Colita ulcerativa la scolari - ghid pentru profesori

Colita ulcerativa este o afectiune inflamatorie intestinala destul de rara in randul copiilor. Aceasta boala afecteaza colonul, cauzand inflamatie, ulcere si sangerari la nivelul acestuia. Simptomele colitei ulcerative sunt extrem de neplacute si pot afecta serios calitatea vietii copilului, de aceea necesita o atentie speciala.

Nu exista un tratament care sa vindece colita ulcerativa, singura cale de vindecare a acesteia constand in indepartarea intestinului gros – ceea ce nu este de dorit, mai ales la copii. Tratamentul medicamentos, insa, poate ameliora simptomele si poate prelungi perioadele de remisiune ale bolii. Intrucat colita este o afectiune care se manifesta episodic, pot exista perioade destul de lungi in care simptomele dispar complet ori sunt estompate.

[{ads-colita-first}]

Stilul de viata al copilului cu colita ulcerativa este foarte important in mentinerea starii de remisiune.

Simptomele colitei ulcerative la copii sunt:

  • Diaree
  • Prezenta sangelui in scaun
  • Anemie
  • Oboseala
  • Malnutritie
  • Sangerari rectale
  • Dureri de stomac
  • Scadere in greutate.


Parintii copilului diagnosticat cu colita ulcerativa inteleg ca cel mic sufera de o afectiune care necesita o ingrijire speciala. De aceea, acesta trebuie sa discute cu profesorii copilului, precum si cu cadrele medicale de la cabinetul scolii. In acest fel, parintele se asigura ca toti adultii in grija caruia se afla copilul pe parcursul zilei inteleg ca afectiunea de care sufera cel mic este serioasa si copilul poate avea niste nevoi specifice.

 

 

De pilda, copilul cu colita ulcerativa trebuie sa aiba acces la toaleta in permanenta, chiar si in timpul cursurilor ori a examenelor. Pentru a nu spori disconfortul celui mic, profesorul trebuie sa ii permita acestuia sa foloseasca oricand toaleta, fara sa il faca sa se rusineze in fata colegilor de clasa.

De asemenea, atunci cand copilul se simte rau, profesorul trebuie sa il trimita la cabinetul medical al scolii si, daca este cazul, sa ii sune parintii pentru ca acestia sa vina sa il ia acasa.

Anxietatea, stima de sine scazuta si chiar depresia pot aparea la copilul cu o boala inflamatorie intestinala, iar parintii si profesorii sunt cei care pot identifica simptomele acestor tulburari in timp util. Imediat ce sesizeaza asemenea probleme la cei mici, adultii trebuie sa ceara ajutor de specialitate. Un psiholog poate fi de ajutor celor mici, ajutandu-i sa isi depaseasca problemele. De asemenea, terapeutul va folosi tehnici speciale pentru a-l determina pe copil sa isi accepte boala.

Tratamentul medicamentos este foarte important pentru pacientul cu colita ulcerativa, chiar daca boala se afla in faza de remisiune. Pentru a prelungi perioada in care simptomele colitei sunt ameliorate ori dispar complet, pacientul trebuie sa urmeze cu strictete tratamentul recomandat de medic. Profesorul ori asistentul medical de la cabinetul scolii trebuie sa se asigure ca cel mic isi ia medicamentele la orele la care trebuie, astfel incat boala sa fie tinuta sub control.

De asemenea, profesorii trebuie sa fie intelegatori in ceea ce priveste absentele copilului cu colita ulcerativa. In timpul unui puseu de activitate a bolii, copilul va avea nevoie sa stea acasa pentru a se pune pe picioare. Parintii trebuie sa comunice cu profesorii si sa le explice de ce copilul nu a putut participa la cursuri. Furnizarea materialelor didactice prin e-mail poate fi de ajutor parintelui, care se va asigura ca cel mic citeste cursurile ce au fost predate in lipsa sa la scoala.

Este foarte importanta comunicarea dintre cadrele didactice si parintii copilului cu colita ulcerativa. Daca aceasta comunicare este eficienta, copiulul se va simti inteles si acceptat si nu va ramane in urma cu materia predata, in ciuda absentelor din catalog.

Si psihologul scolii poate fi de ajutor copilului cu colita ulcerativa, ajutandu-l pe acesta sa se simta mai bine, in ciuda afectiunii de care sufera.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0