Dieta pentru pacientii cu insuficienta venoasa

O dieta sanatoasa iti va afecta intregul corp, insa ea poate fi in special benefica pentru venele tale, mai ales daca te confrunti cu simptomele insuficientei venoase cronice (IVC).

Daca inveti sa faci alegeri alimentare sanatoase, acestea te pot ajuta sa previi problemele de tipul varicelor si/sau venelor tip panza de paianjen. Totodata, o dieta sanatoasa te va ajuta sa impiedici problemele sistemului venos de la picioare sa se agraveze.

Insuficienta venoasa cronica are loc cand peretii venelor de la picioare nu functioneaza in mod eficient. Asta inseamna ca circulatia sangelui de la picioare inapoi catre inima este ingreunata. Simptomele cele mai frecvente includ senzatia de oboseala in picioare, edem (picioarele sunt umflate) si dilatatiile venoase (vene proeminente ce se observa pe picioare, numite varice).

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Obiceiurile alimentare care incurajeaza pierderea in greutate pot sa ajute, in acelasi timp, si la reducerea probabilitatii de aparitie a unor probleme asociate cu insuficienta venoasa cronica.

Este important sa ai o dieta bogata in fibre

O dieta din care lipsesc fibrele poate fi asociata cu scaune tari si cu un tranzit intestinal lent, care te predispune unui efort suplimentar. Avand un tranzit lent, creste presiunea intraabdominala care contribuie la o presiune crescuta a sangelui in venele de la picioare. Din acest motiv ai nevoie de fibre in dieta ta, pentru ca acestea ajuta digestia. Iar daca pe termen lung nu consumi suficiente fibre, peretii venelor tale vor deveni din ce in ce mai slabiti.

Consuma alimente bogate in flavonoide

Flavonoidele sunt substante chimice care au fost asociate cu anumite beneficii la nivel cardiovascular. Beneficiile relevante pentru insuficienta venoasa cronica reduc riscul de inflamatie vasculara si imbunatatesc functiile anumitor vase de sange. Flavonoidele se gasesc in numeroase alimente sanatoase, precum strugurii, ceaiul verde, ceaiul alb, fructele citrice, broccoli, mazare, soia, telina, ardeii iuti si fructele de padure de culoare rosie, albastra si violet sau purpuriu.

Opteaza pentru o dieta antiinflamatoare

Anumite alimente pot ajuta la scaderea inflamatiei si la imbunatatirea circulatiei sangelui in picioare, iar astfel se poate preveni formarea unor noi varice.

O dieta incompleta sau prea saraca in nutrienti (care contine cantitati mari de grasimi trans, zahar, cofeina, alcool si alimente procesate) poate contribui la deteriorarea venelor, la circulatia deficitara a sangelui, la problemele tensiunii arteriale, la dezechilibrele hormonale si la cresterea in greutate.

Pentru vene mai sanatoase la nivelul picioarelor, ai nevoie de alimente care lupta contra inflamatiei si care pot reduce aspectul varicelor:

•    Alimente bogate in fibre: fibrele sunt necesare pentru functionarea unui sistem digestiv sanatos. Daca mananci 30-40 de grame de fibre in fiecare zi, vei vedea ca este un mod extraordinar de a preveni constipatia, care poate cauza o presiune crescuta a sangelui in venele din preajma abdomenului si picioarelor. Alimente bogate in fibre sunt semintele de chia si semintele de in, legumele, fructele proaspete si leguminoasele lasate la inmuiat sau la germinat.

•    Alimentele bogate in antioxidanti - La fel ca flavonoidele (care se gasesc in fructe de padure), antioxidantii, vitaminele C si E (ambele prezente in legumele verzi si in fructele citrice) ajuta la intarirea venelor, lupta cu inflamatia si imbunatatesc functia venoasa/arteriala. Vitamina E previne cheagurile de sange si actioneaza ca un anticoagulant natural si este asociata cu sanatatea inimii. Vitamina C este un antiinflamator puternic si este benefica pentru sanatatea pielii.

•    Diureticele naturale - pentru a creste urinarea si pentru a reduce retentia de apa sau edemul (umflarea tesuturilor), poti consuma alimente precum verdeturile proaspete (patrunjelul, coriandrul, busuiocul), feniculul, frunzele de papadie, castravetele, sparanghelul si telina.

•    Alimentele bogate in magneziu - staza venoasa, probleme legate de tensiunea arteriala si crampele de la picioare sunt semnale de alarma ale unor deficiente in ceea ce priveste electrolitii din corp, cum ar fi potasiul si magneziul. Pentru a depasi aceste simptome, poti consuma mai multe legume frunzoase, avocado, banane, legume crucifere si cartofi dulci.

•    Alimente picante - alimentele ce contin condimente precum piperul cayenne sau curry pun sangele in miscare si astfel contribuie la o circulatie mai buna a sangelui si la controlul greutatii.

•    Pestele gras - Nu uita ca pestele si fructele de pare, cum ar fi somonul, macroul, ansoa, sardinele si tonul iti ofera doze importante de acizi grasi Omega-3, care sunt importanti pentru o buna circulatie a sangelui.
 

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0