Cauzele aparitiei colitei ulcerative

Colonul are rolul de a elimina mâncarea nedigerată din organism. La pacienții care suferă de colită ulcerativă, colonul se inflamează, iar în cazuri severe apar și ulcere la nivelul mucoasei care îl căptușește. Din ce cauze apare colita ulcerativă și care sunt factorii de risc?

Colita ulcerativă este o afecțiune cronică, de natură autoimună, care provoacă inflamație la nivelul intestinului gros. Această afecțiune se manifestă prin simptome precum diareea, crampele abdominale, oboseala extremă, scăderea în greutate, pierderea apetitului, anemia, febra, dehidratarea și nevoia permanentă de a merge la toaletă. Să vedem din ce cauze se instalează colita și care sunt factorii declanșatori.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cauzele colitei ulcerative

Nu se cunosc cauzele care declanșează colita ulcerativă. Oamenii de știință au reușit să descopere că sistemul imunitar are o reacție anormală la nivelul colonului, însă nu se știe din ce cauză apare această reacție care stă la baza colitei ulcerative. Fiind o afecțiune autoimună, colită ulcerativă nu este contagioasă și nici nu este cauzată de alimente, așa cum se credea.

Totuși, cercetătorii în domeniul medical bănuiesc că această boală inflamatorie a colonului poate apărea în urma interacțiunii mai multor factori:

Factorii ereditari

S-a constatat că există o predispoziție genetică în dezvoltarea colitei ulcerative. Anumite variante ale genelor par să crească susceptibilitatea unei persoane la boală, deși aceasta nu este cauzată doar de o singură genă, ci de o combinație complexă de gene.

Persoanele cu rude apropiate (părinți sau frați) care au colită ulcerativă au și ele un risc crescut de a dezvolta boala. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor cu antecedente familiale de colită nu dezvoltă niciodată boala.

Activitatea anormală a sistemului imunitar

Hiperactivitatea sistemului imunitar declanșează inflamația la nivelul colonului, precum și celelalte simptome ale colitei ulcerative.

Factorii de mediu

Bacteriile, virusurile și alți factori toxici la care ne expunem pot declanșa reacția autoimună care stă la baza colitei ulcerative.

Vârsta

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani sunt mai predispuse colitei ulcerative, comparativ cu alte grupe de vârstă.

Rasa

Colita ulcerativă afectează mai mult persoanele din rasa caucaziană, ceea ce înseamnă că europenii prezintă risc crescut.

Tratamentul cu isotretinoină

Tratamentul cu isotretinoină pentru acneea severă poate crește riscul de colită ulcerativă, însă cauzele acestei asocieri nu sunt încă identificate.

Cum funcționează sistemul imunitar?

Sistemul imunitar constă dintr-o rețea complexă de celule care interacționează una cu cealaltă cu scopul de a apăra organismul de invadatori. Celulele albe au rolul de a identifica agenții externi dăunători, precum virusurile ori bacteriile, care sunt considerați a fi periculoși pentru organism. După ce aceste celule albe identifică agenții dăunători, se declanșează răspunsul sistemului imunitar, adică apare inflamația - proces în timpul căruia se distrug și înlătură agenții externi.

Inflamația este, așadar, un aliat de preț al organismului. Aceasta limitează efectele negative produse de agenții invadatori până când sistemul imunitar reușește să îi distrugă. Înroșirea, umflarea și durerea sunt semne care indică prezența inflamației în organism.

În colita ulcerativă însă, această inflamație devine cronică și nu are niciun efect benefic, nefiind nevoie de ea. Colita ulcerativă nu este o afecțiune care poate fi vindecată, însă tratamentul se concentrează pe reducerea simptomelor și prelungirea perioadei de remisiune. O persoană care suferă de colita ulcerativă trebuie să fie examinată de un medic gastroenterolog, care va stabili severitatea bolii și va face o schemă de tratament adecvată. În cazuri foarte rare este necesară internarea în spital din cauza colitei ulcerative, în general această afecțiune va fi tratată acasă, conform indicațiilor oferite de medic.

Tratament pentru colita ulcerativă

Tratamentul pentru colita ulcerativă se concentrează pe gestionarea inflamației intestinale și prevenirea episoadelor active, precum și pe ameliorarea simptomelor, în scopul de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Planul de tratament variază în funcție de severitatea bolii și de răspunsul individual al pacientului la terapie:

Medicamente pentru controlul inflamației

Medicamentele sunt adesea utilizate pentru a reduce inflamația în colon și a menține boala în remisie. Tipurile comune de medicamente includ: 

  • aminosalicilații (aceste medicamente, cum ar fi mesalamina sau sulfasalazina, sunt adesea utilizate ca primă linie de tratament pentru forme ușoare sau moderate de colită ulcerativă, ajutând la reducerea inflamației și a simptomelor);
  • corticosteroizii (aceștia, de exemplu, prednisonul, pot fi utilizați pentru a trata perioadele de exacerbare sau simptomele mai severe, însă pot avea efecte secundare pe termen lung și de aceea sunt utilizate pe termen scurt);
  • imunosupresoarele (azathioprina sau metotrexatul pot ajuta la menținerea remisiei și la reducerea necesității corticosteroizilor);
  • terapia biologică (medicamente precum infliximab sau adalimumab pot fi utilizate pentru a trata colita ulcerativă moderată sau severă care nu răspunde la alte tratamente).

