedea replici de dinozauri în mărime naturală și multe alte atracții.
  • Salina Turda: Situată în județul Cluj, Salina Turda este o atracție unică, o salină subterană în care se află și un parc de distracții, care le oferă copiilor o experiență fascinantă.
  • Băile Tușnad: O stațiune balneară situată în județul Harghita, Băile Tușnad oferă posibilitatea de a vă relaxa la băi termale și de a vă bucura de activități în aer liber, cum ar fi ciclismul sau drumețiile.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Better Health Channel - Travelling with children
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/travelling-with-children
CDC - Traveling with Children
https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/children


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0