Uleiul de nuca de cocos creste riscul de complicatie a colitelor ulcerative

Pacientii cu colita ulcerativa sunt mai predispusi unui puseu de activitate a bolii in cazul in care adopta o dieta bogata in ulei de nuca de cocos, conform unui studiu prospectiv multicentric prezentat la Digestive Disease Week 2016.

[{ads-colita-first}]

Colita ulcerativa este o afectiune de natura autoimuna a intestinului gros, care determina inflamarea colonului, precum si aparitia ulcerelor la nivelul peretilor intestinali. Aceasta boala nu este cauzata de alimentatie sau stil de viata, insa simptomele sale pot fi accentuate de consumul unor alimente. Potrivit studiilor facute in ultimii ani in domeniu, uleiul de cocos este unul dintre alimentele care ar putea exacerba simptomatologia colitei ulcerative.

Uleiul de cocos contine un procent de peste 90% grasimi saturate. Acesta este solid la temperatura camerei, ca untul. Din punct de vedere nutritiv, uleiul de cocos este compus in cea mai mare parte din nutrientii existenti in nuca de cocos.

Acest tip de ulei are o cantitate mica de vitamine si minerale si o concentratie ridicata de acizi grasi cu lant mediu. Acesti compusi activi au o actiune specifica in organism, care poate provoca o serie de reactii pozitive in cazul pacientilor care nu sufera de colita ulcerativa. Principalele proprietati ale uleiului de cocos sunt cele antimicrobiene, antibacteriene si antifungice.

Desi initial se credea ca poate avea chiar efecte calmante in cazul pacientilor cu colita ulcerativa, studiile mai noi spun ca unul dintre compusii recent descoperiti in acest ulei poate provoca o agravare a simptomelor la pacienti. Este vorba despre acidul miristic, un acid gras saturat care se poate gasi si in untul de nucsoara, dar si in produsele lactate. De asemenea, si acidul alfa-linolenic din uleiul de cocos poate agrava simptomele gastrointestinale specifice colitei ulcerative.

Studiul prezentat in cadrul Digestive Disease Week 2016 a fost realizat pe un esantion de 412 pacienti care au fost diagnosticati cu colita ulcerativa. Toti pacientii erau in faza de remisiune a colitei ulcerative si urmau tratament medicamentos pentru mentinerea acesteia. Pe toata perioada studiului, adica in decursul de 12 luni, pacientii au fost supusi unor controale din 3 in 3 luni. Dintre cei 412 pacienti pe care s-a facut studiul, 45% au experimentat un puseu de activitate a bolii in decursul celor 12 luni. In urma analizarii obiceiurilor alimentare a acestora, precum si a simptomatologiei, medicii au ajuns la concluzia ca anumite alimente au declansat simptomatologia colitei ulcerative. Printre aceste alimente sa numara uleiul de cocos, precum si produsele lactate.

De asemenea, nu este indicat ca uleiul de cocos sa se consume in cantitati mari de catre persoanele care sufera de boli cardiovasculare, de diabet zaharat sau de cele care sufera de obezitate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0