Suplimente alimentare

În cazul în care boala a dus la malnutriție sau la deficiențe de nutrienți, poate fi necesară administrarea de suplimente de vitamine și minerale. 

Persoanele cu colită ulcerativă pot prezenta sângerări cronice, ceea ce poate duce la anemie feriprivă (deficiență de fier). Suplimentele cu fier pot fi, deci, necesare pentru a trata această deficiență. Este important ca pacientul să ia suplimente cu fier doar cu acordul medicului, deoarece dozele mari pot avea efecte secundare și pot interacționa cu medicamentele.

Bolnavii pot avea un risc crescut de osteoporoză, mai ales dacă iau corticosteroizi ca tratament. Suplimentele de calciu și vitamina D pot fi recomandate pentru menținerea sănătății osoase. Totuși, este important să se monitorizeze nivelul de calciu în sânge, deoarece prea mult calciu poate fi dăunător.

Anumite medicamente utilizate pentru colita ulcerativă, cum ar fi aminosalicilații, pot interfera cu absorbția vitaminei B12 și a acidului folic, de aceea suplimentele sunt necesare pentru a preveni deficiențele.

Unele studii sugerează că suplimentele cu acizi grași Omega 3 ar putea avea un efect benefic asupra inflamației în colita ulcerativă. Cu toate acestea, cercetările sunt în curs de desfășurare în această privință, iar utilizarea acestor suplimente trebuie discutată cu medicul.

Probioticele sunt suplimente care conțin bacterii benefice pentru intestin. Unele persoane cu colită ulcerativă pot beneficia de administrarea de probiotice, care ajută la menținerea echilibrului florei intestinale. E bine de știut, însă, că efectele probioticelor pot varia de la o persoană la alta, așa că este important să se ceară sfatul medicului înainte de a se lua astfel de suplimente.

Tratamente topice

Pentru colita ulcerativă care afectează doar rectul sau partea inferioară a colonului, medicamentele topice, cum ar fi supozitoarele sau spălăturile rectale, pot fi eficace. Supozitoarele cu aminosalicilați conțin mesalamină sau sulfasalazină și sunt administrate rectal pentru a trata inflamația și simptomele specifice colitei ulcerative care afectează rectul sau partea inferioară a colonului. Supozitoarele cu corticosteroizi pot fi mai eficiente în reducerea inflamației locale decât medicamentele orale cu corticosteroizi.

Se pot face și spălături rectale cu aminosalicilați; acest tratament implică administrarea unui lichid care conține aminosalicilați în rect cu ajutorul unui tub special, ceea ce poate ajuta la tratarea inflamației în zona rectală.

Dacă există simptome cutanate, complicații ale colitei ulcerative, cum ar fi dermatita herpetiformă sau eritemul nodos, medicul dermatolog poate prescrie tratamente topice specifice pentru a controla aceste simptome, cum ar fi creme sau unguente cu corticosteroizi ori alte medicamente.

Dieta și gestionarea stresului

Modificările alimentare și gestionarea stresului pot ajuta la calmarea simptomelor. Unele persoane cu colită ulcerativă pot beneficia de o dietă specifică, cum ar fi una scăzută în fibre în timpul perioadelor de exacerbare. 

Mulți bolnavi de colită ulcerativă dezvoltă intoleranță la lactoză, ceea ce înseamnă că nu pot digera corect lactoza din produsele lactate, ceea ce le poate agrava și simptomele. Ar trebui eliminate produsele lactate din dietă sau înlocuite cu alternative fără lactoză. Doar iaurtul și chefirul sunt indicate, deoarece conțin probiotice, benefice în caz de colită. 

Fibrele solubile pot ajuta la formarea scaunului și la reducerea diareei. Acestea se găsesc în alimente precum ovăzul, orezul, bananele, merele coapte și morcovii. Se vor evita fibrele insolubile, cum ar fi cele găsite în semințe, nuci și coaja fructelor. Consumul de proteine slabe, cum ar fi carne slabă, pește, pui și tofu, poate ajuta la menținerea stării nutriționale fără a agrava simptomele.

Alimentele prea condimentate sau picante pot irita intestinele, de aceea trebuie optat pentru evitarea acestora. Se vor consuma mâncăruri gătite, cum ar fi supe de carne și legume, tocănițe, omlete.
Intervenție chirurgicală

În cazuri rare și severe de boală care nu răspunde la tratamentul medicamentos sau care prezintă complicații, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea colonului (colectomie). Persoanele cu colită ulcerativă au un risc crescut de dezvoltare a cancerului de colon, și dacă se depistează leziuni precanceroase sau cancer de colon în timpul colonoscopiei de rutină sau a biopsiei, poate fi indicată o colectomie. De asemenea, unele persoane cu colită pot prezenta un risc crescut de complicații grave, cum ar fi megacolonul toxic sau peritonita, care necesită intervenție chirurgicală de urgență.

Colita ulcerativă necesită monitorizare regulată

Pacienții cu colită ulcerativă trebuie să fie supravegheați regulat de medicul gastroenterolog pentru a li se evalua starea bolii și pentru a face ajustări ale tratamentului, dacă este necesar.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck Manual - Ulcerative Colitis
https://www.merckmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/inflammatory-bowel-disease-ibd/ulcerative-colitis
NIDDK - Symptoms & Causes of Ulcerative Colitis
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/ulcerative-colitis/symptoms-causes


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0